جزئیات، اهداف و زمان برگزاری همایش یکصدسالگی بازتأسیس حوزه علمیه قم

به گزارش خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، نشست خبری همایش بین المللی یکصدمین سالگشت بازتأسیس حوزه علمیه قم پیش از ظهر امروز با حضور آیت الله علیرضا اعرافی مدیر حوزه علمیه قم و حجت الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی معاون آموزش حوزه های علمیه و دبیر این همایش در سالن باغ موزه ملک تهران برگزار شد.
حجت الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی در این نشست با تبریک میلاد امام رضا(ع) و دهه کرامت، دلیل برگزاری این همایش را پاسداشت بازتأسیس و نکوداشت مرحوم آیت الله حاج شیخ عبدالکریم حائری دانست و افزود: حوزه علمیه پایهگذار ترویج مکتب اهل بیت(ع) در ایران و جهان شده و زحمات فقیه ارجمند مرحوم حاج شیخ سبب تشکیل این همایش مهم شد.
وی گسترش فلسفه، علوم قرآنی، عرفان و تفسیر در حوزه علمیه قم را مدیون زحمات مرحوم حاج شیخ عبدالکریم حائری دانست و افزود: با حضور مراجع دیگر بویژه آیت الله بروجردی و حضور سرنوشت ساز امام خمینی(ره)، دوره شکوفایی حوزه علمیه رقم خورد.
معاون آموزش حوزه های علمیه با اشاره به رونمایی از موسوعه آثار مرحوم آیت الله حائری یزدی در همایش یکصدمین سالگشت حوزه علمیه قم، تصریح کرد: برخی از این کتب اصلا چاپ نشده و برخی فقط نسخه های محدودی داشته که همگی پس از تصحیح در یک موسوعه 20 جلدی جمع آوری شدند و این یکی از محصولات همایش در طول 4 سال گذشته است.
وی با تأکید بر اینکه بازتأسیس حوزه علمیه سبب شکل گیری رشته های علمی جدید شد، اظهار داشت: بیان و پرداخت به رشته های تکون یافته در حوزه علمیه قم یکی از اهداف همایش است و برای انجام این امر بیش از 25 گروه علمی از سال 1400 با مدیریت اشخاص صاحب نام شکل گرفت که این گروه ها با شناسایی موضوعات توسط یک شورای علمی به مباحث علمی حوزه پرداخته و از سویی دیگر عملکرد حوزه در موضوعات تبلیغ، بین الملل و... بررسی کردند.
حجت الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی با بیان اینکه گروه های علمی پس از ارزیابی مقالات و غنی سازی مقالات واصله و مستندسازی مطالب مباحث را طبقه بندی کرده اند، افزود: در کمتر همایشی اتفاق می افتد که آثار غنی سازی شود و این مهم برای ارائه مجموعه ای عظیم از دستاوردهای دانشی و عملکردی حوزه های علمیه رقم خورده است.
وی با تأکید بر اینکه علوم فقه، اصول، تفسیر، فلسفه، کلام، اخلاق، مهدویت و عرصه های جدیدی مانند اقتصاد، مدیریت، روانشناسی، تربیت، رسانه، ادبیات فارسی، خوشنویسی، کارنامه هنری و مجموعه عکس های علما مورد مطالعه و تحقیق قرار گرفتند، تصریح کرد: در طول 4 سال گذشته محققان زیادی توانسته اند کار را به سرانجام برسانند.
دبیر همایش یکصدمین سالگشت بازتأسیس حوزه علمیه قم از امتداد فعالیت دبیرخانه همایش پس از برگزاری آن خبر داد و افزود: برای تکمیل و بیان دستاوردهای عملکردی و دانشی تلاش داریم مقالات را به حد بلوغ علمی خود برسانیم و این مجموعه تکمیل و منتشر خواهد شد و مجموعه کاملی از گزارش دانش ها و عملکرد حوزه ها منتشر می شود تا برای ارباب دانش قابل استفاده باشد.
وی زمان برگزاری همایش را در چهارشنبه و پنجشنبه هفته جاری در مدرسه علمیه امام کاظم(ع) قم اعلام کرد و بیان داشت: نکوداشت محقق حائری با پیام فاخر و ماندگار رهبر معظم انقلاب و همچنین با حضور دو مرجع تقلید و پیام دو مرجع بزرگوار دیگر برگزار خواهد شد.
حجت الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی با بیان اینکه 4 همایش علمی در همایش برگزار خواهد شد، تصریح کرد: این همایش از آنجا که علمی بوده و 4 سال پشتیبانی علمی دارد در عصر همان روز اول 25 نشست تخصصی دارد که محققان و علمای برجسته گزارش مقالات خود را عرضه می کنند.
وی اداد داد: همایش «حوزه و بین الملل»، همایش «حوزه و تبلیغ» که از عرصه های مهم حوزه علمیه در دوره جدید است، همایش «حوزه انقلاب اسلامی و مقاومت» که روحانیون در جایجای عرصه مقاومت حضور دارند، همایش «حوزه بانوان و خانواده» به خاطر نقش بی بدیل بانوان در حوزه و اهمیت آن در 4 سالن مجزا در شهر قم برگزار می شوند. همایش پنجم نیز «تعامل حوزه با دانشگاه و تحول علوم انسانی اسلامی» است که با مشارکت نهادهای مختلف پژوهشی دو هفته بعد به سرانجام خواهد رسید.