۰۶ اسفند ۱۳۸۸ - ۰۸:۰۸
کد خبر: ۷۶۳۷۰
مدیر مسؤول هفته نامه پگاه حوزه:

تبیین ‌اخلاق‌ پژوهشی در عرصه تولید علم ‌ضروری است

خبرگزاری رسا ـ مدیر مسؤول هفته نامه پگاه حوزه با اشاره به رشد چشمگیر علم در سه دهه پس از پیروزی انقلاب گفت: نگاه جدی به مسأله اخلاق پژوهش‌ از مهم‌ترین‌ محورهایی است‌ که فقدان آن آسیب جدی بر پیکره پژوهش وارد ‌کند.
کتابخانه جامع جامعه المصطفي العالميه
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، سید عباس صالحی، مدیر مسؤول هفته نامه پگاه حوزه، در ششمین همایش اهل قلم اصفهان با اشاره به رشد تصاعدی علم در ایران در زمینه‌های مختلف گفت: روند علمی، فارغ از گرایش‌های سیاسی از رشد تصاعدی برخوردار است و طبق اعلام منابع خبری خارجی این روند در کشور ده برابر نرخ رشد جهانی است.

صالحی اظهار داشت: بالا رفتن سرانه تحصیلی و علمی در سبد اقتصادی خانواده ها، ورود زنان به عرصه علم و دانش و عوامل متعدد دیگر موجب سرعت بخشی، علوم در حیطه های فنی، طبیعی، انسانی و اسلامی شده است.

سردبیر مجله پگاه حوزه علمیه با اشاره به دغدغه‌های فرهنگی در حوزه پژوهش تصریح کرد: مهاجرت نخبگان و فرار مغز ها، توجه بیشتر به نقشه علمی کشور، یافتن اولویت های پژوهش از مهم‌ترین دغدغه ها است.

صالحی از دیگر دغدغه های عرصه پژوهش را توجه جدی به اخلاق علم و پژوهش دانست و ابراز داشت: اخلاق سه شاخه توصیفی، دستوری و پژوهشی دارد که در در این میان اخلاق هنجاری و دستوری به بایدها و نبایدهای افعال اختیاری انسان و فضائل اخلاقی می پردازد.

وی با تقسیم اخلاق هنجاری به دو بخش اخلاق عام و اخلاق کاربردی ابراز داشت: اخلاق پژوهش زیر مجموعه اخلاق حرفه‌ای است که خود اخلاق حرفه‌ای زیر مجموعه اخلاق اخلاق کاربردی قرار خواهد گرفت.

این پژوهشگر اظهار داشت: در زمینه اخلاق حرفه‌ای اقدام‌های گسترده‌ای انجام نشده و در این زمینه لرزش‌های اخلاقی منزلت دانش را از بین می‌برد؛ چون نگاه جدی به مسأله اخلاق پژوهش‌ از مهم‌ترین‌ محورهایی است‌ که فقدان ان آسیب جدی بر پیکره پژوهش وارد می‌کند.

صالحی ادامه داد: در عرصه پژوهش‌های اخلاقی، پژوهشگر و پژوهش مورد بررسی قرار می‌گیرد که در هر دو، بحث اخلاقی قابل توجه است.

وی به ضرورت حرفه‌ای‌گری در عرصه پژ‍وهش تأکید کرد و بیان داشت: پژوهشگر باید در کار خود متبحر باشد و در این ‌باره باید کیفیت، اثر بخشی و خدمت رسانی مورد لحاظ بحث‌های پژوهشی ‌قرار گیرد.

سردبیر مجله پگاه حوزه علمیه با اشاره به این‌که پژوهشگر نباید دغدغه‌های معیشتی خود را در تحقیقات دخیل کند، افزود: حقیقت‌جویی و حقیقت طلبی مادر اخلاق پژوهشی است و مسأله رعایت اصول اخلاقی از مهم‌ترین عوامل گردآوری اطلاعات است.

صالحی ادامه داد: باید در فرآیند پژوهش نیز ‌امانتداری، ارجاع دقیق، رعایت حفظ مالکیت فکری‌، داوری مستدل و راز‌داری‌ مورد توجه قرار بگیرد و در این زمینه باید از همه عوامل سهیم در پژوهش تقدیر به عمل آورده شود./965/پ202/س

ارسال نظرات