۱۷ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۵:۴۶
کد خبر: ۴۸۵۸۱۶
چه چیزی برای پاسپورت اعتبار می‌آورد؟

ایرانیان، مهمان‌نوازانی که بدی می‌بینند!

پاسپورت
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از صبح نو، در چند روز گذشته بازخوانی سخنان حجت‌الاسلام حسن روحانی رییس‌جمهور ایران درباره بازگرداندن اعتبار به پاسپورت ایران در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری و انتشار رتبه‌بندی جدید اعتبار پاسپورت ایرانی در میان پاسپورت‌های جهان و وضعیت بد آن، باعث شده است که دوباره بحث‌های مربوط به ویزا و سفر به خارج از کشور داغ شود. با این حال به‌رغم این که وضعیت ایران در مورد اعتبار پاسپورت خوب نیست وجه معکوس این ماجرا باعث شده است ایران در جایگاه خوبی قرار بگیرد. در مورد ملاک اول باید گفت که اعتبار پاسپورت ایران از آن جهت سنجیده می‌شود که مجموعاً چند کشور بدون تشریفات دست و پا گیر ویزا به اتباع ایران اجازه می‌دهند وارد کشور شوند.

روحانی درباره پاسپورت ایرانی گفته بود: «ارزش پاسپورت ایرانی در خارج از کشور علامت نوع رابطه ما با دنیاست. اگر روابط ما با آن کشورها صمیمی و در راستای ایجاد احترام باشد و بر مبنای احترام متقابل، روابط گرمی با آنها داشته باشیم می‌توان به ارزش پاسپورت پی برد. به همه هموطنان قول می‌دهم که افتخارات بزرگان ایرانی که برخی کشورهای همسایه آن را تصاحب کردند، برگردانم و احترام پاسپورت ایرانی نیز برگردانده می‌شود.»(فارس)
اما رتبه‌بندی جدید منتشر شده در مورد تسهیلات ایران برای اتباع خارجی و سهولت ورود به ایران برای اتباع دیگر کشورهاست. در این رتبه بندی حدد 200 کشور جهان مورد بررسی قرار گرفته‌اند و معیار آن نیز ورود بدون ویزا و ورود با ویزای فرودگاهی است؛ بنابراین رتبه بهتر در این جدول بدین معنی است که افراد دیگر کشورها می‌توانند بدون گرفتن ویزا یا با گرفتن ویزای بدون دردسر فرودگاهی به کشور مقصد وارد شوند.

13کشور در این جدول رتبه نخست را به خود اختصاص داده‌اند و در واقع اتباع خارجی می‌توانند به راحتی وارد کشورهایی مانند اوگاندا، توگو، تیمور و... شوند. ایران و اکوادور نیز در کنار یکدیگر رتبه نهم را به خود اختصاص داده‌اند. طبق آماری که این گزارش منتشر کرده است اتباع 185 کشور می‌توانند به راحتی وارد ایران شوند و از این جهت ایران کشوری مهمان‌دوست و با سهولت ورود برای گردشگران خارجی است. در این جدول اما کشورهایی که در رتبه آخر وجود دارند که شامل ترکمنستان، سومالی و افغانستان می‌شوند که بدون ویزا هیچ شهروندی را به کشور خود راه نمی‌دهند.

کشورهایی مانند آنگولا و عراق نیز فقط شهروندان یک کشور را به راحتی راه می‌دهند. همان‌طور که در تارنمای بسیاری از سفارتخانه‌های ایران در خارج از کشور مانند ایتالیا منتشر شده است، بسیاری از کشورها مانند آذربایجان - آلبانی - آلمان - اتریش - ارمنستان - ازبکستان - اسپانیا - استرالیا - اسلوانی - اسلوواکی - امارات متحده عربی - اندونزی - اوکراین - ایتالیا - ایرلند - بحرین - برزیل - برونئی و بلاروس می‌توانند در فرودگاه ویزای ورود به ایران را بگیرند و بنابراین ورود آنها به ایران بسیار ساده است.

در واقع کلیه متقاضیان روادید جهانگردی، اعم از کسانی که قصد بازدید از مناطق دیدنی و یا آثار باستانی را داشته یا افرادی که به منظور زیارت اماکن مقدسه در شهرهای مذهبی عازم جمهوری اسلامی ایران هستند می‌توانند ازطریق آژانس‌های مسافرتی و مراکز توریستی و پس از اخذ روادید به جمهوری اسلامی ایران سفر کنند. دفاتر گذرنامه و روادید وزارت امورخارجه مستقر در فرودگاه امام خمینی (ره)، مهرآباد، مشهد، شیراز و تبریز برای دارندگان گذرنامه‌های عادی معتبر بنا به درخواست متقاضی روادید جهانگردی (حداکثر تا دو هفته) صادر کنند. این نوع روادید درصورت تشخیص ضرورت توسط مقامات ذی‌ربط (حداکثر تا دو هفته دیگر) قابل‌تمدید خواهد بود.

این مساله باعث می‌شود که ورود گردشگران به ایران به‌شدت راحت شود، از این‌رو می‌توان با برنامه‌ریزی برای آن و فعال کردن ظرفیت‌های گردشگری درآمد کشور را از این مساله افزایش داد. آقای یوسفی یکی از کارکنان هتل‌داری می‌گوید: «‌واقعیت این است که گردشگر انسان راحت‌طلبی است و هرچه موانع بر سر کار او کمتر باشد او رضایت بیشتری برای سفر خواهد داشت. کشورهایی که بر سر ورود و دادن ویزا موانع زیادی قرار می‌دهند گردشگران زیادی را دفع می‌کنند.» اما وجه دیگر ماجرا به عدم تحرک کافی از طرف ایران و ناعادلانه بودن شرایط سفر اتباع ایرانی به سایر کشورهاست.

برخی از کشورها مانند آمریکا در این مورد حساب جداگانه‌ای دارند و شرایط خاص سیاسی میان ایران و آمریکا و نداشتن رابطه سیاسی باعث این می‌شود نتوان روی تسهیل روادید سرمایه‌گذاری کرد اما در مورد اکثر کشورهای جهان این مساله تفاوت دارد و ایران برای تعادل برقرار کردن در این روند و مناسب‌سازی فضا برای گردشگران ایرانی، ورود آنها را به کشورهای دیگر تسهیل کنند. با این وجود بسیاری از کشورهای جهان در مورد ایران این مساله را رعایت نمی‌کنند و بعضاً برای مسافرت به این کشورها ایرانیان با مشکلات زیادی روبه‌رو هستند.

البته پیش از این برخی از مسوولان دولت درباره این مساله وعده‌هایی دادند. مانند اینکه مسعود سلطانی‌فرد درباره سونامی گردشگری در ایران گفته بود: «‌ایران خود را برای سونامی گردشگران آماده می‌کند. پس از برداشته شدن تحریم‌ها صنعت گردشگری بیش از سایر بخش‌ها رشد خواهد کرد.» معاون کنسولی امور مجلس و ایرانیان خارج از کشور وزارت امور خارجه نیز به گزارش ایسنا با تأکید بر اینکه ایران هیچ محدودیتی برای لغو روادید با سایر کشورها ندارد، شرط لازم را برای اجرای این طرح اعلام کرده و گفته بود ما آمادگی کامل برای لغو روادید با سایر کشورها را داریم، فقط شرط آن عمل متقابل است./1325//102/خ

ارسال نظرات