۲۲ تير ۱۳۹۶ - ۱۲:۴۱
کد خبر: ۵۱۱۱۳۵

حفظ ارزش های دینی و ملی در گرو سبک زندگی اسلامی

سبک زندگی مجموعه رفتاهایی است که متن زندگی افراد را تشکیل می دهد و با تکیه و عمل به تعالیم دینی و دستورات الهی می توان در جهت حفظ نهادینه سازی سبک زندگی اسلامی گام برداشت و با عمل به دستورات دین دسیسه های دشمن را با محوریت رواج سبک زندگی غربی خنثی کرد و امنیت روانی و اجتماعی جامعه را ارتقا بخشید.
سبک زندگی اسلامی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در خرم آباد، سبک زندگی را می توان مجموعه ای ترکیب یافته از آداب و رفتارها دانست و به معنایی دیگر می توان سبک زندگی را مجموعه عوامل و عناصری عنوان کرد که به صورت نظام مند با یکدیگر در ارتباط بوده و شاکله کلی فرهنگی و اجتماعی را پدید می آورند.

جامعه امروز درگیر دو نوع سبک زندگی اسلامی و غربی است، غربی ها با پیش گرفتن توطئه های مختلف به دنبال رواج سبک زندگی غربی در جامعه اسلامی بوده و تنها راه مقابله با دسیسه های آنان نهادینه سازی سبک زندگی اسلامی و جلوگیری از رواج آسیبهای سبک زندگی غربی است.

راه های نهادینه سازی سبک زندگی اسلامی

سبک زندگی اسلامی ایرانی در سه بخش رابطه انسان با خود، رابطه انسان با خدا و رابطه او با مردم شکل می گیرد، تغییر سبک زندگی اسلامی نیازمند تغییر و تحول در سبک رفتاری است و در این راستا باید بر آموزه های دینی تکیه کرد تا سبک زندگی ما متحول شود.

گسترش و تبیین سبک زندگی اسلامی نیازمند ابزار و روشهای مختلفی است، یکی از این ابزار زبان هنر است، از ابزار هنر و با استفاده از توانایی هنرمندان در جهت ترویج و گسترش سبک زندگی اسلامی می توان استفاده کرد، فعالیتهای تبلیغی، صدا و سیما و نهادهای آموزشی از دیگر نهادهایی هستند که در ترویج فرهنگ سبک زندگی اسلامی نقش آفرینند.

برای نهادینه سازی سبک زندگی اسلامی باید مهارتهای لازم از سوی نهادهای آموزشی و فرهنگی در نظر گرفته شود و با استفاده از آرمانها و ارزشهای اسلامی در جهت تبیین ارزشها در زندگی و اجتماع گام برداشت.

با توجه به وجود آموزه های دینی فراوان در زمینه سبک زندگی اسلامی، باید این آموزه ها را در زندگی خویش به کار گرفت و با بهره مندی از این تعالیم و نهادینه سازی سبک زندگی اسلامی ایرانی آحاد جامعه به ویژه نسل جوان را از سبک زندگی غربی دور ساخت.

سبک زندگی غربی در تقابل با سبک زندگی اسلامی

سبک زندگی غربی ظاهری فریبنده داشته و دشمن با طرح دسیسه های گوناگون در پی ضربه زدن به اهداف و آرمانهای انقلاب و نظام بوده و با دور ساختن جوانان از سبک زندگی اسلامی می خواهد باور و اعتقادات دینی جوانان را خنثی کند.

سبک زندگی غربی در تقابل با سبک زندگی اسلامی و هویت ایرانی است و به دنبال تنوع طلبی بوده، در این نوع سبک زندگی دشمن با طرح دسیسه های مختلف در تلاش است جوانان را از هویت اصلی خود دور سازند و با ضربه زدن به باورهای دینی و اعتقادی این قشر به اصل جامعه اسلامی ایرانی ضربه بزنند، اینجاست که می طلبد نهادهای فرهنگی و اجرایی با کمک حوزه و آموزش پرورش و با تبلیغ به موقع و مؤثر سبک زندگی اسلامی را که خنثی کننده توطئه دشمنان است، بین جوانان نهادینه کرده و آنان را با مؤلفه های این نوع سبک زندگی آشنا سازند.      

سبک زندگی اسلامی به معنای حفظ ارزشهای دینی و ملی بوده، با عمل به دستورات دین و اشاعه می توان در تبیین سبک زندگی اسلامی سهیم شد، رسیدن به سبک زندگى مطلوب اسلام و ارزیابى سبک زندگى موجود در جامعه در گرو دانستن شاخص هاى زندگى اسلامى است در این راستا سبک زندگی ما باید مبتنی بر دین باشد و تربیت زیستی، اخلاقی و تربیت عقلانی مورد نظر قرار گیرد.

عدالت، رعایت قانون، ساده زیستی، الگوی پوشش، زندگی پرهیزکارانه، الگوی مصرف، خردورزی، نظم و انضباط، تولید علم و جنبش نرم افزاری، رستگاری معنوی از جمله شاخصه های سبک زندگی اسلامی است.

ساده زیستی یکی از مؤلفه های سبک زندگی اسلامی است و این مهم باید به عنوان یک ارزش در جامعه و در عرصه های مختلف همچون معیشتی، فرهنگی، پوشش و رفتار اجتماعی نهادینه شود، ابتدا کانون خانواده با تبیین سبک زندگی اسلامی باید در جهت تحکیم باورهای دینی جوانان گام بردارد و سپس نهادهای فرهنگی و آموزشی نیز در این راستا غفلت نکنند چراکه غفلت موجب انس گرفتن نسل جوان با سبک زندگی غربی شده و آسیبهای اجتماعی فراوانی در پی خواهد داشت.

ساده زیستی را می توان به عنوان یک فرهنگ اجتماعی اسلامی عنوان کرد که از زندگی اهل بیت(ع) و بزرگان دین برای ما الگو شده است، پیروی از سیره و منش اهل بیت(ع) بهترین راه نهادینه سازی سبک زندگی اسلامی است.

برقراری عدالت اجتماعی و عدالت طلبی از دیگر محورهای مهم سبک زندگی اسلامی ایرانی است، عدالت برطرف کننده بسیاری از مشکلات اجتماعی بوده و ریشه بسیاری از مفاسد اقتصادی را بر می چیند، عدالت باید سرلوحه کار مدیران و مسؤولان قرار گیرد و این ویژگی به گونه ای در دستگاه ها نهادینه شود که به عنوان یک مهم در جامعه تبیین شود.

نوع و میزان تجمل گرایی و مصرف گرایی از دیگر عوامل اثرگذار در نوع سبک زندگی است، تغییر نگرش زنان و مدیریت صحیح در کانون خانواده می تواند جلوی تجمل گرایی را که از مؤلفه های سبک زندگی غربی است، بگیرد و آسیبهای اجتماعی در این زمینه کاهش یابد.

مدیریت صحیح در نوع و میزان مصرف موجب رونق داخلی شده و بسیاری از مشکلات اقتصادی را که امروز جامعه درگیر آن است، برطرف می سازد، برای استفاده خانواده های از تولیدات داخلی باید فعالیتهای جهادگونه و به دور از شعار زدگی صورت گیرد به امید اینکه شاهد رونق بازارهای ایرانی و شکوفایی اقتصاد کشور شویم.

پژوهش ها و تحلیلهای فراوانی در جهت تبیین سبک زندگی اسلامی صورت گرفته است ولی می توان غفلت از جایگاه دین اسلام و مکتب شیعه در سنت، تاریخ و هویت جامعه ایرانی را از عوامل بی نتیجه ماندن فعالیتها در این زمینه بیان کرد، نباید از این مهم غافل شد که تمامی مؤلفه های سبک زندگی با مباحث دینی و اسلامی پیوند خورده است.

سبک زندگی شامل همه اموری است که متن زندگی افراد را تشکیل می دهد

توجه به ابعاد تربیتی سبک زندگی در سبک زندگی اسلامی ضرورتی انکارناپذیر است، بهره مندی از این نوع سبک زندگی امنیت روانی، اخلاقی و اجتماعی را در پی دارد و جامعه در سایه نهادینه سازی ارزشهای دینی به آرامش حقیقی و حیات طیبه دست می یابد.

خانواده و نوع رفتار با اعضای خانواده، سبک ازدواج، نوع مسکن، الگوی مصرف، نوع خوراک، آشپزی، تفریحات، زبان، کسب و کار، رفتارهای ما در محل کار، مدرسه، دانشگاه، رفتار در فعالیت های سیاسی، ورزشی و رسانه ای مجومعه ای از رفتارها است که در سبک زندگی ما اثرگذار است، در همه این امور با استفاده از تعالیم دینی باید در جهت تقویت اخلاق و رفتار خود مبتنی بر سبک زندگی اسلامی تلاش کنیم.

رعایت حجاب و عفاف از دیگر مؤلفه های مهم سبک زندگی اسلامی است، این مهم که به عنوان یک ارزش در ارتقا اخلاق و امنیت روانی و اجتماعی جامعه اثرگذار بوده باید از دوران کودکی برای فرزندان ما به عنوان یک ارزش نهادینه شود، این اصل که مورد هجمه اصلی دشمن در جبهه جنگ نرم است با کمک خانواده و نهادهای فرهنگی باید جایگاه اصلی آن حفظ  و برنامه ریزی منسجم و منظمی در جهت نهادینه سازی این ارزش صورت گیرد.

حجاب و حفظ کرامت انسانی 

جوانان ما نباید از فرهنگ حجاب و عفاف غافل شوند، این دو از ارزشهای مهم و ودیعه الهی برای زنان بوده و به مردان نیز سفارش شده است، حجاب و عفاف مهم ترین عرصه فرهنگی زنان در مقابله با توطئه های فرهنگی دشمن بوده و از عوامل مهم حفظ کرامت انسانی است.

تبلیغ، لازمه نهادینه سازی سبک زندگی اسلامی ایرانی

تبلیغ از عوامل مهم و اثرگذار در تبیین و ترویج سبک زندگی اسلامی ایرانی است و همچنان که در دستور کار نهادها قرار دارد باید به صورت منسجم و حساب شده در این زمینه برنامه ریزی و از ظرفیت حوزه، دانشگاه، آموزش و پرورش و مبلغان استفاده شود.

حجت الاسلام سعید مهدوی، مدیر کل تبلیغات اسلامی لرستان، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا در خرم آباد، بیان داشت: سبک زندگی اسلامی ایرانی و ضرورت توجه به آن به فرمایشات رهبر معظم انقلاب در سال 1391 بر می گردد که ایشان با ارائه چارچوبی پژوهشگران و اندیشمندان را به فعالیتهای علمی اثر­گذار رهنمون ساخت.

وی افزود: بر اساس یافته‌ ها و فعالیتهای‌ علمی، سبک زندگی اسلامی ایرانی دارای ابعاد متنوعی بوده و شامل بسیاری از مفاهیم دینی، هنری، فرهنگی، ارزشها و هنجارها است.

عوامل شکل دهنده سبک زندگی

مدیر کل تبلیغات اسلامی لرستان با بیان عوامل تشکیل دهنده سبک زندگی اظهار داشت: این عوامل را می توان به اندازه اعتقادات و نوع نگرش انسانها به خداوند و آیینهای مذهبی یا نظام­ تعلیم و تربیت و یا حتی رفتارهای رهبران و گزینه ­های دیگری دانست.

وی خاطرنشان کرد: عوامل شکل دهنده سبک زندگی به دو دسته عوامل ایجاد سبک زندگی و عوامل پویا تقسیم کرد، عوامل ایجابی سبک زندگی اسلامی شامل ایدئولوژی که خود زاده جهان بینی است و جهان بینی نگرشی کلی به هستی و جهان بوده، رسانه با توجه به اینکه قدرت انتقال اطلاعات را به صورت صوتی، تصویری و نوشتاری دارد و از بسترهای سبک زندگی است، آموزش و چرورش و دولتها است.

حجت الاسلام مهدوی آموزش و پرورش را در هر سطح و میزانی به عنوان یکی از عناصر سازنده اصلی و تأثیرگذار در شکل گیری سبک و شیوه­های زندگی عنوان کرد.

وی جبر محیطی را از دیگر عوامل شکل گیری در سبک زندگی عنوان کرد و گفت: ایجاد موج، جو و فضای غالب برای بشریت ابزار است و در مواردی توانسته است در مقاطعی تأثیرگذار باشد و اما سبک زندگی نباید تحت تأثیر جو زمانی و اهداف لعابدار قرار گیرد.

حجت الاسلام مهدوی وجود موانع و محدودیتها، نظام برنامه ریزی و الگوها را از دیگر عوامل اثرگذار در سبک زندگی عنوان کرد و افزود: در الگوسازی­ها باید دقت لازم به عمل آید و با مراقبت بیشتر باید توجه داشته باشیم که هر­گونه انحراف و کج بر سبک زندگی خسارت وارد نکند./503/9459/ب1

ارسال نظرات