آثار شهید مطهری مبنای نظری انقلاب را شکل داد/ لزوم برنامه ریزی مجمع عمومی برای کار عملی در رابطه با پیام رهبر انقلاب

به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، نوزدهمین اجلاسیه مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با موضوع «تفکرات و اندیشههای آیتالله شهید مرتضی مطهری و نقش آن در تأسیس نظام اسلامی» چهارشنبه شب ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ در محل ساختمان جامعه مدرسین برگزار شد.
آیتالله محسن اراکی نماینده مجلس خبرگان رهبری در این اجلاسیه با تأکید بر جایگاه ولایت الهی در نظام فکری اسلام و تأثیر آن در شکلگیری نظام اسلامی به تشریح ابعاد این مفهوم پرداخت.
تجلی ولایت الهی در چهارده معصوم علیهمالسلام
آیتالله اراکی با اشاره به سجده همه ملائکه بر حضرت آدم(ع) گفت: این سجده جلوهای از ولایت کلیه الهیه بود که در وجود آدم تجلی یافت؛ در حقیقت این ولایت کلیه همان حقیقت محمدیه است که در شخصیت فاطمه زهرا(س)، امیرالمؤمنین(ع)، امام حسن(ع)، امام حسین(ع) و نه امام معصوم دیگر تبلور یافته است.
وی افزود: افراد غیر معصوم از اهل ولایت نیز به اندازه ظرفیت وجودی خویش از این ولایت بهرهمند هستند و تجلی ولایت در اولیای معصوم در فرماندهی و تربیت نفوس ظهور مییابد در حالی که در پیروان آنان در تبعیت و اطاعت نمایان میشود.
نماینده مجلس خبرگان رهبری در ادامه خاطرنشان کرد: میزان ولایت هر فرد ولایتپذیر به اندازه تبعیت و اطاعت اوست. حتی در داستان هابیل و قابیل موضوع اصلی بر سر ولایت بود. خداوند برای نشان دادن مستحق ولایت، قربانی را به عنوان ملاک قرار داد که تنها از هابیل پذیرفته شد. آیه "إِنَّمَا يَتَقَبَّلُ اللَّهُ مِنَ الْمُتَّقِينَ" به همین معناست.
وی افزود: شیعه در بالاترین درجه ولایتپذیری از چهارده معصوم علیهمالسلام قرار دارد. مسئله تقلید از مرجع تقلید در احکام و پذیرش ولایت فقیه در امور سیاسی و اجتماعی ادامه همان شعاع ولایت در عرصههای مختلف است.
انسان در فرهنگ قرآنی بازگشتکننده به ولایت الهی است
آیتالله اراکی با استناد به دیدگاه شهید مطهری در خصوص ماهیت انسان، اظهار داشت: در فرهنگ قرآنی بهترین تعریف برای انسان جمله "إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ" است. به تعبیر شهید مطهری انسان ماهیتی "از اویی و به سوی اویی" دارد که ریشه آن در پذیرش ولایت الهی است.
توحید و شرک، ریشه در ولایت دارد
وی با اشاره به پیام اساسی پیامبر اکرم(ص) بیان کرد: تمام پیامهای پیامبر(ص) در جمله "قولوا لا إله إلا الله تفلحوا" نهفته است؛ این جمله با نفی خدایان دروغین آغاز و با اثبات ولایت الهی به انجام میرسد و تنها راه فلاح نفی ولایت غیرالهی و پذیرش ولایت حقیقی است.
آیتالله اراکی تصریح کرد: ولایت امیرالمؤمنین(ع) ادامه همان جریان ولایت محمدی(ص) و ولایت الهی است. ولایت الله در عرصه طبیعت، انسان و اجتماع تنها با ولایت عملی هر معصوم در عصر خویش محقق میشود.
وی با اشاره به شمول ولایت الهی در همه ابعاد زندگی، افزود: عبادت، اقتصاد، فرهنگ، تربیت، زندگی خانوادگی، بازار و سایر حوزههای زندگی باید برخاسته از ولایت الهی باشد. همانطور که همه موجودات تحت ولایت تکوینی خدا هستند، انسان نیز باید در بعد تشریعی و با اختیار خود این ولایت را بپذیرد.
شهید مطهری؛ فیلسوفی صاحبنظر
آیتالله اراکی در پایان با تأکید بر نقش علمی و فلسفی شهید مطهری اظهار داشت: شهید مطهری در فلسفه، صاحبنظر بود نه مقلد. همه ما از آثار علمی ایشان بهرهمند شدهایم. پیشنهاد میشود منشور روحانیت رهبر معظم انقلاب در کارگروههای مختلف مجمع عمومی جامعه مدرسین قم تقسیمبندی و برای اجرای آن برنامهریزی شود.