چند خبر کوتاه از آذربایجان شرقی
حجت الاسلام قاسم محمدزاده، دبیر اجرایی ستاد زکات استان آذربایجان شرقی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا در تبریز، اظهار داشت: همایش زکات کشور 26 اردیبهشت با حضور ائمه جمعه، نمایندگان ولی فقیه و دبیر شورای زکات استان های سراسر کشور در تهران برگزار شد.
وی با بیان اینکه محور همایش، بررسی زکات و شئونات ولایت فقیه بود، گفت: زکات از شئونات و اوامر حکومتی ولی فقیه زمان است که تفویض به شواری مرکزی شده و از جانب شورای فرهنگی به نمایندگان ولی فقیه در استان ها واگذار شده است.
حجت الاسلام محمدزاده ادامه داد: طی این همایش مسائل مربوط به ترویج فرهنگ زکات به صورت کلی بررسی شد، نقاط قوت و نواقص مطرح و فضای روحی مناسبی جهت تقویت قلوب برای ادامه این مأموریت الهی حاصل شد.
وی ابراز داشت: در خصوص جمع آوری زکات نیز در همایش مطالبی مطرح شد که در استان آذربایجان شرقی هفته پیش عناوین زکات با نظر ائمه جمعه شهرستان ها و در نهایت به تائید آیت الله مجتهد شبستری رسید، ضمن اینکه با تدبیر نماینده ولی فقیه در استان طی 10 روز آینده جمع آوری زکات آغاز خواهد شد.
دبیر اجرایی ستاد زکات استان آذربایجان شرقی افزود: طبق سیاست گذاری سال جاری، زکات جمع آوری شده در استان صرف امور محرومین خواهد شد، چنانکه در سال 93 نیز زکات در امور محرومان استان از جمله تهیه جهیزیه، کمک هزینه تحصیلی، کمک هزینه درمانی و ... هزینه شده است.
وی خاطرنشان کرد: هفته آینده نخستین جلسه شورای زکات استان با ریاست آیت الله مجتهد شبستری و با حضور استاندار و و اعضای اصلی شورای زکات از جمله رییس سازمان جهاد کشاورزی، مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره)، رییس امور اقتصاد و دارائی، مدیرکل تبلیغات اسلامی، مدیرکل صدا و سیمای مرکز استان و مسؤول نمایندگی ولی فقیه در جهاد کشاورزی و رییس اجرایی زکات استان برگزار خواهد شد.
حجت الاسلام محمدزاده اذعان داشت: از جمله اهداف این همایش تعیین سیاست های کلی یک ساله زکات خواهد بود، ضمن اینکه در نظر داریم همایش زکات با حضور روحانیان و علمای مؤثر در استان نیز برگزار شود که زمان و مکان این همایش به زودی اعلام می شود.
احیای محراب 500 ساله مسجد جامع سراب
فرزین حقپرست، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی از انتقال محراب مسجد جامع سراب به موزه آذربایجان خبر داد و اظهار داشت: کاشی های فیروزه ای و زرینفام محراب پس از مستند نگاری و مطالعات تاریخی با هدف شناسایی ساختار کاشی ها مورد مطالعه فنی و آزمایشگاهی قرار گرفته و در این راستا آنالیز لعاب کاشی ها با دستگاه پراش سنج پرتو X انجام گرفته است.
وی همچنین گفت: اقدامات حفاظتی بر روی کاشی ها به صورت پاکسازی رسوبات محیطی، نمک زدایی، تثبیت بدنه و استحکام بخشی لعابهای سست و نیز قطعات شکسته در آزمایشگاه مرمت موزه آذربایجان به انجام رسیده است.
حق پرست با اشاره به قدمت تاریخی این مسجد، یاد آور شد: مسجد جامع سراب در سال 875 هجری قمری ساخته شده است و جزو مساجد بدون گلدسته و مناره به حساب میآید. این مسجد دارای یک شبستان بزرگ ، یک صحن کوچک و دو در ورودی است و مسجد سه محراب دارد که دو محراب دارای تزئینات بسیار ساده گچی بوده و محراب سوم محرابی بسیار نفیس از کاشی لعابدار و زرین فام بوده است.
وی هدف از نمایش قطعه های موجود این محراب را ایجاد زمینه پژوهش دانست و اظهار کرد: با ارائه یک طرح حفاظتی، قطعات کاشی های بزرگ و حجیم محراب بدون استفاده از هرگونه ملات، با رعایت اصل عدم دخالت و نیز بدون بازسازی قسمتهای ناقص و با استفاده از اتصالات مکانیکی بر روی یک قاب پایه فلزی، نصب شده و بازیابی چیدمان قطعات محراب بر اساس آخرین مستندات صورت گرفته است.
حق پرست با اشاره به مشخصات فنی این محراب، خاطر نشان کرد: ارتفاع محراب به صورت کلی 142 سانتیمتر و عرض آن از گوشه لچکها 152 سانتیمتر است. داخل محراب از کاشی یکپارچه با نقش اسلیمی ، ختایی و لعاب فیروزه ای ساخته شده و هر دو لچکی از همان جنس است و کتیبه ای به عرض 30 سانتی متر از قطعات کاشی زرین فام با نقوش برجسته محراب را قاب گرفته است.
وی ادامه داد: متاسفانه قسمت اعظم کتیبه آسیب دیده و تخریب شده است و متن کتیبه جز در چند کلمه باقیمانده « .... بنت – هذا المحراب المبارک ... و ... اج ابوالفا ...» اما با توجه به قسمت های باقیمانده گمان می رود که یک روایت از تاریخ یا مکان ساخت و یا سازنده محراب باشد. دوره تاریخی محراب با توجه به بررسی های انجام شده متعلق به دوره میانی زرین فام است.
جشنواره بینالمللی نشان ادبی استاد شهریار بین دانشگاههای حوزه قفقاز
محمدرضا پورمحمدی، رییس دانشگاه تبریز امروز در پنجمین اجلاس روسای دانشگاههای قفقاز در تبریز از برگزاری جشنواره بینالمللی نشان ادبی استاد شهریار بین دانشگاههای حوزه قفقاز طی سالجاری خبر داد و اظهار داشت: کنگرههای نظامیشناسی و مولوی شناسی با مشارکت گنجه و ترکیه با هدف دوستی هر چه بیشتر ملل منطقه برگزار میشود.
وی با بیان اینکه اتحادیه دانشگاههای قفقاز پل ارتباطی علمی خوبی در منطقه است، ادامه داد: دانشگاه تبریز به لحاظ تولیدات علمی و مشارکت در فعالیتهای بینالمللی در رتبه دوم ایران، 19 آسیا و 482 جهان قرار دارد که این امر ظرفیت ویژه این دانشگاه را در منطقه نشان میدهد.
پورمحمدی با اشاره به امضای پروتکل مولانا بین این کشورها در اجلاس چهارم، گفت: طی این پروتکل کنگره ادبی استاد شهریار در سال گذشته برگزار شد.
رییس دانشگاه تبریز با اشاره به اهمیت توسعه علمی، تصریح کرد: قطعا به اهمیت توسعه علمی به عنوان زیربنای توسعه اجتماعی و فرهنگی واقف هستید و همان طور که مشخص است اهمیت قفقاز به لحاظ فرهنگی و اجتماعی کمتر از اهمیت خاورمیانه نیست.
وی با اشاره به تبادل دانشجو بین دانشگاههای این حوزه تاکید کرد: باید به دنبال ایجاد بانک اطلاعاتی و شناسهای بین دانشگاههای منطقه باشیم تا ارتباطات بین دانشگاهها به اوج خود برسد./854/پ203/ب4