۰۷ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۸:۲۷
کد خبر: ۷۷۵۵۷۹

درس فقه را جدّی بگیرید

درس فقه را جدّی بگیرید
رهبر معظم انقلاب در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ در دیدار با طلاب حوزه‌های علمیه بر اهمیت جدیت در تحصیل علوم دینی تأکید کردند و فرمودند: برای اینکه در نظام اسلامی مؤثر باشید و به مردم آموزش دهید لازم است که عالم دین باشید.

به گزارش خبرنگار گروه سیره امامین انقلاب خبرگزاری رسا، رهبر معظم انقلاب در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ در دیدار با طلاب حوزه‌های علمیه بر اهمیت جدیت در تحصیل علوم دینی تأکید کردند و فرمودند: برای اینکه در نظام اسلامی مؤثر باشید و به مردم آموزش دهید لازم است که عالم دین باشید.

متن کامل سخنان رهبر معظم انقلاب به این شرح است:

«یک نکته راجع به «درس خواندن» عرض میکنم: درس را جدّی بگیرید؛ درس فقه را جدّی بگیرید. ببینید! عالِم دین می‌خواهد معارف اسلامی را به دست بیاورد؛ از کجا؟ از کتاب و سنّت و عقل؛ این است دیگر؛ بخشی‌اش مربوط به عقل است، بخشی‌اش هم مربوط به کتاب و سنّت و نقل است؛ خب باید بداند که چه جوری باید به دست بیاورد؛ این همان اجتهاد است؛ اجتهاد یعنی چگونگی استفاده‌ی این معارف از منابعش؛ یعنی متُدِ -به تعبیر فرنگی که بنده اصرار دارم [استفاده] نکنم امّا اینجا ناچارم- استفاده‌ی حقایق و معارف از منابعش؛ این اجتهاد است؛ خب این اجتهاد را اگر بخواهد انسان دارا بشود، باید تمرین کند، باید کار کند. این درس فقهی که شما می‌خوانید ولو طهارت باشد -حالا بعضی‌ از طلبه‌ها می‌گویند: «آقا، چرا همیشه طهارت و صلات و مانند اینها؟»- فرقی نمی‌کند؛ آن چیزی که به شما این شیوه‌ی استنباط را یاد بدهد، مورد نیاز شما است؛ [این] گاهی در یک مسئله‌ی مربوط به طهارت است، گاهی در مسئله‌ی مربوط به صلات است، گاهی مسئله‌ی مربوط به بحث معاملات و اجاره و مانند اینها است؛ شما باید بدانید چه جوری استنباط کنید. اگر این طریقه‌ی استنباط را یاد گرفتید، آن وقت ارزشهای اخلاقی را هم درست از کتاب و سنّت استنباط می‌کنید؛ [نه] مثل بعضی از نیمه‌سوادها -حالا احترامشان کنیم، نگوییم بی‌سواد؛ نیمه‌سواد- که یک چیزی یا چهار کلمه‌ای یاد گرفته‌اند، راجع به مسائل دینی اظهار نظر می‌کنند، به یک آیه هم گاهی استناد می‌کنند؛ خب معنای این آیه این نیست؛ این به خاطر ضعف در فهم آیه و استنباط از آیه است و به خاطر همین است که اجتهاد وجود ندارد. پس درس ‌خواندن برای مجتهد شدن لازم است؛ البتّه من نمی‌گویم همه باید مجتهد بشوند -در واقع یک واجب کفائی است- یک عدّه هم ممکن است نیاز به مجتهد شدن نداشته باشند، امّا برای فراگیری معارف اسلامی اجتهاد لازم است؛ این یک نکته که درس را باید خوب خواند؛ طلبه‌ی روشنفکر امروزی حق ندارد بگوید که «آقا، ول کن این حرفها را، [این] درسها را»؛ نه، باید درس خواند؛ بی‌مایه [فطیر است]؛ زمان مبارزات که ما مثلاً مکاسب میگفتیم، کفایه می‌گفتیم، بعضی از طلبه‌های پُرشور داغ دُور و بَر ما بودند در مشهد که واقعاً هم مبارزه می‌کردند، [امّا] گاهی می‌شنفتم میگویند «آقا، این چیست؟»؛ من به آنها می‌گفتم اگر [این بحث‌ها را] نکنید، بعد نمی‌توانید به درد نظام اسلامی بخورید، نمی‌توانید استفاده کنید، نمی‌توانید به مردم چیزی یاد بدهید. این است که درس ‌خواندن، یک مسئله است.»

تعداد بازدید : 0

 

ارسال نظرات