کینه و حقالناس مانع اجابت دعا در شب قدر میشود
حجتالاسلام میثم ناسخیان، کارشناس مسائل فرهنگی و اعتقادی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا در بیان اهمیت شب قدر اظهار داشت: پیامبر اکرم(ص) فرمودند ماه رمضان سرور ماهها و شب قدر سرور شبها است.
وی با اشاره به روایتی از امام باقر(ع) افزود: خداوند متعال هر چیز نیک و بدی که تا سال آینده اتفاق میافتد و هر طاعت، معصیت و هر نوزاد یا اجل یا روزیای را در شب قدر مقدر میکند.
حجتالاسلام ناسخیان گفت: از امام(ع) سؤال کردند «لَیْلَةُ الْقَدْرِ خَیْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ» به چه معناست، آن حضرت فرمودند در آن شب، اعمال شایسته مانند نماز، زکات و دیگر اعمال بهتر از اعمال شایسته در هزار ماهی است که شب قدر در آنها نباشد.
وی سه عمل در شب قدر را از مهمترین اعمال نام برد و با بیان اینکه نخستین عمل توبه است، اذعان داشت: توبه از حقالناس یعنی شخص محاسبه کند ولو پیش از غروب اگر بدهکاری دارد، ضرری به کسی رسانده و حتی غیبتی از کسی کرده یا دلی را شکسته است جبران کند.
این استاد حوزه با بیان اینکه توبه از حقالناس به حلالیتطلبی است نه گفتن الهی العفو، تصریح کرد: کینه و حقالناس مانع اجابت دعا در شب قدر میشود، بنابراین اگر مالی بر عهده کسی است، باید پرداخت شود، اگر غیبت و تهمتی زده حلالیت بطلبد؛ اگرچه نیاز نیست بگوید چه گفته است.
وی توبه از حق الله را از دیگر اعمال مهم شب قدر برشمرد و ابراز داشت: فرد نگاه کند بلوغش از چه زمانی بوده که اگر نماز و روزه قضا، خمس و زکات بر عهدهاش است، محاسبه کند، اگرچه وجوب پرداخت آن فوری نیست اما حساب کند و بنا بگذارد بر اینکه اینها را جبران کند.
حجتالاسلام ناسخیان با اشاره به اعمال شب قدر افزود: دو رکعت نماز توبه در شب قدر توصیه شده است که رکعت اول و دوم پس از حمد، هفت مرتبه توحید قرائت شود و پس از اتمام نماز هفتاد مرتبه گفته شود «استغفرالله و اتوب الیه» که براساس روایتی هرکس این نماز را به جا آورد، از جایش تکان نمیخورد، مگر اینکه خداوند متعال، وی و پدر و مادرش را میآمرزد.
وی با بیان اینکه توبه واقعی در برخی موارد به حذف زمینه گناه است، اظهار داشت: زمینه گناه ممکن است شخص، سایت، رفیق و یا مانند آن باشد و اینطور نیست که فردی تنها الهی العفو بگوید، اما زمینههای گناه را حذف نکند.
این کارشناس مسائل عقیدتی خاطرنشان کرد: فرد توبهکار باید تصمیم جدی بر ترک گناه و تصمیم جدی برای حرکت به سمت خدا بگیرد که حضرت آیتالله بهجت(ره) در اینباره فرمودند «افضل زاد و توشهای که شخص سالک میخواهد به سمت خدا حرکت کند، عزم، اراده و تصمیم است».
وی با بیان اینکه شبزندهداران در شب قدر به ائمه معصومین(ع) به ویژه حضرت فاطمه زهرا(س) و امام زمان(عج) توسل کنند، گفت: حقیقت شب قدر فاطمه زهرا(س) است، و صاحب این شب هم امام زمان(عج) است که تمام مقدرات به قلب نازنین آن حضرت نازل میشود.
حجتالاسلام ناسخیان، دعا برای ظهور حضرت ولیعصر(عج) و عاقبتطلبی برای دنیا و آخرت را از مهمترین خواسته مؤمنان در شبهای قدر عنوان و اظهارکرد: در دعا بهتر آن است که دیگران را از پدر، مادر، فامیل، همسایه، مسلمانان کشورهای دیگر و حتی غیرمسلمانان را بر خود مقدم بداریم.
وی همچنین ابراز داشت: غسل کردن در شب قدر و نزدیک غروب آفتاب، بیدار ماندن در این شبها، مباحثه علمی و زیارت امام حسین(ع) از دیگر اعمال ذکر شده در شب قدر است که فرمودهاند زیارت امام حسین(ع) ولو گفتن «صلی الله علیک یا اباعبدالله و السلام علیک یا اباعبدالله» سبب آمرزش گناهان میشود. /920/ت302/ع