الگوی سوم زن؛ محور تحول فرهنگی و قرآنی در جامعه اسلامی

به گزارش خبرنگار گروه سیره امامین انقلاب خبرگزاری رسا، حجتالاسلام محمدعلی رضایی اصفهانی دبیر علمی کنگره بینالمللی اندیشههای امام خامنهای، در نشست خبری این کنگره که صبح امروز در ساختمان جامعه المصطفی العالمیه برگزار شد با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای خدمت بهویژه شهید آیتالله سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور فقید جمهوری اسلامی ایران ایشان را مصداق بارز آیه شریفه « وَجَاهِدُوا فِي اللَّهِ حَقَّ جِهَادِهِ» دانست و اظهار داشت: شهید رئیسی عمر خود را در مسیر خدمت مخلصانه و بیوقفه به مردم نظام اسلامی و ارزشهای قرآنی صرف کرد و در این راه نیز به مقام والای شهادت نائل شد.
وی با اشاره به اهداف اصلی این کنگره گفت: نخستین هدف از برگزاری این گردهمایی بزرگ ترویج و گسترش فرهنگ قرآنی در میان فرهیختگان حوزوی و دانشگاهی است. ما بر آنیم تا با بهرهگیری از فضای علمی و پژوهشی موجود زمینهای برای گفتوگوی علمی پیرامون مفاهیم و آموزههای قرآن کریم با تمرکز بر نگاه و اندیشههای تفسیری رهبر معظم انقلاب فراهم آوریم.
تبیین نوآوریهای تفسیری رهبر معظم انقلاب
حجت الاسلام رضایی اصفهانی دومین هدف این کنگره را شناسایی و تبیین نوآوریهای تفسیری رهبر معظم انقلاب در عرصه قرآنپژوهی برشمرد و افزود: نگاه عمیق، نظاممند و روشمند ایشان به تفسیر قرآن از جمله وجوه مغفول در میان اقشار مختلف جامعه است. متأسفانه سایه سنگین بعد سیاسی و اجتماعی شخصیت ایشان باعث شده تا ابعاد معرفتی، قرآنی و علمی ایشان کمتر مورد توجه قرار گیرد. این کنگره تلاشی است برای شناساندن این جنبههای پنهان مانده به نخبگان و عموم مردم.
وی همچنین تحکیم پایههای نظام اسلامی را سومین هدف کلان این کنگره دانست و اظهار داشت: اندیشههای قرآنی رهبر معظم انقلاب ناظر به ساختار تمدنی نظام اسلامی است. درک این مبانی و بهرهگیری از آنها برای تحقق عدالت، پیشرفت و معنویت در جامعه اسلامی رسالتی است که بر دوش همه علاقهمندان به انقلاب اسلامی قرار دارد.
دبیر علمی کنگره با اشاره به گستردگی این رویداد علمی اظهار داشت: این کنگره بزرگترین و فراگیرترین گردهمایی قرآنی تاریخ جمهوری اسلامی ایران در حوزه اندیشههای مقام معظم رهبری است. تا کنون هشت اجلاس آن در شهرهای مختلف کشور برگزار شده و این همایش نیز بهعنوان یکی از حلقههای مکمل این زنجیره علمی-فرهنگی بهصورت مستقل و با تمرکز ویژه بر موضوع زن و قرآن برگزار میشود.
وی با بیان اینکه این کنگره بستر موجآفرینی علمی، فرهنگی و اجتماعی را در زمینه «زن و اندیشههای قرآنی» فراهم میکند، خاطرنشان کرد: سه همایش تخصصی با موضوعات مرتبط در ذیل این محور برگزار خواهد شد. دو همایش دیگر نیز با مشارکت نهادهای علمی و فرهنگی دیگر طراحی و اجرایی خواهد شد که همگی در راستای تبیین الگوی سوم زن در منظومه فکری رهبر معظم انقلاب سامان یافتهاند.
«الگوی سوم زن»؛ روایتی متوازن میان نقش اجتماعی و جایگاه خانواده
حجت الاسلام رضایی اصفهانی سپس با تبیین شعار محوری این کنگره که «ارائه الگوی سوم زن» است، به تحلیل سه رویکرد موجود درباره زن در عصر حاضر پرداخت و گفت: الگوی نخست، زنی است که نسبت به جامعه بیتفاوت و منزوی است و نقشآفرینی اجتماعی ندارد. الگوی دوم زنی است که به بهانه حضور اجتماعی از خانواده و نقش مادری فاصله گرفته و آن را ترک کرده است. این دو الگو نتوانستهاند تعادل لازم را میان دو ساحت خانواده و اجتماع برقرار کنند.
وی ادامه داد: اما آنچه مقام معظم رهبری از آن بهعنوان الگوی سوم زن یاد میکنند، مدلی است مبتنی بر خانوادهمحوری در کنار حفظ مسئولیتهای اجتماعی. در این نگاه زن مسلمان میتواند همزمان هم به نقش محوری خود در خانواده بپردازد و هم در عرصههای مختلف اجتماعی، علمی، فرهنگی و حتی مدیریتی، نقشی مؤثر و کارآمد ایفا کند.
این استاد حوزه و دانشگاه با انتقاد از نگاه ابزاری تمدن غرب به زن، افزود: در غرب، زن به کالایی تجاری و ابزار تبلیغاتی بدل شده است. نتیجه این نگاه فروپاشی نهاد خانواده، بیهویتی نسلی و ازهمگسیختگی اجتماعی است؛ بهگونهای که طبق آمارهای رسمی، حدود ۷۹ درصد فرزندان در غرب والدین واقعی خود را نمیشناسند.
حجت الاسلام رضایی اصفهانی افزود: غرب در رویکردی ناعادلانه زنان را به مشاغل سخت از جمله خدمت در ارتش سوق داده است که مغایر با ویژگیهای جسمی، روحی و کرامت انسانی زن است.
وی در پایان تأکید کرد: الگوی سوم زن که بر اساس رهنمودهای مقام معظم رهبری طراحی شده الگویی جامع، متعادل و نوآورانه است که میتواند نقطه آغاز تحولی فرهنگی و اجتماعی در جامعه اسلامی باشد. این الگو با بازگشت به ارزشهای دینی و تأکید بر عدالت جنسیتی زن را به جایگاه واقعی خود بازمیگرداند و از او انسانی کنشگر، مؤثر، باکرامت و متعهد میسازد.