مانعشناسی تقریب در جهان اسلام/ عربستان و شخصیتهای تکفیری-تروریستی
انقلاب اسلامی و وحدت جهان اسلام
انقلاب اسلامی ایران انقلابی بود که بر اساس اهداف و شعارهای دینی محقق شد و اهداف و برنامههای خود را بر اساس مرزهای ملی و نظامهای قومی قرار نداد. بلکه با دیدی فراملی کلیتی از جهان اسلام را در مقابل جهان غرب و استعمار که ار عوامل اصلی افول امت اسلامی بود، ترسیم کرد و از این جهت توانست انقلاب اسلامی ایران را به عنوان خط مقدم مبارزه با دشمنان امت اسلامی قرار دهد که سایر مبارزان اسلامی به تدریج به این صف پیوستند.
به این ترتیب انقلاب اسلامی قرائتی فراملی و بر اساس هویت و تمدن اسلامی از انقلاب و مبارزه ارائه نمود. این قرائت که همه مسلمانان را در یک صفبندی هویتی با مسائل، دغدغه، اولویت، ظرفیت و در نتیجه دشمن یکسان قرار میداد، همه مسلمانان را به جامعهای یکسان با مرزهایی بر اساس هویت دینی فرامیخواند که تشخصها و محدودیتهای ملی، نژادی و قومی را برمیچید. این رویکرد به نهضت و انقلاب چشماندازی شیرین از امت اسلامی را نشان میدهد. به این ترتیب انقلاب اسلامی را میتوان در مسیر تحقق امت اسلامی تحلیل کرد.
انقلاب اسلامی ایران هر چند از جهت زبان، فرقه و ملیت در جهان اسلام در حداقل قرار دارد ولی هیچ گاه خود را در حصار زبان فارسی و گرایشهای شیعی خلاصه نکرده است و همه مسلمانان و حتی آزادیخواهان جهان را خطاب قرار داده است. از این جهت انقلاب اسلامی ایران با روحیهای تمدنگرا بروز کرد و با تقریب ملل و گروههای اسلامی شکلگیری ایده امت اسلامی را پیگیری میکرد.
امام خمینی به عنوان رهبر انقلاب اسلامی ایران نیز از همان ابتدا با چنین نگرشی بر وحدت جهان اسلام تاکید داشت و چنانکه با درایتی بینظیر از مناسبتهای اسلامی در تقویت ایده فلسطین در آخرین جمعه ماه مبارک رمضان بهره برد، با نام گذاری هفته وحدت در اختلاف نظر شیعه و سنی در تاریخ تولد پیامبر(ص) از 12 تا 17 ربیع الاول بنیان وحدت جهان اسلام را قرار داد.
از آن تاریخ به تدریج این ایده در جهان اسلام تقویت شد و به این مناسبت هر ساله تجمعی از شیعه و سنی در هفته وحدت در ایران شکل گرفت. با گذشت زمان بر طرفداران ایده تقریب جهان اسلام افزوده شد اما این ایده هم در جهان تشیع و هم در جهان اهل سنت مخالفانی دارد.
تفکر تکفیر در مقابل ایده تقریب جهان اسلام
یکی از مهمترین موانع این ایده در جهان اسلام را میتوان در تفکر تکفیر جستجو کرد که با ارائه قرائت غیرمنعطف و خشن از دین سایر مسلمانان را از دایره اسلام خارج میکند و اساسا موضوع تقریب را از بین میبرد؛ زیرا دیگر آنها مسلمان نیستند تا تقریب با آنها موضوعیت پیدا کند. این جریان از مهمترین محورهای اهل سنت آمریکایی است که مقام معظم رهبری آن را در کنار شیعه انگلیسی دو لبه قیچی تفرقهافکنی در جهان اسلام دانستند.
مبدأ تفکر تکفیر را باید در سرزمین عربستان و خاندان آل سعود دانست که محور اهل سنت آمریکایی را مدیریت و راهبری میکند. در این نوشتار قصد داریم مروری داشته باشیم بر شخصیتهای تکفیری-تروریستی که در تقابل با ایده تقریب بر تکفیر دیگران تاکید دارند و آب به آسیاب دشمن میریزند.
یکی از محورهای مهم در تشکیل گروههای تکفیری و تروریستی و گسترش آنها شخصیتهای تروریستی هستند که در ساماندهی این گروهها بسیار موثرند و با جذب نیرو در اجرای برنامههای تروریستی نقشآفرینی میکنند.
در این نوشتار برخی شخصیتهای مهم و تاثیرگذار تکفیری-تروریستی را که مورد حمایت عربستان هستند را معرفی میکنیم. در واقع یکی از راهها و زمینههای تاثیر عربستان در گسترش و اشاعه تفکر تکفیری تربیت و حمایت از شخصیتها و سردمدارانی است که در گسترش این فکر نقش مهمی دارند.
اسامه بن لادن
اسامه بن محمد بن عواد بن لادن، در سال 1957 در نزديكي رياض ديده به جهان گشود. اسامه هفدهمين پسر از 54 فرزند شيخ محمد بن لادن است. پدرش اهل حَضَر موت يمن و مادرش اهل سوريه بود و اسامه تنها پسر اين مادر، كوچكترين پسر خاندان بن لادن است. دوران كودكي اسامه در مدينه سپري شد، اما پس از مدتي خانوادهاش به جده رفتند و تحصيلاتش را در آن شهر ادامه داد تا اين كه توانست در سال 1979 در رشته اقتصاد و مديريت دولتي، از دانشگاه ملك عبدالعزيز فارغالتحصيل شود.
اسامه مورد اعتماد ويژه مقامهاي عربستان و محرم شاهزاده تركي فيصل، رئيس سازمان اطلاعات بود. در سالهاي نخست دهه 1990 پيوندهاي او با اين شاهزاده سعودي چنان محكم بود كه سازمانهاي اطلاعاتي خارجي، به ويژه سازمانهاي جاسوسي اسراييلي، او را از مأموران سعودي و حتي از مديران سازمان اطلاعات سعودي ميانگاشتند.
در 27 دسامبر سال 1979 نيروهاي شوروي به افغانستان حمله كردند. اين امر موجب مهاجرت تعداد زيادي از اعضاي گروههاي مسلح افغاني به پاكستان شد. دولت پاكستان اجازه ادامه فعاليت را به آنان داد و همين امر باعث شد، اعراب بسياري بر مبناي اين عقيده كه جنگ با روسيه به مثابه جهاد با كمونيسم است، جذب اين حركت شوند.
گروه القاعده در ابتدا در 11 آگوست 1988 در شهر پيشاور پاكستان و در توافق دو جانبه اسامه بن لادن با دكتر عبداله عظام ايجاد گرديد.
عقب نشيني نيروهاي شوروي سابق از افغانستان موجب بازگشت اسامه بن لادن به عربستان سعودي گرديد، اما بروز اختلاف نظر ميان وي و خاندان حاكم سعودي بر سر حضور نيروهاي آمريكايي كه متعاقب حمله صدام حسين به كويت صورت پذيرفته بود موجب شد، اسامه در سال 1992 به سودان به نوعي تبعيد و تا 1996 در آنجا باقي ماند. در سال 1996 به افغانستان رفت. در این دوره بن لادن با طالبان آشنا میشود که نقطه عطفی در زندگی او به حساب میآید.
بن لادن و تشکیل القاعده حاصل پولهایی بود که عربستان در راستای تقویت ایده تکفیر در راستای منافع آمریکا خرج کرد.
عبدالله المحیسنی
عبدالله المحیسنی که قاضی شرع ائتلاف جیش الفتح شمرده میشود و ستون فقرات آن را دو گروه تروریستی تکفیری «جبهه النصره» و جنبش «احرار شام» تشکیل میدهند، تا پیش از پای گذاشتن به سوریه در سال 2013 میلادی دارای هیچ گونه سوابق مبارزاتی و جنگی نبود اما به محض پای گذاشتن به سوریه طی مدت بسیار کوتاهی به بالاترین مدارج و مناصب در گروههای تروریستی تکفیری دست یابد و آخرین منصبی که احراز کرده است، قاضی شرع ائتلاف تروریستی جیش الفتح و قضاوت میان اختلافات و منازعات بین گروههای تروریستی مسلح در سوریه است.
با وجودی که وی با هیچ گروه تروریستی مسلحی بیعت نکرده و فعالیت های تروریستی – تکفیری خود را به صورت مستقل دنبال میکند، اما این مفتی سعودی به سرعت موضع مخالف و خصمانهای در قبال گروه تکفیری «داعش» گرفت و در این راستا تلاش کرد، رابطه نزدیک و عمیق خود با گروههای وابسته به سازمان «القاعده» مانند جبهه النصره و احرار شام را حفظ کند.
نکته قابل تامل اینکه علی رغم آمادهباش سراسری داده شده از سوی المحیسنی همچنان وی به بیعت خود با عبدالله بن عبدالعزیز پادشاه سابق سعودی وفادار بود، اما یک واقعه غافلگیرکننده که نزدیک بود به یک رسوایی برای وی تبدیل شود، المحیسنی را وادار به شکستن بیعت و اعلام برائت از ملک عبدالله کرد.
عبدالله المحیسنی در شهر «القصیم» واقع در استان «بریده» به دنیا آمد؛ منطقهای که به گنج گرانبهای تروریستهای تکفیری وهابی در کشور عربستان سعودی معروف است.
پدر عبد الله، شیخ «محمد بن سلیمان المحیسنی» از قاریان معروف و مشهور قرآن عربستان بود. پس از آن به همراه خانواده اش از شهر القصیم راهی شهر مکه مکرمه شد و در آنجا تحصیلات خود را تا دریافت مدرک کارشناسی از دانشگاه «ام القری» در رشته شریعت اسلامی ادامه داد.
پس از آن برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد وارد دانشگاه «علوم اسلامی محمد بن سعود» در ریاض شد تا در رشته حقوق و قضاوت تحصیل کند و موفق شد، در رشته «فقه» فارغ التحصیل این دانشگاه شود و سپس در مقطع دکترا ادامه تحصیل دهد. رساله دکترای وی به موضوع «احکام پناهجویان در فقه اسلامی» میپردازد، اما مشخص نیست که موفق به ارائه رساله دکترای خود و دریافت مدرک دکترا شده است یا خیر؟
المحیسنی به خانوادهای ثروتمند و معروف به وفاداریش به خاندان حاکم بر عربستان منتسب است.
المحیسنی اگرچه داعش و سرکردگان و فرماندهان میدانیاش را میستود و از جمله افراد نزدیک به این گروه شمرده میشد، اما این موجب نشد تا داعش به وی عنوان فردی که اخبار و اطلاعات گروه را به بیرون درز میدهد، شک نکنند. حتی وقتی المحیسنی با «عمر چچنی»، فرمانده نظامی داعش دیدار و گفتگو کرد، زمزمههایی به گوش میرسید که وی تلاش دارد، در برابر وعدهّهای اغوا کننده فریب دهد و به جدایی از داعش راضی کند.
المحیسنی اواخر سال 2013 میلادی «مرکز مبلغان جهاد» را تاسیس کرد.
زهران علوش
زهران علوش سرکرده گروه تروریستی موسوم به جیش الاسلام در سوریه که به صورت مستقیم از سوی عربستان سعودی حمایت مالی و تسلیحاتی میشد، در جریان بمباران هوایی مقر تروریستها در چهارم دی 1394 به هلاکت رسید.
به گزارش پایگاه خبری شبکه العالم، گروه ترویستی وابسته به علوش از سوی بندر بن سلطان رئیس سابق سازمان اطلاعات عربستان تأسیس و حمایت مالی و تسلیحاتی شد. بندر امیدوار بود که با نیروهای وهابی علوش بتواند نظام سوریه را سرنگون کند و وارد دمشق شود؛ اما این رؤیای او هیچگاه به واقعیت نپیوست.
علوش سال 1960 در غوطه در خانوادهای وهابی و افراطی به دنیا آمد. پدرش «عبدالله علوش» یکی از مهمترین سران وهابی اخوان المسلمین در سوریه بود.
زهران دارای مدرک شریعت اسلامی از دانشکده شریعت دانشگاه دمشق است. وی پس از تکمیل تحصیلات دانشگاهی در سوریه، به عربستان سفر کرد و در آنچا زیر نظر شیوخ معروف وهابی سعودی به تحصیل پرداخت. افرادی مانند عبدالعزیز بن باز(که در آن زمان مفتی عربستان بود) و عبدالله بن عبدالعزیز العقیل(که رئیس هیئت دائمی شورای عالی قضایی عربستان بود) از استادان زهران در عربستان بودند.
علوش پس از آن به سوریه بازگشت و با یک شریک سعودی، شرکتی را تحت عنوان خدمات ساخت و ساز راه اندازی کرد. در همان زمان نیز به صورت مخفیانه فعالیتهای امنیتی خود را به نفع اخوان المسلمین و اطلاعات عربستان آغاز کرد.
وی پس از تأثیرگذاری بر جوانان دوما و غوطه، آنان را به سوی وهابیت کشاند تا بتواند هستههای تروریستی کوچکی را تشکیل دهد. به دلیل همین فعالیتها از سال 1987 تحت تعقیب سرویسهای اطلاعاتی سوریه قرار گرفت.
علوش در سال 2009 به اتهام دست داشتن در برنامهریزی برای انجام عملیات تروریستی دستگیر شد. علوش به خاطر همین اتهام به زندان افتاد، اما در ژوئیه 2011 مشمول عفو عمومی ریاست جمهوری شد و توانست به همراه شمار قابل توجهی از کسانی که در جریان ناآرامیها به دلیل دست داشتن در اقدامات مسلحانه زندانی شده بودند، از زندان خارج شود.
صالح بن فوزان بن عبدالله بن علي آل فوزان فقيه درباري سعودی و دشمن جدي شيعه به همراه فتاواي عجیب است.[1] وی متولد 28 سپتامبر1935(اول رجب 1355 هـ.ق) در منطقه شماسيه حوالي شهر بريده در منطقه قصيم عريستان است. در کودکي پدرش ميميرد و با سرپرستي اقوام و خويشان رشد مييابد. وي تحصيلات ابتدايي و متوسطهاش را در شهر بريده پشت سر ميگذارد و سپس تحصيلات آکادميک خود را تا مقطع دکترا در دانشکده فقه رياض تا سال 1394قمري طي ميکند.
وی که گفته شده بيش از 30 کتاب و کتابچه منتشر کرده، علاوه بر تدریس در دانشگاه، عضو هيات دائمي فتوا، عضو هيئت كبار العلماء و عضو مجمع فقهي مكه مكرمه نیز هست.
وي از مهمترين فقهاي در خدمت آل سعود است که هر نوع انتقاد علني به حکومت را در حکم بغي و طغيان دانسته و آن را حرام اعلام کرده است. وي حتي اعتراض قلبي را هم مصداق شورش ميداند و مدعيست تنها حالتي که مصداق «النصيحه لولي المسلمين» ميتواند باشد انتقاد غير علني و پنهاني است.
صالح فوزان شيعيان را دشمنان هميشگي مسلمانان از قديم الايام ميخواند که تاريخي سياه در برابر اسلام و مسلمين دارند!!! و مدعي ميشود شيعيان عامل ويراني خانه و کاشانه مردم سوريهاند!!! او در ادامه ميگويد اگر جايي ديديد شيعيان به اسلام و دوستي با ما اظهار ميکنند بدانيد نيرنگ و فريبي است براي اينکه خود را از انتقام مسلمانان نجات دهند. وي خوردن گوشتهاي ذبح شده به دست شيعيان را به علت مشرک خواندن آنان حرام ميداند!
او در همايشي ضد شيعي با عنوان «مملکت ما... وحدت ما» در سخناني خواستار دوري از شيعيان شد و پيروان مذهب شيعه را خطر اصلي براي عربستان دانست. وي در ادامه خواستار آن شد که هيئت حاکمه کشور عربستان، شيعيان مقيم مناطقي چون القطيف، مدينه منوره و نجران را به اسلام(انديشه سلفي) دعوت کنند و در صورتي که نپذيرفتند آنان را براي پذيرش انديشه سلفي مجبور نمايند!
عبد الله بن جبرين من آل رشيد مشهور به «بن جبرين» دشمن شیعه و حرمهای اهل بیت(ع) است که بر آتش کینه و جنگ مذهبی میافروخت.[2] او از خانواده بني زيد از بزرگان وهابيت و درباري در عربستان سعودي بود که فتاواي مشهور و کينهورزانهاي نسبت به شيعيان، حزب الله لبنان و حرمهاي اهل بيت(ع) داشت.
وي در سال ۱۳۵۳ قمري در روستاي قويعيه در منطقه رياض عربستان سعودي به دنيا آمد. تحصيلات خود را در شهر رين انجام ميدهد و در سال1374 قمري به به رياض ميرود و به تحصيلات خود ادامه ميدهد. وي در جواني چندان مقيد به رعايت احکام شرع نبود و با صورت تراشيده در مجامع عمومي حاضر ميشد. وي در طول سالهاي 1381 تا 1407 قمري تحصيلات دانشگاهي خود را از مقطع کارشناسي تا دکترا در دانشکده فقه رياض طي ميکند.
عبدالله بن جبرين در همايش ضد شيعي «مملکت ما... وحدت ما» خواستار دشمني با شيعيان و اهانت و تحقير آنان شد و گفت: نبايد به شيعيان اجازه داد تا در مساجد نماز بخوانند، بايد با آنان برخورد شديد داشت!
او فتاواي تندی ضد شيعه دارد. بن جبرين که با فتاوي تند خود توجيه کننده عملياتهاي تروريستي القاعده و طالبان به فرماندهي بن لادن بر ضد مسلمانان در عراق و افغانستان و پاکستان بود، در پاسخ استفتايي درباره حزب الله لبنان گفته بود: ياري کردن اين حزب رافضي جايز نيست. جايز نيست تحت فرمان آنان رفت و جايز نيست براي پيروز و قدرتمند شدن آنان دعا کرد.
«کايدو اشتاينبرگ» شرقشناس و کارشناس آلماني امور خاورميانه در موسسه علوم و سياست برلين در مورد وي چنين گفت: «بن جبرين بر اساس آموزههاي نژادپرستانه وهابي معتقد است که اقليتها، گروههايي مرتد هستند که مستحق مرگ ميباشند زيرا از اسلام حقيقي فاصله گرفتهاند. اگر شخصي در آلمان، جايگاه و افکار "بن جبرين" را داشت، قطعا سازمان اطلاعات آلمان براي اخراجش از کشور يا حداقل تنظيم دادخواست قضايي عليه او به علت فتنه انگيزي در ميان مردم اقدام ميکرد.»
بن جبرين محرک بزرگي در به خاک و خون کشيده شدن مردم مسلمان عراق محسوب ميشود. همچنين فتواي تخريب حرم مطهر امامان شيعه نيز توسط اين عالمنماي وهابي صادر گرديد که سرانجام منجر به تخريب حرم مطهر امامين عسکريين(ع) توسط افراطيون وهابي در سامرا گرديد.
در پي صدور اين فتاوا، انجمن علماي ديني انگليس با صدور بيانيهاي شديداللحن، صدور فتاواي تكفيري از اين دست را به شدت محكوم كرد. نويسندگان اين بيانيه تأكيد كردهاند: تشويق مفتيهاي سعودي به انهدام حرم امام حسين(ع)، نهتنها اعلام جنگ آشكار عليه شيعيان بلكه جنگي عليه همه مسلمانان است. اين انجمن از حكومت عربستان سعودي خواسته است تا در اقدامي سريع و فوري، ضمن اتخاذ موضعي روشن در قبال اين فتاوا، آنها را بطور رسمي محكوم كرده و كساني را كه در صدور، تكثير و تشكيل كميتههاي داوطلبانه در دانشگاهها براي عمليكردن اين فتواها فعاليت دارند به محاكمه بكشد
عدنان بن محمد العرور متولد 1948 در حماة سوريه در عربستان آموزش ديد و استاداني چند داشته که مشهورترين آنان بن باز مفتي مشهور و معلوم الحال وهابي بوده است. او با فتاوا و سخنرانیهایش شیعیان را کافر و بر مقابله با دولت سوریه تاکید دارد. [3]
وي با انتقاد به تشيع و تصوف با مباني جريان سلفي- تکفيري عربستان براي خود توانست شهرتي نسبي کسب کند و در اولين دوره بحثهاي خود جايزه بين المللي نايف بن عبدالعزيز را هم به دست آورد. بسياري از ناظران او را شيخي تکفيري ميدانند که مدعي حمايت از اسلام است اما مواضع او در تکفير مردم عراق به خصوص در سخنرانيهايش را در تضاد با اسلام حقيقي است.
وي حضوري نسبتا فعال در شبکههاي مختلف تلويزيوني و ماهوارهاي صفا، وصال، بيان سوريا الشعب و شدا که از لندن پخش ميشود دارد. در سال 2011 زماني که وي با سخنرانيهاي خود به مخالفت شديد با نظام سوريه پرداخت و سران آن را تکفير کرد، شبکه خبري الدنيا سوريه اسنادي از سابقه انحرفات اخلاقی او در ارتش سوريه به معرض نمايش گذاشت که او را براي هميشه رسوا ساخت.
عرعور به اقدامات تروریستی علیه شیعیان تشویق میکند. او در شبکههاي ماهوارهاي به شدت به شيعيان اهانت و آنان را مشرک میخواند. وي همچنين از چهرههاي مخالف دولت سوريه است و خواستار سرنگوني حکومت فعلي و برقراري حکومتي در سوريه است که داري تفکر وهابي و ضد شيعي و علوي باشد.
شمار زيادي از شهداي حوادث تروريستي در سوريه را شيعيان و پيروان اهلبيت(ع) تشکيل ميدهند. گروههاي تروريستي مسلح که از سلفيان به شمار ميروند تاکنون با اجازه فتوا از مفتيهاي وهابي و تکفيري اقدامات تروريستي فاجعهباري را عليه شهروندان سوري به ويژه شيعيان مرتکب شدهاند.
وي در يکي از اظهارات خود در يک نوار ويدئوئي شيعيان سوريه را تهديد به قتل عامي وحشتناک ميکند. وي در تهديد خود ميگويد: بايد شيعيان کشته، گوش آنها را چرخ کرده و جسد آنها جلوي سگها انداخته شود تا آنها را بدرند.
975/704/ر
[1] . برای مطالعه بیشتر در مورد او مراجعه کنید به
http://www.liveislam.net/archive.php?sid=&tid=11
http://al-fuzan.net
http://ar.islamway.net/scholar/99
http://www.alfuzan.islamlight.net
http://www.alriyadh.com/2013/06/15/article843895.html
http://www.alifta.net/Fatawa/MoftyDetails.aspx?ID=7&languagename
http://civicegypt.org/?p=38614
http://altaghyeer1.3abber.com/post/180335
http://www.vahhabiyat.com/showdata.aspx?dataid=5578&siteid=1
http://akhbaar24.argaam.com/article/detail/145151
http://www.esharh.net/?act=artc&id=7958
http://www.arab-eng.org/vb/showthread.php/230694-that-in
http://www.aviny.com/Occasion/jang-narm/vahabiat/shenakht-vahabiat/fatva-vahabiat.aspx
[2] . برای مطالعه بیشتر در مورد او ر.ک:
1. http://www.ibn-jebreen.com/biography.html
2. http://ar.islamway.net/scholar/105
3. http://www.shia-news.com/fa/news/51618/
4. http://www.valiasr-aj.com/fa/page.php?bank=khabar&id=927
5. http://m-noor.com/showthread.php?p=28016
6. http://alvahhabi.blogfa.com/post/57
[3] . برای مطالعه بیشتر در این مورد ر.ک:
قبيسي, كمال (15 أغسطس، 2011). "أخطر محرّض على إسقاط الأسد: لولا رسائلي للسوريين لطالت الدماء الركب". لندن: العربية دوت نت. Retrieved 9 أغسطس، 2012.
http://ar.wikipedia.org/wiki/%D8%B9%D8%AF%D9%86%D8%A7%D9%86_%D8%A7%D9%84%D8%B9%D8%B1%D8%B9%D9%88%D8%B1#cite_note-3
سيرة الشيخ الشخصية ونسب أسرته في لقاء تلفزيوني على قناة دليل
http://www.youtube.com/watch?v=FqV2dhCUfGg
العمري, علي (الاثنين 16 ربيـع الاول 1426 هـ 25 ابريل 2005). "نيابة عن ولي العهد.. الأمير سلطان يشهد حفل جائزة نايف العالمية للسنة النبوية والدراسات الإسلامية". المدينة المنورة: صحيفة الشرق الأوسط. Retrieved 8 أغسطس، 2012.
http://ar.wikipedia.org/wiki/%D8%B9%D8%AF%D9%86%D8%A7%D9%86_%D8%A7%D9%84%D8%B9%D8%B1%D8%B9%D9%88%D8%B1#cite_note-5
http://s3.picofile.com/file/7690214294/%D8%A7%D9%87%D8%A7%D9%86%D8%A9_%D9%84%D9%84%D9%86%D8%A8%DB%8C_%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%B9%D8%B8%D9%85_%D9%85%D9%86_%D9%82%D8%A8%D9%84_%D8%A7%D9%84%D8%B2%D9%86%D8%AF%DB%8C%D9%82_%D8%A7%D9%84%D8%B9%D8%B1%D8%B9%D9%88%D8%B1.flv.html . http://www.abna.ir/print.asp?lang=1&id=432959
http://www.alrbanyon.com/vb/showthread.php?t=12461
http://www.velayattv.com/fa/page.php?bank=khabar&id=1467
http://abna.co/print.asp?lang=1&id=423950
http://zohur.net/%D8%A7%D9%86%D8%AA%D9%82%D8%A7%D8%AF-%D8%B4%D8%AF%DB%8C%D8%AF-%D8%B9%D8%B1%D8%B9%D9%88%D8%B1-%D8%A7%D8%B2-%D8%B4%DA%A9%D8%B3%D8%AA-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%B3%D9%84%D9%81%DB%8C-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AA.htm