اجر و پاداش انسان صبور/ راه خلاصی از فقر
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، آیت الله سید رحیم توکل شامگاه گذشته در حسینیه جواد الائمه واقع در چهار راه شکرشکن، گفت: دل و زبان انسان صبور، راضی به قضای الهی است.
وی در ابتدا با اشاره به آیه دویست و چهاردهم سوره بقره که می فرماید«أَمْ حَسِبْتُمْ أَنْ تَدْخُلُوا الْجَنَّةَ وَلَمَّا یَأْتِکُمْ مَثَلُ الَّذِینَ خَلَوْا مِنْ قَبْلِکُمْ مَسَّتْهُمُ الْبَأْسَاءُ وَالضَّرَّاءُ...»، امتحانات الهی را از سنتهای قطعی خداوند دانست و افزود: امتحانات الهی برای تمیز دادن افراد بهشتی و جهنمی از سنتهای قطعی خداوند است ولی برای افراد مختلف در شرایط گوناگون متفاوت است.
آیت الله توکل با توجه به آیات صد و پنجاه و پنجم تا صد و پنجاه و هفتم سوره بقره که می فرماید «وَلَنَبْلُوَنَّکُمْ بِشَیْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِنَ الأمْوَالِ وَالأنْفُسِ وَالثَّمَرَاتِ وَبَشِّرِ الصَّابِرِینَ الَّذِینَ إِذَا أَصَابَتْهُمْ مُصِیبَةٌ قَالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ أُولَئِکَ عَلَیْهِمْ صَلَوَاتٌ مِنْ رَبِّهِمْ وَرَحْمَةٌ وَأُولَئِکَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ»، تبیین کرد: تواتر مطلب در این آیات در کل قرآن بسیار کم نظیر است، در کمتر جایی از سوره های قرآن یک مطلب به طور کامل توضیح داده شده است ولی به دلیل قطعی و حتمی بودن این سنت، خداوند این آیات را در کنار یکدیگر قرار داده است.
استاد اخلاق حوزه علمیه ادامه داد: خداوند به واسطه امتحانات مختلف انسان را در شرایطی قرار می دهد که به او بفهماند، چه چیزی برایش از اهمیت بیشتری برخوردار است، آیا خداوند را انتخاب می کند و صبوری می ورزد یا اینکه با جزع و فزع کردن از وضع موجود به مقدرات الهی اعتراض می کند.
وی با توجه به آیه«أُولَئِکَ عَلَیْهِمْ صَلَوَاتٌ مِنْ رَبِّهِمْ وَرَحْمَةٌ وَأُولَئِکَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ» اظهار کرد: خداوند انسان صبور را به واسطه تحملی که از خودش نشان داده است، به سه مزد بشارت می دهد.
آیت الله توکل ادامه داد: با صلوات خداوند، رحمت و هدایت پروردگار شامل حال افراد صبور می شود، انسانی که مورد اصابت صلوات الهی قرار می گیرد، از تاریکی های عالم حجاب خارج می شود و به عالم شهود می رسد، عالم شهود برخلاف عالم حجاب، عالم با خبری است.
استاد اخلاق حوزه علمیه در تشریح انواع رحمت الهی، ابراز کرد: رحمت الهی به دو بخش رحمت رحمانیه و رحمت رحیمیه تقسیم بندی می شود، رحمت رحمانیه که دلیلش تفضل و کرامت عام خداوند است، همه موجودات عالم را فرا می گیرد و ربطی به کافر و مؤمن بودن افراد ندارد ولی رحمت رحیمیه هر انسانی را شامل نمی شود بلکه تنها مخصوص انسانهای مؤمن است.
وی ادامه داد: یکی از شروطی که رحمت رحیمیه خداوند شامل حال انسان شود، صبر بر مصائب و بلاها است، این صبوری انسان را از زیر منگنه و فشار مصائب خارج می کند.
دل و زبان انسان صبور، راضی به قضای الهی است
آیت الله توکل با بیان یک داستان از رفتار امام خمینی(ره) در زمان قتل فرزندشان حاج آقا مصطفی که برخی او را امید آینده اسلام می دانستند، تشریح کرد: زمانی حاج آقا احمد خمینی به امام عرض کردند کمی حال مصطفی بد شده است و او را به بغداد انتقال داده اند، امام فرمودند آیا او فوت کرده است، حاج احمد آقا گریه کردند، سپس امام بعد از قرائت آیه استرجاع فرمودند، مرگ مصطفی از الطاف خفیه الهی بوده است.
استاد اخلاق حوزه علمیه در ادامه داستان گفت: با مرگ حاج آقا مصطفی خمینی همه علما کلاس درسشان را تعطیل کردند و تنها عالمی که درس خارجش را تعطیل نکرد، خودِ امام خمینی(ره) بود، همزمان با تدریس امام، حاج آقا مصطفی را دفن کردند و امام بعد از تدفین او بر سر مزارش حاضر شدند و فاتحه ای خواندند و سپس رفتند.
وی بشارت خداوند را مخصوص صابرانی دانست که از ته دل به قضای الهی راضی هستند و ابراز داشت: کسی که در اعماق دلش راضی به قضای الهی باشد، در زمره صابرانی است که مشمول صلوات، رحمت و هدایت خداوند قرار می گیرد، هر انسانی که آیه استرجاع را بر زبانش جاری می کند، در زمره صابران نیست، افرادی که در دلشان درخواستی باشد ولی خلاف آن خواسته را بر زبان جاری کنند، در زمره منافقان هستند.
خواندن سوره تکاثر در روزهای دوشنبه و چهارشنبه انسان را غنی می کند
آیت الله توکل در ادامه بیان کرد: امتحانات مالی یکی از امتحانات خداوند است، برخی فقیر هستند و برخی غنی هستند، در روایات متعددی از امامان معصوم(ع) آمده که خداوند مال فقرا را در ثروت اغنیاء قرار داده است، اگر ثروتمندی از مال خودش به دیگران نبخشد، مالش مخلوط به حرام است، خداوند به واسطه ثروت، اغنیاء را امتحان می کند و به واسطه فقر، فقرا را امتحان می کند.
استاد اخلاق حوزه علمیه ادامه داد: در روایتی از امام معصوم(ع) منقول است که اگر اغنیاء یک پنجم مالشان را به فقرا بدهند، هیچ فقیری باقی نخواهد ماند و در روایتی دیگر آمده اگر همه مردم زکات مالشان را پرداخت کنند، ریشه فقر به کلی کنده می شود.
وی با اشاره به ذکر یونسیه، تبیین کرد: افرادی که در زندگی خود با مشکلات مختلف روبه رو شده اند، از ذکر یونسیه غافل نشوند، راه استجابت دعا و خروج از گرفتاری، خواندن این دعای بی نظیر است.
آیت الله توکل به افرادی که مشکل مالی دارند، توصیه کرد: افرادی که مشکل مالی دارند روزهای دوشنبه و روزهای چهارشنبه هر هفته 40 بار سوره تکاثر را بخوانند، مطمئناً از راهی که انتظار ندارند، مشکلشان مرتفع می شود./867/201/ب2