دلایل فضیلت لیل بر نهار
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، آیت الله سید ابوالحسن مهدوی در جلسه تفسیر قرآن صبح امروز که در حوزه علمیه صدر بازار برگزار شد، گفت: بهترین وقت در ایام هفته شب جمعه است.
وی با اشاره به آیه دوازدهم سوره اسراء که می فرماید«وَجَعَلْنَا اللَّیْلَ وَالنَّهَارَ آیَتَیْنِ فَمَحَوْنَا آیَةَ اللَّیْلِ وَجَعَلْنَا آیَةَ النَّهَارِ مُبْصِرَةً لِتَبْتَغُوا فَضْلا مِنْ رَبِّکُمْ وَلِتَعْلَمُوا عَدَدَ السِّنِینَ وَالْحِسَابَ وَکُلَّ شَیْءٍ فَصَّلْنَاهُ تَفْصِیلا» افزود: خداوند در این آیه می فرماید، شب و روز را نشانه ای برای اثبات خود قرار دادم؛ نشانه بودن شب و روز در کنار یکدیگر از این جهت است که ثابت بودن چیزی در حالتی یا در مکانی کمتر انسان را به آن چیز متوجه می کند.
آیت الله مهدوی خاطرنشان کرد: فرض کنید در مکانی قرار دارید که سکوت محض در آن جا حاکم است و یکمرتبه صدایی تولید می شود، با وجود این که سکوت نیز دلیل دارد ولی ما به دنبال علت آن نیستیم ولی به خاطر تغییر شرایط یکمرتبه به دنبال علت تولید صدا می گردیم همچنین اگر سر و صدا در مکانی حکمفرما باشد و یکمرتبه سکوت ایجاد شود به دنبال علت سکوت هستید در حالی که سر و صداها نیز علتی داشته است.
نماینده مردم اصفهان در مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: تغییر شب و روز سبب توجه بیشتر انسان به خالق هستی می شود؛ اگر کره زمین دائماً تاریک بود یا دائماً روشن بود شرایط برای توجه به خالق هستی کمتر بود.
امام جمعه موقت اصفهان اذعان کرد: مقدم شدن واژه لیل بر واژه نهار دلایل مختلفی دارد؛ برخی معتقد هستند اصالت با لیل است و نهار با حضور سبب از بین رفتن لیل می شود، برخی می گویند زمین بدون خورشید نور ندارد پس اگر خورشید نباشد فضای زمین دائماً تاریک است.
استاد اخلاق حوزه علمیه با استناد به آیات و روایات متعددی از معصومین(ع) افزود: لیل نسبت به نهار از لحاظ ارزشی بالاتر است چرا که در شب قدر مقدرات عالم تعیین می شود؛ پیامبر(ص) در شب به رسالت مبعوث شده اند؛ حضرت موسی(ع) در چهل شب مأمور به ریاضت کشیدن در کوه طور شدند؛ ریاضت های اسلامی عموماً مخصوص شب است و در میان اوقات ایام هفته بهترین زمان شب جمعه است که امام معصوم(ع) در روایتی می فرمایند، اگر کسی شب جمعه را به خواب بگذراند در قیامت حسرت خواهد خورد همچنین خداوند انسان ها را به طور اختصاصی به استغفار کردن در وقت سحر سفارش کرده است.
وی در پایان اذعان کرد: روز نیز برای تأمین معاش فرصت بسیار مناسبی است؛ اگر هوا زمین دائماً تاریک بود تأمین معاش به شدت سخت می شد؛ یکی دیگر از فواید رفت و آمد شب و روز تعیین عدد سال و ماه است؛ همه نشانه ها برای آن است که بدانیم همه عالم مخلوق قدرت لایتناهی است./867/پ202/ب1