محاسبات حریری برای بازگشت به دولت
به گزارش خبرگزاري رسا، کمتر از 24 ساعت به زمان آغاز رایزنی های پارلمانی لبنان برای انتخاب مامور تشکیل دولت جدید مانده است. صحبتها و پیشبینیهایی زیادی در این خصوص مطرح شده و مباحثات همه جریانهای سیاسی لبنان حول انتخاب یا عدم انتخاب سعد حریری نخستوزیر پیشبرد امور لبنان برای مامور تشکیل کابینه است. با توجه به اخبار مختلف و شاید بعضا ضد و نقیضی که از مواضع احزاب سیاسی لبنان و فراکسیونهای پارلمانی آنها مطرح است میتوانیم دو سناریو برای روند رایزنی های پارلمانی فردا و نخستوزیری لبنان ترسیم کنیم:
-سناریوی اولی که در این خصوص مطرح شده بر اساس این فرضیه است که حریری نمیتواند رای اکثریت پارلمانی را به دست آورده و کرسی نخستوزیری لبنان را از دست میدهد.
طبق اطلاعات منابع مربوط به روند تشکیل دولت در لبنان٬ در صورتی که تغییری در روند تشکیل دولت کنونی ایجاد نشود٬ یعنی تعداد نمایندگان پارلمانی که قرار است به سعد حریری رای دهند حدود 65 نماینده باشد که آن هم اگر به این تعداد برسد؛ چرا که برخی معتقدند اگر همه فراکسیونها بر موضع خود باقی بمانند٬ تعداد رایدهندگان به حریری بیش از 50 نماینده نخواهد بود؛ در این زمان میتوان پیشبینی کرد که حریری درخواست تعویق مجدد زمان رایزنی ها را خواهد داد و شاید به این منظور حتی به کاخ ریاستجمهوری برود.
اما هنوز روزنههای امید برای رسیدن به تفاهمات درباره تشکیل کابینه لبنان تا پایان هفته بسته نشده است. ارتباطات میان جریانهای سیاسی این کشور ممکن است هرلحظه منجر به رسیدن به تفاهماتی شود که اجازه انتخاب حریری به عنوان مامور تشکیل کابینه را بدهد؛ البته در صورتی که طبق سخنان سید حسن نصرالله دبیرکل حزبالله حریری با پذیرش یک راه حل مشخص برای بحران کشور و تشکیل دولتی فراگیر٬ جبران باسیل رئیس جریان آزاد ملی را راضی کند تا حزبش را مجددا در تشکیل دولت مشارکت دهد٬ یا اینکه حریری گزینه ای مانند سمیر خطیب یا شخص دیگری را برای مامور تشکیل دولت معرفی کرده و حمایت مردمی و سیاسی لازم را برای وی به دست بیاورد.
-سناریوی دوم بر اساس پیشفرض انتخاب قطعی حریری به عنوان مامور تشکیل کابینه است؛ برخی منابع اظهار میکنند که اگر موجب تعجب نشود٬ شاید بتوان پیشبینی کرد که حریری بتواند رای اکثریت پارلمانی را به دست آورد. طبق این پیشبینیها حریری از 128 نماینده می تواند 74 رای را به خوداختصاص دهد: به این صورت که 9 رای از حزب سوسیالیستترقیخواه٬ 13 رای از حزبالله٬ 17 رای از جنبش امل٬ 4 رای از جریان العزم که ریاست آن بر عهده نجیب میقاتی نخستوزیر اسبق لبنان است٬ 15 رای از حزب نیروهای لبنانی به اضافه 18 رای از فراکسیون پارلمانی المستقبل که ریاست آن در اختیار خودش است٬ به دست آورد.
در نگاه اول به این سناریوها شاید به نظر برسد که آنها کاملا ضد و نقیض بوده و نمی توان به یک نتیجه واحد در خصوص انتخاب یا عدم انتخاب حریری به عنوان مامور تشکیل کابینه رسید. بنابراین برای روشن شدن مطلب به سراغ سخنان سید حسن نصرالله دبیرکل حزبالله در سخنرانی تلویزیونی او در روز جمعه می رویم.
در ابتدا باید اشاره کنیم در سناریوی دومی که مطرح شد نام نمایندگان پارلمانی حزبالله و جنبش امل نیز در میان رایدهندگان به حریری دیده میشود؛ اما نباید از این نکته غافل شویم که رای آنها به حریری مشروط است.
سید نصرالله در سخنان خود در خصوص دولت آینده لبنان در ابتدا تصریح کرد که گزینه تشکیل دولت تکوکرات از نظر حزبالله و همپیمانان آن در پارلمان کاملا مردود است؛ چرا که این گزینه به هیچ وجه به نفع مردم نبوده و کمکی به حل بحران کشور نمیکند.
دبیر کل حزبالله در ادامه٬صحنه دولت لبنان را در مقابل یک گزینه قرار داد: دولتی که متشکل از مولفههای اصلی پارلمان و از جمله فراکسیون جریان المستقبل و جریان آزاد ملی بوده و نخستوزیری آن یا بر عهده سعد حریری باشد و یا بر عهده شخص دیگری که حریری به این منظور انتخاب کند و اکثریت پارلمانی هم با آن موافق باشند.
اما گزینههایی که در حال حاضر برای تشکیل دولت روی میز است٬ با گزینه سیدحسن نصرالله همخوانی ندارد؛ شروطی که حریری برای تشکیل دولت تکنوکرات با نخستوزیری خودش و انتخاب وزیران خودش مطرح کرده٬ هیچ ربطی به دولت جامع و فراگیری که سید نصرالله به آن اشاره کرد ندارد. بنابراین اگر حریری همچنان بر گزینه تشکیل دولت تکنوکرات مصر باشد٬ رای حزبالله و جنبش امل را که در مجموع 30 رای بوده و البته میزان قابل توجهی است از دست خواهد داد و شاید به همان سناریوی اول برگردیم.
با این تفاسیر اگر حریری بخواهد مجددا بر تخت نخستوزیری لبنان تکیه بزند یک راه بیشتر ندارد: باید رضایت جریان آزاد ملی و حزبالله را به دست بیاورد که لازمه این امر چشمپوشی از همه شروط سابق خود برای تشکیل دولت جدید لبنان و بازگشت به نقطه صفر است./1360//101/خ