طلاب با مجهز شدن به علم روز پاسخگوی شبهات باشند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیتالله محمدجواد فاضل لنکرانی دوشنبه شب در گردهمایی اساتید و مدیران بخش فرهنگی مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) با اشاره به روایتی از امام صادق(ع) که از افضل اعمال سؤال شده است، اظهار داشت: ملاک افضلیت اعمال این است که هیچ عملی قبول نمیشود مگر اینکه ایمان همراه با توحید باشد. در ادامه سؤال میشود ایمان چیست و حضرت میفرمایند: ایمان تماما عمل است و قول نیز بخشی از این عمل است.
وی با بیان اینکه حضرت چهار عنوان؛ حالات، درجات، طبقات و منازل را برای ایمان ذکر کردند، بحث از اعتقادات را بسیار عمیق و مهم دانست و گفت: مباحث کلامی، ریشه ای و اساسی است که در درجه اول باید در درون حوزه و برای طلاب بیشتر کار شود.
آیتالله فاضل لنکرانی با اشاره به اینکه امروز ایمان تنها تعبیر به اقرار به لسان میشود، افزود: ما سراغ آن تعابیری که درباره ایمان شده نمیرویم و به دنبال این نیستیم که ببینیم ایمان در ما چقدر درجه دارد و از آن چقدر بهره مندیم.
در حوزه علمیه باید بحثهایی که هدایت گری اساسی دارد توسعه یابد
استاد درس خارج حوزه علمیه با تأکید بر اینکه در حوزه علمیه باید بحثهایی که هدایت گری اساسی دارد توسعه یابد، ابراز کرد: اساتید و طلاب ما باید اهتمام ویژهای به این مسأله داشته باشند.
رییس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) تأکید کرد: ما قبل از اینکه گروههای کلامی را تشکیل دهیم برای مقابله با شبهات و فرقههای انحرافی و پاسخ به هجمه ها علیه مکتب، همّ ما باید این باشد که ببینیم از آنچه که در اصول این کتب اصلی ما در روایات آمده چقدر در حوزه علمیه پیاده میشود.
توجه به روایات سبب افزایش بصیرت دینی میشود
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان اینکه امروز از همین کتب و روایاتی که خودمان داریم و تردیدی در صحت آن نیست، فاصله فراوان گرفتهایم، ابراز کرد: ما باید به این ضرورت بیشتر توجه کنیم و در محافل درسی تذکر دهیم و طلبهها را تشویق کنیم که به علائم و روایات ایمان و مسائلی که مربوط به این مسأله است، اهتمام بورزند.
وی تصریح کرد: علم به این مسائل و اطلاع از آن ها برای انسان بصیرت دینی میآورد و راه را روشن میکند.
آیتالله فاضل لنکرانی خاطرنشان کرد: مراکز علمی در برابر جریانهای تکفیری که قطع نظر از این که موجب قتل عام مسلمانان شده یک سیل عظیمی به سوی حوزه ها و طلبهها بوده و هست باید فضلا و طلاب را نسبت به این افکار و اندیشهها و ادله این جریانها بیمه کنند.
استاد درس خارج حوزه علمیه با بیان اینکه مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) در این زمینه پیشتاز بوده و بحثهای سلفی گری را به صورت عمیق ارائه داده است، گفت: جزواتی که مربوط به این مباحث است امروز در مراکز علمی حوزوی و غیر حوزوی مطالبه میشود که جای شکر دارد.
ضرورت مقابله حوزه با جریان ها انحرافی
رییس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) بیان کرد: به روز بودن حوزه به این است که جریانهای انحرافی معاصر را بشناسد، بفهماند و با آن مقابله کند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان اینکه باید روز به روز مطالعات ما عمیق تر و اطلاعات و پژوهشهای ما نسبت به معارفی که داریم بیشتر شود، افزود: فکر نکنیم یک جریان سلفی و تکفیری به وجود آمده که فقط باید پاسخگوی آن باشیم، ما تضمینی نداریم که در آینده از این گونه جریانهای انحرافی برتر در دنیای اسلام به وجود نیاورند کسی فکر نمیکرد که این قضیه تکفیری به این نحو بعد از جریان وهابیت به وجود آید.
وی ادامه داد: در آینده نیز دنیای اسلام مواجه با انحرافهای بیشتر خواهد بود و دشمنان دارند کار میکنند؛ قضیه داعش محصول حرکت چند وهابی نبوده و محصول کار مستمر بخشهای پژوهشی مراکز امنیتی استکبار جهانی است که با اسلام مخالفند و این مراکز قطعا برنامهها و انحرافات دیگری را نیز دارند و مطالعات قوی ما از راههای مقابله با این گونه جریانها است.
آیتالله فاضل لنکرانی انتظار ما از مجموعه این نیست که فارغ التحصیلان و فضلایی که اطلاعاتی در حد متوسط یا بالاتر از آن داشته باشند، تربیت کند، بلکه توقع ما فوق این است.
وی بیان کرد: بنده به آیتالله طبسی گفتم ما دنبال این هستیم که شخصیتهایی مثل خودتان در این مجموعه به وجود بیاید؛ توقع ما این است که از این مرکز علامه امینیها بیرون بیایند و برای اسلام مفید باشند.
استاد درس خارج حوزه علمیه اظهار داشت: از مسؤولان این مجموعه که با درایت کار را دنبال میکنند و از این حلقههای علمی که محصول سالهای گذشته هستند و امروز به عنوان هیأت ها و هستههای اصلی این مجموعه در حال تلاشند، تقدیر میکنم.
حوزه باید پاسخگوی نیازهای جهان باشد
رییس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) با بیان اینکه امروز بستری در این مجموعه فراهم شده و به دنبال خدمت و تقویت مکتب شیعه و عرضه معارف شیعه به دنیای تشنه هستیم، گفت: امروز دنیا از حوزههای علمیه مطالبه میکند و حوزه ها باید پاسخ دهند و اگر ما پاسخ ندهیم مطالبه دنیا را دیگران پاسخ خواهند گفت.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه امروز مراکز دانشگاهی و کرسیهای شیعه شناسی در برخی از نقاط آمریکا وجود دارد که یهودیها دارند آنها را اداره میکنند، بیان کرد: این مسأله می طلبد که طلاب و فضلا خود را از هر جهت مجهز و شبهات روز را از طریق فضای مجازی رصد کنند.
وی با بیان اینکه طلاب نباید بر واحدهایی که بر حسب برنامه تنظیم شده که البته ضروری هم هست، اکتفا کرد، افزود: اگر طلبهای بخواهد مدافع دین و مکتب شیعه شود باید تمام وقت خود را کار کند؛ هیچ زمانی مثل زمان ما اسلام نیاز به دفاع عالمان و بزرگان دین نداشته است.
وی با تأکید بر اینکه طلاب تنها به کلاس درس اکتفا نکرده و باید از اساتید استفاده کنند، اظهار داشت: این گونه نباشد که طلبه بگوید؛ در کلاس حضور مییابم، امتحان داده و مدرکی میگیرم؛ این تفکر ظلم به خودمان است و باید نهایت استفاده را از امکاناتی که برای آنها فراهم شده ببرند.
آیتالله فاضل لنکرانی در پایان خاطرنشان کرد: مرحوم والد با اینکه بیشتر روی مسأله فقه و اصول برنامه ریزی کرده بودند، هر وقتی اساتید را میدیدند تأکید روی استمرار این کار و این مجموعه داشتند و بسیار خوشحال بودند از اینکه آیتالله طبسی گروههایی را تشکیل داده که روی متون اصلی اهل سنت کار میکنند./927/پ202/ج