ظریف باید ظرافت بیشتری به خرج می داد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، جواد کچوئیان، دستیار ارشد وزیر امور خارجه و محمد رضا شیخ حسنی، مشاور عالی وزیر امور خارجه شامگاه شنبه، شانزدهم آذر ماه سال جاری به مناسبت روز دانشجو در جمع دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم حاضر و به پرسش آنها درباره مذاکره هستهای پاسخ دادند.
سؤال نخست درباره عدم انجام نشدن مذاکره در دولت پیش بود که شیخ حسنی در پاسخ گفت: در دوره قبل نیز مذاکره داشتیم، ولی در آن زمان برای مذاکره تنها سه کشور اروپایی حضور داشتند، حتی مذاکرات وقتی میخواست به توافق برسد با مخالفت آمریکاییها روبرو شد.
وی ادامه داد: اکنون نیز توافقنامه صورت نگرفته است بلکه طرفین تفاهم کردند که یک برنامه عملی را به صورت متقابل و گام به گام جلو ببرند، اکنون نیز در این توافقنامه مواردی همانند آب سنگین اراک و تولید نکردن سوخت توافق شده است که ما نیز اکنون به هیچ کدام احتیاجی نداریم، متن توافقنامه نیز بارها از سوی حقوقدانان چکش کاری شده است.
پرسش دوم درباره تمایل غرب برای مذاکره در دولت یازدهم بود که کچوئیان در پاسخ اظهار داشت: یکی از علل اصلی حضور گسترده مردم در انتخابات ریأست جمهوری اسلامی ایران بود که به غرب یک پارچگی ملت را نشان داد.
وی افزود: دلیل دوم دست یابی ایران اسلامی به توان هستهای بود، آنها نگران بودند که ما جلوتر برویم، ما افزونبر تولید آب سنگین، غنی سازی اورانیم نیز داشتیم ولی فتوای رهبر معظم انقلاب درباره حرمت ساخت سلاحهای هستهای برای ما حجت است.
دستیار ارشد وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران قدرت منطقه است، یادآور شد: حتی جمعیت ما از کشورهای عربستان و رژیم صهیونیستی بیشتر است، واقعیتهای صحنه غربیها را مجاب به مذاکره کرده است، چرا که چیزی که نمیخواستند اتفاق بیفتد اتفاق افتاد بود.
کئوچیان در پاسخ به پرسشی دیگر مبنی بر اینکه آیا مذاکرات ژنو نیز همانند مذاکرات زمان خاتمی منجر به تعطیلی تأسیسات هستهای کشور میشود، خاطرنشان کرد: آنچه توافق شده برنامه عملی و گام به گام متقابل است، در متن بیانیه هیچ تعهدی داده نشده است، بلکه اقدامات جمهوری اسلامی ایران داوطلبانه است.
وی ادامه: ما اعلام میکنیم که تا شش ماه سوخت 5 درصد تولید نکنیم نه اینکه متعهد میشویم، اکنون نیز فعالیتها در حال ادامه بوده و آنچه در متن آمده اقدامات متقابل است، حتی ما میگویم اکنون نیز به اندازه نیاز تولید میکنیم.
مشاور عالی وزیر امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره اهداف مذاکرات ژنو گفت: تصمیم نظام این است که وقتی ما در موضوع هستهای توانمند شدیم پس نباید هزینه جدید درباره این برنامه ایجاد کنیم، آمریکاییها نیز از ابتدای انقلاب اسلامی میخواست ما را به شورای امنیت ببرند، ولی هر بار با هوشیاری مسؤولان نتوانستند ولی در هشت سال اخیر توانستند ما را به شورای امنیت ببرند.
وی تأکیدکرد: ما به دنبال این هستیم تا اجماعی که اوباما با زرنگی علیه ایران اسلامی صورت داده است را از بین برده و از این چاله در بیایم، این نیز کار راحت نبوده و تلاش کشور شکستن تحریمها است، 2003 غربیها با ما بی صداقتی کردند، امیدواریم اینبار عاقل شده باشند.
کچوئیان در پاسخ به این پرسش که آیا مقام معظم رهبری نسبت به این توافق رضایت دارند، گفت: رهبر معظم انقلاب در جزئیات امر قرار داشته و مرحله به مرحله گزارشها به ایشان داده میشود و ایشان در جریان جزئیات امر هستند.
پرسش دیگر درباره متوقف شدن آب سنگین اراک براساس توافقنامه ژنو بود که شیخ حسنی در پاسخ خاطرنشان کرد: ما به اندازه کافی آب سنگین تولید کردیم و اکنون نیازی به آب سنگین نداریم، البته ساخت و ساز راکتور اراک متوقف نشده ولی اگر احساس کنیم که منافع ما براساس توافقنامه تأمین نشده همه چیز از نخست شروع میشود.
دستیار ارشد وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به پرسش مبنی بر اینکه رساندن اورانیوم 20 درصد غنی سازی شده به 5 درصد کار اشتباهی است یا نه؟ تأکید کرد: دانش 20 درصد غنی سازی بومی شده است، کسی که بتواند 5/3 درصد تولید کند بقیه درصدها را نیز میتواند تولیدکند، ولی فتوای رهبری حجت است وگرنه ما توانایی لازم را داریم.
شیخ حسنی در پاسخ به پرسش یکی از حضار مبنی بر اینکه اورانیوم غنی شده 20 درصد کشور چه میشود، خاطرنشان کرد: برای 20 درصد اتفاق نمیافتد، بلکه نیمی از آن برای تولید رادیو دارو سوخت میشود و حتی یک گرم از آن تحت هیچ شرایطی از کشور خارج نشده و نابود نمیشود.
وی افزود: ما به دنبال بمب اتمی نیستیم، در حالی که همسایگان ما صد و چهل بمب هستهای دارند؛ برخیها نیز سؤال میکنند آیا شرکت هستهای ایران و فرانسه نیز از مسائل مطرح شده در مذاکرات ژنو است که باید گفت این یک بحث دو جانبه میان ایران و فرانسه است و ماجرای خاص خود را دارد.
دستیار ارشد وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به پرسش «آیا تحریمها عامل مذاکره بود؟»، بیان داشت: تحریمها اثر داشته است ولی سبب نشد تا ما به سمت مذاکره برویم، غربیها خود به این نتیجه رسیدند که باید با جمهوری اسلامی ایران به توافق برسند.
وی افزود: عدهای در آمریکا، اسرائیل و حتی کشورمان از توافقنامه ژنو ناراحت بودند، حتی چند روز قبل از مذاکره در کنار سفارت ایران در بیروت بمب منفجر کردند تا فضای مذاکره را از بین ببرند، اسرائیل تلاش زیادی کرد تا این توافقنامه امضا نشود.
کچوئیان با بیان اینکه ما به استثنای رژیم صهیونیستی میخواهیم با دنیا رابطه و تعامل براساس احترام متقابل داشته باشیم، اظهار داشت: ما به دنبال رفع کامل تحریمها هستیم، در این توافقنامه نیز دو طرف مؤظف شدند که به توافقات صورت گرفته جامع عمل بپوشانند.
وی تصریح کرد: هدف جمهوری اسلامی ایران لغو تمام قطعنامهها شورای امنیت و تحریمها است، درباره برقراری رابطه با آمریکا نیز تصمیم با رهبری است و اگر ایشان تشخیص دهند رابطه باشد دستورات لازم را به دیپلماتها میدهند.
در پایان این جلسه شیخ حسنی نیز در پاسخ به پرسش «آیا در توافق ژنو درباره رابطه با آمریکا نیز مذاکراتی صورت گرفت؟»، تأکید کرد: ما در این مذاکرات رابطه با آمریکا را بیان نکردیم، ما مدیریت اختلافها را میخواهیم و در حال حاضر میخواهیم به گونهای مدیریت کنیم که دست آمریکا خالی باشد.
وی یادآور شد: مشکل ما با آمریکا بنیادی است و حل نمیشود، مگر اینکه یکی عدول کنند، مسلما ما عدول نمیکنیم، مگر آمریکا عدول کند.
شیخ حسنی درباره اظهارات ظریف در دانشگاه تهران مبنی بر اینکه اگر آمریکا بخواهد در 10 دقیقه تأسیسات هستهای ایران را نابود میکند، خاطرنشان کرد: آقای ظریف بحث تأسیسات هستهای را نداشتند، بلکه ایشان میخواستند بگویند که آمریکا از بمب و موشک نمیترسد بلکه از مردم میترسید که شاید در قیاس باید ظرافت بیشتری به خرج میداد.
گفتنی است، براساس برنامه اعلام شد قرار بود آقای تخت روانچی، معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه کشورمان نیز در جمع دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم حاضر شده و به پرسشها و پاسخهای دانشجویان درباره توافقنامه ژنو پاسخ دهد./993/پ201/ج