۱۰ دی ۱۳۹۵ - ۱۰:۵۰
کد خبر: ۴۷۰۸۵۲
آیت الله مهدوی تشریح کرد؛

آثار سوء فقر/ فقر توأمان با صبر موجبات رسیدن به کمال را فراهم می آورد

نماینده مردم اصفهان در مجلس خبرگان رهبری با اشاره به آثار سوء فقر، گفت: انسان فقیر نمی تواند تحصیل یقین کند ولی اگر قبل از فقیر شدن به یقین برسد، این یقین او را در برابر فقر به تحمل وا می دارد و موجبات به کمال رسیدنش را فراهم می آورد.
آیت الله مهدوی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، آیت الله سید ابوالحسن مهدوی در جلسه تفسیر نهج البلاغه شب گذشته که در حسینیه جواد الائمه(ع) واقع در چهار راه شکرشکن اصفهان برگزار شد، با اشاره به روایتی از امام صادق(ع)، گفت: انسان فقیر حقیر است.

وی در ابتدا در تفسیر حکمت 154 نهج البلاغه که امیرمؤمنان(ع) در آن می فرمایند، الفقر الموت الاکبر یعنی فقر مرگ بزرگتر است، افزود: این روایت از لسان امام صادق(ع) و پیامبر(ص) نیز بیان شده است.

آیت الله مهدوی با بیان اینکه تشبیه فقر به مرگ نوعی استعاره است، چرا که از کاف تشبیه استفاده نشده است، تبیین کرد: اگر لفظی معنایی داشته باشد و بعد از قرار گرفتن در کنار لفظ دیگری در معنایی غیر از معنای اصلی خودش به شکل موقتی به کار برده شود، به آن استعاره می گویند.

نماینده مردم اصفهان در مجلس خبرگان رهبری اظهار کرد: فردی که می میرد از دنیا و لذتهای دنیوی منقطع می شود و انسان فقیر به سبب فقری که دارد و نمی تواند به خواسته های دنیوی اش دست پیدا کند، از دنیا و لذتهایش به اجبار منقطع می شود، ولی بزرگتر بودن مرگ در فقر نسبت به مرگ عادی به این سبب است که انسان مرده در لحظه مرگ از دنیا و لذتهایش منقطع می شود ولی این انقطاع در انسان فقیر دائمی است.

امام جمعه موقت اصفهان با بیان روایاتی از امامان معصوم(ع) در تبیین فقر، ادامه داد: امام معصوم(ع) می فرمایند، فقر، انسان زیرک و دانا را در اقامه حجت و دلیل لال می کند، در روایتی دیگر امام معصوم(ع) می فرمایند، انسان فقیر در میان مردم شهر خودش غریب است و امیرمؤمنیان(ع) در روایتی می فرمایند، اگر انسان چاره ای برای رهایی یافتن از فقر پیدا نکند، این فقر کمر او را می شکند.

نماینده ولی فقیه در هلال احمر اصفهان با اشاره به روایات معصومین(ع) ضررهای فقر را برشمرد و گفت: فقر پریشان کننده نفس انسان است چرا که انسان را از خودش غافل می کند، فقر سبب تحیر عقل و سرگردانی می شود، فقر سبب جلب غصه ها به سمت انسان می شود چرا که انسان فقیر نمی تواند به خواسته های دنیوی اش دست پیدا کند، انسان فقیر به دلیل کمک خواستن از دیگران هرگز نزد مردم هیبت ندارد.

وی با بیان روایتی از امام صادق(ع) در رابطه با فقر، ادامه داد: امام صادق(ع) می فرمایند، فقیر حقیر است چرا که کسی به حرف او گوش نمی دهد، مقام فقیر به سبب فقری که دارد نادیده گرفته می شود، به حرف راست او نسبت کذب داده می شود و اگر زاهد باشد، او را نادان خطاب می کنند.

آیت الله مهدوی افزود: شخص فقیر به چهار خصلت مبتلا می شود که بسیار خطرناک است، اولاً در یقینش نسبت به خداوند ضعیف می شود، ثانیاً درکش ضعیف می شود و نقصان عقلی پیدا می کند، ثالثاً دینش سست می شود و رابعاً حیاء در صورتش کم می شود.

عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه احتمال به گناه افتادن فرد فقیر بسیار زیاد است، تشریح کرد: انسان فقیر به سبب فقرش ممکن است به فکر سرقت از دیگران بیفتد، ممکن است به افراد غنی تهمت بزند یا پشت سرّ آنها غیبت کند و حتی او را بکشد، ممکن است به خداوند ناسزا بگوید و با خداوند قهر کند.

امام جمعه موقت اصفهان ادامه داد: امیرمؤمنان(ع) در نامه ای به فرزندشان محمد حنفیه می فرمایند، می ترسم از اینکه تو فقیر شوی، پس به خداوند پناه ببر تا فقیر نشوی چرا که فقر ناقص کننده دین انسان است و عقل را کم می کند و دشمنی می آورد، البته به دلیل اینکه متعلق این دشمنی بیان نشده است، یعنی دشمنی با خالق یا مخلوق به وجود می آورد.

نماینده ولی فقیه در هلال احمر با اشاره به روایتی از پیامبر(ص) که می فرمایند «فقر فخر من است»، توضیح داد: اگر فقر با صبر همراه شود، موجبات کمال انسان فراهم می شود البته این مسأله در گرو تحصیل یقین قبل از فقیر شدن است چرا که خصلت صبر در برابر مشکلات از یقین انسان نسبت به خداوند سرچشمه می گیرد و اگر انسان قبل از رسیدن به یقین دچار فقر شود، تقریباً ناممکن است که بتواند در برابر فقر صبور باشد، چرا که این فقر عقل او را کم می کند و نمی گذارد به یقین برسد.

رییس بنیاد خیریه المهدی(عج) گفت: اگر کسی در وقت غنا تحصیل یقین کند و بعد از رسیدن به یقین به فقر دچار شود، این یقین تحصیلی، او را به تحمل در برابر فقر وا می دارد و همین تحمل کردن سبب بالا رفتن و به کمال رسیدن او می شود، نمونه چنین فردی حضرت ایوب(ع) است که به انواع مصیبتها دچار شد ولی به خداوند عرضه داشت، تو نسبت به من مهربان ترین مهربانان هستی.

وی با اشاره به روایتی از پیامبر(ص) در رابطه با مکالمه خداوند و حضرت ابراهیم(ع)، افزود: خداوند به حضرت ابراهیم(ع) می فرماید تو را آفریدم و به آتش نمرود مبتلایت کردم، اگر گرفتار فقرت می کردم و صبر را از تو می گرفتم چه می کردی؟ حضرت ابراهیم(ع) در پاسخ به خداوند عرضه می دارد، این فقر تأثیر بیشتری نسبت به آتش نمرود در من دارد، سپس پروردگار می فرماید، به عزت و جلالم سوگند در آسمان و زمین سختتر از فقر خلق نکرده ام.

آیت الله مهدوی در پایان با بیان روایات متعدد، افراد حاضر در جلسه را از ثروت اندوزی منع کرد و گفت: انسان نباید قبل از رسیدن به یقین خودش را در معرض فقر قرار دهد و از آن طرف نباید به ثروت اندوزی مشغول شود چرا که ثروت زیاد سبب دل مشغولی برای انسان می شود./867/201/ب2

ارسال نظرات