سعادت انسان در گرو اطاعت از فرامین الهی است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در ارومیه، حجت الاسلام والمسلمین سید مهدی قریشی، نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی در سلسله مباحث تفسیر قرآن کریم به تفسیر آیه 35 سوره نساء پرداخت و اظهار داشت: در این آیه خدای متعال می فرماید: «و اگر از اختلاف و کشمکش میان آن دو (زن و شوهر) بیم داشتید، پس داوری از خانواده مرد و داوری از خانواده زن بر انگیزید که اگر قصد اصلاح داشته باشند خداوند میان آن دو سازگاری ایجاد می کند که همانا خداوند دانا و آگاه است».
وی با اشاره به تفسیر آیه 34 سوره نساء، افزود: اگر در روابط زن و شوهری خانم به وظایف خود عمل نکرد مراحل امر به معروف و نهی از منکر انجام شود و اگر خانمها به وظیفه خود عمل کردند علیه آنان راه دیگری را آقایان برنگیرند و مسئله و اختلاف تمام است.
نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی گفت: اگر اختلاف بین ازواج به دشمنی و جدایی کشید خدای متعال می فرماید که یک حکم از خانواده خانم و یک حکم از خانواده آقا که مورد قبول اهر دو فرد باشند، انتخاب کنید تا در بین آنان صلح ایجاد کنند و خداوند به آنان کمک می کند.
وی با بیان اینکه نه تنها در خانواده انسان باید به احکام شرعی عمل کند باید با همه رابطه خوبی داشته باشد، ادامه داد: در درجه اول انسان باید با نزدیکان و اطرافیان معقول و خداپسندانه رفتار کند و اهل تکبر و بی توجهی به خلق نباشد، بنابراین مسلمان باید با همه خوش رفتار باشد.
حجت الاسلام والمسلمین قریشی با اشاره به تفسیر آیه 35 سوره نسا، افزود: برخی از مفسران می گویند مراد از «ان یرید» حکمها است که آیا می خواهند صلح ایجاد کنند یا نه؟ برخی گفته اند که منظور خانم و آقا است که آیا در دل خود علاقمند به صلح هستند یا نه؟ به نظر می آید نظر دوم درست تر باشد چون خانم و آقایی که داور انتخاب می کنند میل به اصلاح دارند.
وی خاطرنشان کرد: کلام الهی دارای مفاهیم عمیقی است خدای متعال چون بشر را خلق فرموده به تمام نیازها و مسائل زندگی ما آگاه است، ما چون به فرامین الهی گوش نمی دهیم با مشکل مواجه می شویم، در هیچ جای دنیا چنین دادگاهی را نمی بینی که از طرف خانم و آقا هر کدام حکمی دلسوز انتخاب شود که اختلاف و مشکل را حل کرده و مانع از رفتن ازواج به دادگاه، کشیده شدن مشکل به بیرون از خانواده و شعله ورتر شدن تنور اختلافات شود.
نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی با توجه به اینکه سعادت انسان در گرو اطاعت از فرامین الهی است، گفت: متأسفانه چون نسبت به فرمان الهی کمتر اهمیت داده و از مسیری که او تبیین کرده است زندگی نمی کنیم بیشتر به مشکل برمی خوریم، در بین ما تا اختلاف پیش می آید فورا خانم را به خانه پدرش فرستاده و اختلافات را بیشتر می کنیم، اما خدای متعال می فرماید که حکم انتخاب کنید تا اختلاف را رفع کنند.
وی افزود: حکم ها نباید تصور کنند که داوری آنان سبب آشتی ازواج شده بلکه خدای متعال خود با نرم کردن دل آنان رابطه بین زن و شوهر را اصلاح می کند، برای همین می فرماید که اگر بخواهند اصلاح شوند خدای متعال رابطه بین آنان را اصلاح می کند.
امام جمعه ارومیه با اشاره به این مسأله که خدای تعالی دل مردم را نسبت به هدایت نبی خاتم(ص) نرم کرده و با دادن خلقی احسن به حضرت مردمان را دور ایشان جمع فرموده است، افزود: در وقوع اختلاف بین ازواج بهترین کار این است که آقا به مسجد آمده دو رکعت نماز بخواند که خدایا دل خانمم را به طرف من مایل کن و بر عکس خانم هم باید از خدای متعال برای حل مشکل کمک بگیرد.
وی ادامه داد: خدای متعال از همه چیز با خبر است اگر کسی به عنوان حکم انتخاب شد و در دل خود قصد اصلاح نداشت خداوند از قصد و نیت او آگاه است یا اگر کسی از سر اینکه من ریش سفید و بزرگ فامیل هستم باید به من رجوع شود با چنین وضعی مشکلی اصلاح نمی شود و باید در ورود به این عمل نیتی خالص داشت.
حجت الاسلام والمسلمین قریشی با اشاره به تفسیر آیه 36 سوره نساء، گفت: دو نوع شرک وجود دارد شرک خفی و شرک جلی؛ در شرک جلی به طور صریح کسی یا چیزی را به خدای متعال نسبت داده و شریک قرار می دهند، در شرک خفی افراد با آنکه بت نمی پرستند و به خدا شریکی قائل نیستند ولی ریا کرده و عمل خود را در معرض تماشا و تایید غیر خدا قرار می دهند.
وی افزود: شرک خفی خطرناک است که شیطان سعی می کند با ابتلا به ریا و خودنمایی در دل انسان ایجاد کند، به طور مثال برخی از افراد در مجموعه خود عمل زیر مجموعه را به اسم خود ثبت کرده و به آن افتخار می کنند که غلط و عملی ریاکارانه است.
امام جمعه ارومیه با بیان اینکه هیچ مسئله ای در قرآن کریم به اندازه احسان به والدین اهمیت ندارد خدای متعال اول توجه به حقانیت خود و سپس احسان به والدین را سفارش می کند، تصریح کرد: اگر پدر و مادر نبودند ما هم نبودیم و به هیچ کس به اندازه پدر و مادر خدای متعال اهمیت نداده است و فرموده است که به آنها حتی اف هم نگویید.
وی ادامه داد: باید در نزد پدر و مادر خود افتاده باشیم تا آنها بدانند که ما کوچک آنان و در خدمتشان هستیم طوری که دیگران هم با مشاهده نوع رفتار پی به تواضع و خدمت فرزندان به والدین خود شوند و این عمل ریا نیست بلکه تبلیغ است تا همه بدانند که باید در برابر والدین خود متواضع باشند.
استاد حوزه و دانشگاه ارومیه با توصیه بر آشکار کردن برخی از اعمال عبادی در بین خلق به قصد تبلیغ آن مانند رفتن به نماز جمعه، افزود: شهید چمران در دانشگاه از حوض آب وضو می گرفت و با دستانی خیس به نمازخانه می رفت تا دیگر دانشجویان بفهمند که وقت نماز است، اما برخی از افراد نماز نمی خوانند و می گویند نمی خواهیم ریا شود.
وی با اشاره به اهمیت صله رحم در اسلام و توصیه دین اسلام به تحکیم پیوندهای خویشاوندی و خانوادگی، ابراز کرد: وظیفه داریم که به همه خویشان و اقربا احسان کنیم برخی از افراد برادر، خواهر، عمه، خاله و اقوام خود را به میهمانی دعوت نکرده و با آنان قطع رابطه می کنند که این خلاف دین است.
نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی در بخش دیگری از تفسیر آیه 36 سوره نسا که مربوط به رسیدگی به ایتام است کمک به یتیم را کمک به خویش خواند و گفت: یتیم اگر مورد نوازش قرار نگیرد فردا تبدیل به یک فرد جانی می شود و در جامعه غربی هم وقتی می خواهند جانی پرورش دهند از کودکان بی سرپرست استفاده می کنند که از محبت و عاطفه بهره نبرده و به راحتی در جامعه به جنایت دست می زنند./936/202/ب2