۲۶ شهريور ۱۳۹۱ - ۱۷:۳۹
کد خبر: ۱۳۸۸۹۱
آیت الله صافی گلپایگانی:

طلاب هیچ زمان خود را از فراگیری علوم بی‌نیاز ندانند

خبرگزاری رسا ـ حضرت آیت الله صافی گلپایگانی، با تاکید بر این‌که حوزه همیشه باید دین و دستورات و معارف را برای مردم بیان کند، گفت: باید قرآن و روایات اهل بیت علیهم السلام و این معارف عظیمی که به دست ما رسیده است را هر چه می‌توانیم به دنیا برسانیم.
آيت الله صافي گلپايگاني
به گزارش خبرگزاری رسا، حضرت آیت الله صافی گلپایگانی در نخستین جلسه درس خارج فقه  خود که به بحث از مسائل مستحدثه فقهی اختصاص دارد نکات مهمی را درباره حوزه های علمیه و رسالت روحانیان در عصر کنونی بیان کرد.
متن بیانات این مرجع تقلید به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله الذی هدانا لهذا و ما کنّا لنهتدی لولا أن هدانا الله ثمّ الصلاة و السلام علی خیر خلقه و أشرف بریّته سیدنا ابی القاسم محمد و علی آله الطیبین الطاهرین المعصومین لاسیما مولانا بقیة الله فی الأرضین و اللعن علی أعدائهم اجمعین الی یوم الدین.
باید در رفع مجهولات بکوشیم
انشاء الله تحت توجهات و عنایات حضرت ولی عصر ارواحنا و ارواح العالمین له الفداء جلسات درسی را شروع می‌کنیم، و امیدواریم تحت عنایات ایشان به این مطلب برسیم که جهل و نادانی‌های ما بسیار زیاد است و باید هر چه بیشتر و علی الدوام به رفع این جهل و نادانی‌ها بپردازیم. به قول آن شخص که می‌گوید:
هرگز دل مــن ز علم محـــروم نشد
کـم مانــد ز اســرار که مفهــوم نشد
هفتاد و دو سال جهد کردم شب و روز
معلــومم شد کـه هیــچ معلـوم نشـد
یا یکی دیگر از شاعران که می‌گوید:
دل گر چــه در این بادیه بسیار شتافت
یک موی ندانست و بسی موی شکافت
انــدر دل من هــزار خورشـید بتافت
دیــدم به کمــال ذرّه‌ای راه نیـــافت
مقصود این‌که مجهولات بشر در دنیا خیلی زیاد است. انسان باید همان‌طور که قرآن کریم می‌فرماید: «فَوْقَ کُلِّ ذِی عِلْمٍ عَلیمٌ»به طور دائم و همیشه در جهت رفع نادانی‌ها زحمت بکشد و مجهولاتش را کم کند اگر چه عمر علم‌آموزی‌اش هزارها سال باشد.
برای شبهه‌شناسی و جواب به شبهات آماده باشیم
اکنون در عصر غیبت، هجوم شبهات زیاد شده است، البته شبهات محکمی نیست ولی چون وسایل انتقال و عرضه آن فراهم و آسان شده است و اکثریت هم از علم آن‌چنانی که بتوانند این حرف‌های باطل را رد کنند برخوردار نیستند، باید آماده بود. باید هم خوب شبهه‌شناسی کنیم و هم این‌که جواب این شبهات را خوب آماده نماییم.
وظیفه اصلی حوزه، تبلیغ معارف قرآن و اهل بیت علیهم السلام است
باید قرآن و روایات اهل بیت علیهم السلام و این معارف عظیمی که به دست ما رسیده است را هر چه می‌توانیم به دنیا برسانیم. این بلاغ مبین که قرآن می‌فرماید باید همیشه باشد و منحصر به زمان خود پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله نیست. حوزه همیشه باید این دین و این دستورات و معارف را برای مردم بیان کند.
از شرح احوال بزرگان و سلف حوزه درس بگیریم
امروز کتابی را بین الطلوعین در احوال یکی از علما مطالعه می‌کردم. این کتاب درباره احوال مرحوم حاج آقا شیخ مهدی اصفهانی بود که بنده هم خدمتشان رسیده بودم.
ایشان علاوه بر مقامات علمی والایی که داشتند، مقام زهد و تقوایشان بسیار زیاد بود. آن مرحوم نماز جماعتی در مسجد شاه اصفهان اقامه می‌کردند که در ماه مبارک رمضان گاهی تا نصف میدان نقش جهان جمعیت می‌آمد و در نمازشان شرکت می‌کرد.
در قسمتی از احوال آن مرحوم درباره اعراض ایشان از دنیا نوشته بود که همیشه دنیا را از خودش دور می‌کرده که مبادا آلوده به آن شود. آن مرحوم خطبه شریفه امیرالمؤمنین علیه السلام که می‌فرمایند: «مَا أَصِفُ مِنْ دَارٍ أَوَّلُهَا عَنَاءٌ وَ آخِرُهَا فَنَاءٌ فِی حَلَالِهَا حِسَابٌ وَ فِی حَرَامِهَا عِقَابٌ»را نصب العین خود قرار داده بود. علما و گذشتگان حوزه ما این طور بوده‌اند که هیچ تعلقی به دنیا نداشتند و اصلاً زینت دنیا در نظرشان ننگ بود.
خانواده‌ و همسران بزرگان هم در درجه والای تقوی بودند. در همین کتابی که عرض کردم نوشته است که جده‌ی پدرم از زن‌هایی بود که از جهت عفاف و عفت و خلاصه فرایضی که یک زن مسلمان باید ملتزم شود والا بود.
وی در جایی نقل می‌کند وقتی که نوجوان بودیم، جده‌مان (دختر شیخ جعفر کاشف الغطاء) ما را برای نماز شب بیدار می‌کرد و می‌گفت: نماز شب بخوانید؛ و ما هم نماز شب می‌خواندیم. اینها همه مسائل مهمی است که زندگی و سیره بزرگان و سلف ما این‌طور بوده است و ما باید از شرح احوال این رجال الهی درس بگیریم.
ثواب ترویج و تبلیغ دین از بسیاری از عبادات بالاتر است
البته مسأله ترویج دین و تعظیم شعائر از همه واجب‌تر است. اگر کسی بتواند و موفق شود که دین را ترویج و شعائر را تعظیم کند، مردم گمراه را به راه خداوند راهنمایی نماید و نگذارد که سنت‌های اسلامی، مثل حجاب و عفت کم بها شوند، ثوابش از بسیاری از عبادات بیشتر است.
فداکاری و شهادت آیت‌الله زاده مرحوم آخوند خراسانی در راه تبلیغ و حفظ دین
مرحوم آیت الله میرزا محمد آقا زاده‌ی آخوند خراسانی که در مشهد بودند، مقام علمی بالایی داشت که حوزه مشهد به وجود ایشان پر رونق بود و اعتبار زیادی پیدا کرد. اول کسی هم که بر کفایه حاشیه زد، ایشان است که بنده کفایه با حاشیه آن مرحوم را داشتم.
در زمان رضاخان جریانی که در همه جا حاکم بود این که می‌خواستند احکام اسلام را از بین ببرند و یکی از مهم‌ترین ابزارشان برداشتن حجاب زن‌های مسلمان بود.
شما تاریخ را بخوانید. در ترکیه هم آتاتورک همین کار را کرد و علمای مخالف این جریان را هم می‌کشتند.
بعد از جریان مسجد گوهرشاد و آن جنایت کذایی و به توپ بستن آنجا، در همه مملکت خفقان شدیدی به وجود آمد که هیچ‌کس جرأت نداشت حرفی بزند.
رضاخان هم از ابتدای حکومت خود با آن مرحوم معارض بود. نقل می‌کنند که یک نفر از طرف رضاخان پیش ایشان آمده بود و استفتاء کرده بود که آیا بر زن واجب است که وجه و کفین را بپوشاند یا نه؟ قاصد این را هم گفته بود که اگر جواب مثبت بدهید، خطرات زیادی شما را تهدید خواهد کرد و اگر جواب منفی بدهید، همه مناصب شما محفوظ خواهد بود.
ایشان جواب داده بود که بنده به اجماع تمام علمای ایران و عراق مجتهدم و نظرم این است که پوشاندن وجه و کفین بر زنان واجب است، اما این را بدانید مناصبی که دارم خدا آنها را به من داده و منصب شما را نمی‌خواهم که به شما وابسته شوم.
قاصد رضاخان گفته بود که من نمی‌توانم حرف‌های شما را به ایشان بگویم چرا که تند است و خطر دارد. شما عباراتتان را کمی تلطیف کنید، که ایشان در جواب همان کلام را تکرار کرده بودند که نظرم همین است و ممکن نیست خلاف نظرم را بنویسم. به هر حال ایشان را گرفتند و عاقبت هم به شهادت رساندند،‌ایشان برای دفاع از یک حکم خداوند به شهادت رسیده بود.
باید محور همه فعالیت‌های ما، ترویج دین و حفظ حلال و حرام الهی باشد
غرض این‌که همه این جریانات برای ما عبرت است. باید از این افراد فداکار یاد بگیریم که همیشه برای دین و در خدمت دین باشیم. باید مطلب اول و آخر ما و محور فعالیت‌های ما، ترویج دین، حفظ احکام حلال و حرام الهی باشد. همان‌طور که در روایت حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله می‌فرمایند: «عَلَیْکُمْ‏ بِمُذَاکَرَةِ الْعِلْمِ‏ فَإِنَّ بِالْعِلْمِ تَعْرِفُونَ الْحَلَالَ مِنَ الْحَرَام‏» همه علم آموزی‌ها و تحصیل‌ها باید برای معرفت و حفظ حلال و حرام الهی باشد.
فرصت‌ها را غنیمت بشماریم
به هر صورت، باید انسان در این دنیا از فرصت‌هایی که دارد به بهترین نحو استفاده ببرد، چرا که یکی از چهار چیزی که روز قیامت کسی قدم از قدم برنمی‌دارد تا از او سؤال شود، عمر است. در آن روز پرسیده می‌شود که عمرت را در چه راهی صرف کردی؟(4) باید فرصت‌ عمر را غنیمت بشماریم و از آن در جهت رضای خداوند و خدمت به مکتب قرآن و اهل بیت علیهم السلام استفاده نماییم.
امیدوارم که توجهات حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف شامل حال حوزه‌ها و طلاب عزیزی که خودشان را به آقا فروخته‌اند و ایشان هم قبول فرموده‌اند باشد و آن طور که رضای خاطر مبارک ایشان فراهم شود انجام وظیفه نماییم./924/د102/ج
ارسال نظرات