از تشریح اهداف رشته «مطالعات عدالت اجتماعی» تا رویکرد دانشگاه باقرالعلوم نسبت به شعار سال

حجت الاسلام سید احسان رفیعی علوی رئیس دانشگاه باقرالعلوم(ع) در گفت وگو با خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، به تشریح اهداف رشته تازه تأسیس مطالعات عدالت اجتماعی پرداخت و با بیان این که این رشته برای اولین بار در نظام آموزش عالی کشور در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه باقرالعلوم(ع) دایر شد، اظهار داشت: امروز این دانشگاه درحال برنامه ریزی برای راه اندازی دوره تخصصی این رشته است و انگیزه اصلی که سبب شد تا این دانشگاه به سمت راه اندازی این رشته کشیده شود، نیازهای اجتماعی گوناگونی است که ما در حوزه های گوناگون سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و حقوقی داریم.
وی افزود: دانشگاه باقرالعلوم(ع) به عنوان دانشگاه پیشران علوم انسانی – اسلامی و تئوری پردازی برای حکمت و زندگی، به سمت تمرکز گفتمانی حرکت کرد تا در این رشته دایر شود؛ البته پشتوانه ایجاد عدالت اجتماعی در این دانشگاه، عقبه تئوریکی دارد که حاصل بیش از دو دهه تحقیقات دانشگاه باقرالعلوم(ع) در حوزه عدالت اجتماعی، رسانه ای، فرهنگی و دسترسی داشتن این دانشگاه به اساتید حوزه عدالت اجتماعی است.
رئیس دانشگاه باقرالعلوم(ع) بیان داشت: عقبه تئوریک در زمینه عدالت اجتماعی در دانشگاه باقرالعلوم(ع) به ما کمک کرد تا بتوانیم مسیر طولانی برای ایجاد رشته تخصصی را طی کنیم. ما این رشته را با ساختار و رشته دانشگاهی اجرایی می کنیم و امیدواریم مورد اقبال نخبگان علوم انسانی قرار گرفته و به عنوان رشته مسئله محور به پیش رویم.
وی افزود: رشته عدالت اجتماعی، ذیل گروه مطالعات اجتماعی دیده شده و دروس در این رشته با رویکرد مطالعات میان رشته ای و فرارشته ای بوده و رویکردهای کلان و چند وجهی را دنبال می کنیم. همچنین در این رشته، دروسی تعبیه شده که برای مسئله یابی و مسئله محوری و نقطه زن شدن تحقیقات دوره ها، تمرکز کرده و رویکرد حقوقی و سیاسی به مسئله نیز به عنوان درس های آکادمیک در نظر گرفته شده تا دریافت های دقیقی در حوزه عدالت اجتماعی برای افراد به دست آید.
رویکرد دانشگاه باقرالعلوم(ع) نسبت به شعار سال
حجت الاسلام رفیعی علوی با اشاره به شعار سال ابلاغی از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر سرمایه گذاری در تولید، خاطرنشان کرد: دانشگاه باقرالعلوم(ع) اساسا به چند موضوع شناخته شده است که این دانشگاه مستقیما با حوزه اقتصاد سروکار ندارد و رویکرد دانشگاه باقرالعلوم(ع) بیشتر در زمینه های فرهنگی، اجتماعی، فلسفی و حقوقی است.
وی افزود: نگاه ما در این دانشگاه به مسئله سرمایه گذاری، توجه به مشارکت اجتماعی در حوزه اقتصادی است و امیدواریم دانشگاه باقرالعلوم(ع) بتواند در این سال، تحقیقات خوبی را در حوزه مشارکت اجتماعی برای افزایش سرمایه گذاری عمومی انجام دهد؛ چنانکه در گذشته نیز چنین تحقیقاتی انجام گرفته و مسئله مشارکت یکی از کلید واژه های اساسی دانشگاه باقرالعلوم(ع)بوده است.
رئیس دانشگاه باقرالعلوم(ع) ابراز کرد: دانشگاه باقرالعلوم(ع) در سال پیش رو، بر روی بحث کارآفرینی، خلاقیت و نوآوری توجه کرده و امیدوار است که بتواند مسئله مشارکت مردم در اقتصاد را مورد تحقیق قرار داده و آورده ها و نتایج مطلوبی را به دست آورد.
راه اندازی مرکز رشد در دانشگاه باقرالعلوم در آینده ای نزدیک
وی با اشاره به راه اندازی مرکز رشد در دانشگاه باقرالعلوم(ع) اظهار داشت: در سال 1394 ایده مرکز رشد در دانشگاه باقرالعلوم(ع) ایجاد شد و در این مدت، الگوی مطلوب این کار درحال شکل گیری بود که امیدواریم در سال 1404 از سه الگویی که به صورت بین المللی تحقیق شده و وجود دارد، بتوانیم با الگویی که سطح بندی شده و این سه الگو را در سه لایه جای می دهد، کارها را شروع کنیم.
حجت الاسلام رفیعی علوی افزود: این اولین تجربه اجتماعی است که تلاش می کند تا با استفاده از داده های بزرگ و تمرکز و فناوری های نوین و نظریه پردازی فرهنگ اجتماعی به سمت حل مسئله اجتماعی می رود. قطعا راه اندازی مرکز رشد، ایده بسیار بزرگی است که از برش بسیار کوچک و با دقت، آرام و طمانینه علمی شروع خواهد شد و ان شاءالله خبرهای خوشی را در سال 1404 در این باره خواهیم داد.