آخرین پیشنهاد ترامپ به اوکراین: تسلیم شوید!

در حالی که حدود ۱۰۰ روز از ورود ترامپ به کاخ سفید گذشته است، همچنان وعده خیالی او برای صلح ۲۴ ساعته یا دست کم در چند هفته در خاک اوکراین انجام نشده است.
در حالی که قرار بود فردا پنج شنبه نشست امنیتی ویژه میان اعضای اصلی ناتو و اوکراین در شهر لندن برای بررسی شرایط و ضوابط برقراری صلح در این کشور برگزار شود، صحبت های ضد و نقیضی از احتمال عدم مشارکت امریکا و لغو سفر مارکو روبیو وزیر امور خارجه این کشور به بریتانیا شنیده می شود؛ به نظر می رسد در نهایت جلسه مذکور به دلیل عدم حضور امریکا لغو شود.
ظاهرا دلیل این موضوع مخالفت کامل اوکراین با بندهای قید شده در طرح امریکا برای برقراری صلح میان روسیه و اوکراین بوده است؛ اما طرح پیشنهادی امریکا شامل چه مواردی است؟
آخرین پیشنهاد ترامپ به اوکراین: تسلیم شوید!
در هفته اخیر خبری از سوی رسانه های امریکایی منتشر شد که طی جلسه روز پنج شنبه در لندن احتمالا امریکا بحث به رسمیت شناختن شبه جزیره کریمه به عنوان خاک روسیه را مطرح خواهد کرد.
در ادامه نیز وال استریت ژورنال مدعی شد که ولادیمیر پوتین به مقامات امریکایی گفته است در صورت اعلام این موضوع، روسیه حاضر است از ادعای خود بر مناطق باقی مانده در ۴ استان دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپوروژیا دست کشیده و آتش بس با خطوط تماس فعلی را بپذیرد.
اما شب گذشته ولادیمیر زلنسکی اولین ضربه سخت را به هرگونه توافق احتمالی در این زمینه وارد کرد؛ زلنسکی گفت طبق قانون اساسی اوکراین وی به هیچ عنوان نمی تواند هیچ بخشی از خاک اشغالی اوکراین را به عنوان بخشی از روسیه به رسمیت بشناسد.
اما وبسایت امنیتی آکسیوس مدعی است به مفاد طرح پیشنهادی امریکا که قرار بود در جلسه لندن مطرح شود دست پیدا کرده است؛ این طرح شامل بندهای بسیار عجیب و تا حد زیادی یکطرفه به سود روسیه و به ضرر امنیت اوکراین و اروپا است که مشخصا نه از سوی کییف و نه از سوی اتحادیه اروپا قابل پذیرش نخواهند بود:
_ به رسمیت شناختن شبه جزیره کریمه به عنوان خاک روسیه
_ پذیرش غیر رسمی حاکمیت روسیه بر مناطق اشغالی پس از جنگ اخیر در ۴ استان دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپوروژیا
_ تضمین رسمی برای عدم عضویت اوکراین در پیمان ناتو
_ لغو کامل تحریم های اعمال شده پس از سال ۲۰۱۴ علیه روسیه
_ همکاری امریکا و روسیه در بحث انرژی و صنعت
_ ارائه تضمین های امنیتی از سوی ائتلافی از کشورهای غربی به اوکراین بدون مشارکت امریکا
_ عقب نشینی سربازان روسی از بخش هایی از استان خارکیف اوکراین
_ کنترل نیروگاه اتمی زاپوروژیا توسط امریکا و تقسیم برق خروجی با اوکراین و روسیه
_ اجازه تردد آزاد در رودخانه دنیپرو برای اوکراین و بودجه ویژه بازسازی این کشور
بدون تردید توافقی با چنین بندهای یکطرفه ای به هیچ عنوان از سوی اوکراین قابل پذیرش نخواهد بود اما به نظر می رسد طرح دونالد ترامپ برای پایان این جنگ چیزی جز "تسلیم اوکراین" نخواهد بود زیرا بندهای قید شده در این طرح حتی نمی تواند مانع از حمله مجدد روسیه در سالهای آینده شود.
آیا آتش بس و صلح در اوکراین امکان پذیر است؟
آنچه که مشخص است ادعاها و انتظارات دو طرف درگیر در جنگ اوکراین در حال حاضر کیلومترها با یکدیگر فاصله داشته و بدون کوتاه آمدن یکی از دو طرف امکان برقراری صلح وجود نخواهد داشت.

مناطق قرمز: 5 استان اوکراینی تحت ادعای روسیه
دولت اوکراین به خوبی می داند بدون بازپس گیری خاک از دست رفته نه تنها بهترین مناطق کشاورزی و سواحل استراتژیکش را از دست خواهد داد بلکه امکان حمله مجدد ارتش روسیه در سالهای بعد نیز وجود دارد که این بار ممکن است حاکمیت این کشور را نیز تحت خطر سقوط قرار دهد.
حداقل چیزی که طرف اوکراینی از جمله شخص زلنسکی ممکن است به آن قانع شوند عقب نشینی ارتش روسیه تا مرزهای فوریه ۲۰۲۲ و قبل از جنگ جدید است؛ امری که طرف روس نیز بارها آن را غیر ممکن خوانده است.
برای کرملین نیز علاوه بر حفظ مناطق تصرف شده اخیر، همچنان مسئله نازی زدایی اوکراین، کاهش حجم نیروهای ارتش این کشور، توقف ارسال تسلیحات پیشرفته غربی و برگزاری انتخابات و برکناری زلنسکی شروط اصلی پذیرش آتش بس هستند؛ مسکو در شرایط دریافت تضمین های امنیتی کافی ممکن است از ادعای خود بر کنترل کامل ۵ استان اوکراین دست کشیده و به مناطق فعلی اکتفا کند.
در واقع صحبت از صلح و آتش بس در خاک اوکراین تنها وعده ای بزرگ و رویایی دست نیافتنی برای دونالد ترامپ و دولت جدید امریکا به نظر می رسد آنها حتی قادر به جلب رضایت متحد اوکراینی در این راه نیز نیستند زیرا خواسته های دولت اوکراین (حتی بدون بحث کریمه و دونباس یا عضویت در ناتو) با توان چانه زنی واشنگتن در مذاکرات با روسیه فاصله بسیار زیادی دارد.
به نظر می رسد دست کم تا ۱ سال آینده نیز شاهد ادامه نبرد فرسایشی و خونین در شرق و جنوب اوکراین باشیم.