دعای ابوحمزه ثمالی در عین حکمت، عاشقانه است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجتالاسلام امیر غنوی عصر امروز در مجتمع فرهنگی کتابپردازان مشهد به شرح دعای ابوحمزه ثمالی با رویکرد مهارت روش برداشت از ادعیه پرداخت و ضمن تبریک حلول ماه مبارک رمضان به فضای ویژه این ماه اشاره کرد و افزود: خداوند در این ماه فضای ویژهای را برای ما آماده کرده است. در روایات بسیاری به ما سفارش شده است که در هر نماز خوب است سوره قدر خوانده شود زیرا یادآور ماه مبارک رمضان است.
وی در ادامه زیباییهای دعای ابوحمزه ثمالی را تبیین کرد و گفت: این دعا سراسر مضامین عاشقانه است. قسمتهای مختلف این دعا به اندازهای متنوع است که بخشی از آن به احتمال زیاد با حالات و وضعیت روحی خواننده دعا مطابقت میکند و در او احساسات و شور خاصی برمیانگیزاند. افزون بر سیراب شدن احساسات از این دعا، بهرهای است که عقل میتواند از این دعا دریافت کند. تصور عدهای از ادعیه، مجموعههای شعرگونه مملو از احساس است. این نکته صحیحی است اما جدای از این نکته باید توجه داشته باشیم این کلمات از خداوندگان حکمت صادر شده است. از افرادی صادر شده که اسیر کلمات و احساسات نبودهاند. این جملات در عین حکیمانه بودن عاشقانه است.
حجت الاسلام غنوی در تشبیه دعا و مناجات افزود: بعضی مواقع اینچنین ادعیهای را به مینیاتور تشبیه میکنم. مینیاتور بسیار ظریف و دقیق، قطعههای کوچک هنری را کنار یکدیگر مینشاند بهطوریکه درمجموع چشمنواز است و تکبهتک نیز زیبایی خاصی دارد. کلام معصومین(ع) نیز همینگونه است. ایشان امرای کلام هستند، یعنی در زمان سخن گفتن تسلط کاملی بر کلمات و مخاطب دارند و آنها را حس میکنند. ایشان با ظرایف یک حکیم کلمات را برمیگزینند و با شیرینیهای یک عاشق آنها را به یکدیگر درمیآمیزند. این زیبایی سبب میشود که ما با نگاهی متفاوت به این متون بنگریم.
وی درباره استفاده و بهره بردن از ادعیه تصریح کرد: بهره بردن از ادعیه ساده نیست. ادعیه با زبانی ظریف و دقیق و غیرفارسی گفته شدهاند. فاصله زبانی زیادی بین فارسی و عربی وجود دارد و از سوی دیگر حتی عربزبانها نیز نمیتوانند از این متون بهره زیادی ببرند زیرا این متنها ظریف و مینیاتوری هستند. فردی میتواند از این متنها بهره ببرد که بتواند این نقاشی را بخواند و این ظرافتها را ببیند و این دقتها در او پرورش یافته باشد.
حجتالاسلام غنوی به کتاب کمتر شناخته شده استاد خویش؛ مرحوم صفایی حائری اشاره کرد و گفت: در ضمن شرح دعای ابوحمزه از کتاب، بشنو از نی، نوشته استاد مرحوم صفایی نیز بهره میگیریم. این کتاب شرح مختصری است بر دعای ابوحمزه ثمالی که استاد در سالهای جوانی برای دانشجویان پزشکی به صورت کلاس تدریس کردند و بعد آن را به رشته تحریر درآوردند. این کتاب دقیقی است اما متأسفانه مانند دیگر کتب ایشان بیشتر به جوشش عواطف و نگارش آن توجه شده است در حالی که از دقت نظر و پختگی خاصی برخوردار است.
لازم به ذکر است این جلسات به همت موسسه کتابپردازان تا پایان ماه مبارک رمضان ادامه خواهد داشت./202/862/ب1