تاکید آیت الله مکارم شیرازی بر پاسخگویی عالمانه به شبهات
به گزارش خبرنگار خبرگزاری خبرگزاری رسا، حضرت آیت الله مکارمشیرازی در مراسم اختتامیه مسابقات بین المللی قرآن طلاب علوم دینی که عصر امروز در سالن همایش های بین المللی مدرسه علمیه امام کاظم(ع) قم برگزار شد، با بیان این که قرآن کریم در چندین آیه تشبیه به نور شده است، اظهار داشت: از جمله در آیه 15 سوره مائده می خوانیم که از سوی خداوند نور و کتاب مبینی نازل شده و برای شما آماده گشته است تا این که شما را از ظلمات به نور ببرد و راه زندگی مادی و معنوی را برای شما هموار سازد.
وی افزود: در آیه 8 سوره تغابن آمده است: «والنور الذی انزلنا» ایمان به خدا و رسولش پیدا کنید و نوری که ما نازل کردیم و همچنین در آیه 174 سوره نساء است که برای شما نور مبین نازل کرده ایم.
حضرت آیت الله مکارمشیرازی عنوان کرد: البته لابد شباهت هایی بین نور و قرآن است و در عالم ماده زیباتر و پربرکت تر از نور داریم که عمدتا نور خورشید است که بقیه انوار نیز به آن برمی گردند، نور از آفتاب سرچشمه می گیرد که ده ها ویژگی دارد.
وی با اشاره به این که یکی ویژگی های نور آفتاب حیات بخش بودن آن است، گفت: تمام موجودات زنده به برکت نور خورشید زنده هستند و اگر نبود نه موجود زنده ای بود و نه گل و گیاه و انسان و باد و بارانی وجود نداشت، بنابراین حیات در عالم ماده به وسیله نور است، حیات در عالم معنا نیز به وسیله نور قرآن است.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم یادآور شد: قرآن کریم می فرماید: «استجیبوا لله و للرسول اذا دعاکم لما یحییکم» یعنی دعوت خدا و پیامبر را اجابت کنید چراکه شما را به چیزی دعوت می کند که شما را زنده می کند، بله در دوران جاهلیت انسانیت مرده بوده و قرآن کریم آنها را زنده کرد، بنابراین حیات معنوی بدون قرآن پایان می پذیرد.
وی ابراز داشت: ویژگی دوم نور سرعت حرکت آن است، که در هر ثانیه سیصدهزار کیلومتر راه را طی می کند، دور کره زمین 40 هزار کیلومتر است و اگر وسیله ای بتواند با سرعت نور حرکت کند در یک ثانیه هفت بار دور کره زمین می گردد؛ قرآن کریم هم در پیشرفت تأثیر عجیبی داشت.
حضرت آیت الله مکارمشیرازی با تأکید بر این که بخشی از علمای غربی عقیده دارند که سرعت جهان شمولی قرآن مجید عجیب است، گفت: سرعت انتقال قرآن در سراسر جهان در آن دوران واقعا تعجب برانگیز است، این همان سرعت سیری است که نور قرآن مجید دارد که در یک مدت کوتاه همه جا را فراگرفت.
وی با اشاره به آیه «الله ولی الذین آمنو یخرجهم من الظلمات الی النور» خاطرنشان کرد: ویژگی سوم نور نجات انسان از ظلمات و پرتگاه ها و گرداب ها است، قرآن مجید هم برنامه اش همین است که از ظلمات بشریت را نجات داد، ظلمت شرک، ظلمت کفر، ظلمت بی عدالتی، ظلمت فساد اخلاق و ظلمت های گوناگونی که جامعه را فراگرفته بود و قرآن جهان را نجات داد.
این مرجع تقلید یادآور شد: نور معنویت، نور ایمان، نور عدالت، نور محبت، نور مقابله با فساد از ویژگی های قرآن است؛ به هرحال خداوند چنین نوری در اختیار ما قرار داده است که اعتقاد داریم جاودانه است که اگر بر دنیا حاکم شود بازهم دنیایی را که غرق در فساد شده و چیزی جز پول به رسمیت نمی شناسد را نجات می دهد.
وی افزود: ارزش های انسانی و بین المللی همگی در این دنیا فدای پول شده است و این وظیفه ما است که بتوانیم پیام قرآن را به سراسر جهان برسانیم؛ عقیده من این است که اگر ما تنها پیام قرآن را به دنیا برسانیم جاذبه آن به اندازه ای است که مطابق آیه قرآن مردم فوج فوج به دین خدا ترغیب می شوند.
حضرت آیت الله مکارمشیرازی عنوان کرد: قرآن جسم و روحی دارد، اگر تنها روی الفاظ کار کنیم و متوقف روی جسم قرآن بشویم ضرر کرده ایم؛ باید سراغ روح قرآن برویم و محتوای آن را مورد توجه قرار بدهیم.
وی با اشاره به این که قرائت، فهم، عمل و منتشر کردن دستورات قرآن وظیفه همه ما است، گفت: تفسیر یکی از محورهای مهم مسابقات باشد و دیگر آن که دیگران حقیقت قرآن را در عمل ما مسلمانان می خواهند ببینند و بدانند یک جامعه قرآنی با غیر قرآنی در عمل چه تفاوتی دارد، صداقت، امانت، درستی، شجاعت و هوشیاری را ببیند.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم یادآور شد: چیزی که در تبلیغ مؤثر است همان است که امام صادق(ع) فرمود: مردم را با عمل خود به خدا دعوت کنید؛ نکته دیگری که باید بیان کنیم این است که دشمنان اسلام هر روز می خواهند با شبهاتی پایه های این کتاب آسمانی را در دنیا متزلزل کنند که جدا قرآن را نفهمیده اند و از آن بی خبر هستند.
وی ابراز داشت: وظیفه ما است که از طریق رسانه های مختلف پاسخ این شبهات را بدهیم، چراکه در بین خود مسلمانان نیز ایجاد اختلاف می کنند، از جمله این که می گویند: شیعیان قائل به تحریف قرآن هستند در حالی که ما با ادله قوی و گویا ثابت کرده ایم که تحریف در قرآن محال است.
حضرت آیت الله مکارمشیرازی با تأکید بر این که در میان اهل سنت و شیعه اقلیت بسیار ناچیزی هستند که چنین زمزمه هایی کرده اند، گفت: این اقلیت بی سواد و ناچیز معیار عالمان شیعه و اهل سنت نیستند، معیار اصلی عالمان علوم قرآن و بزرگان حوزه های علمیه هستند؛ همه قائلیم که یک کلمه از قرآن کم و یا یک کلمه به آن اضافه نشده است.
وی خاطرنشان کرد: باید به شبهاتی که بیگانگان مطرح می کنند پاسخ دهیم؛ نیروی عظیمی که در دنیا در مقابل زورگویی و زیاده خواهی ها ایستاده است مسلمانان هستند و اگر قرآن را از آنها بگیریم تضعیف می شوند، ما هم باید بر توجه به قرآن اصرار داشته باشیم.
این مرجع تقلید یادآور شد: در مورد حق فرزند بر پدر و مادر روایات اسلامی 14 مورد بیان شده است که یکی از آنها تعلیم و دیگری قرائت قرآن است، بنابراین باید خانواده ها به قرآن و حفظ آن از سوی فرزندان توجه داشته باشند؛ از فرزندان خود بخواهید و خودتان هم عمل کنید که هر روز یک آیه بخوانید و به آن عمل کنید.
وی افزود: قرآن باید در مدارس ما نفوذ داشته باشد، در دانشگاه ها، مجالس قانون گذاری و دادگاه ها نیز قرآن حضور پررنگی داشته باشد؛ یکی از افتخارات ما این است که بعد از انقلاب اسلامی حضور قرآن در همه صحنه ها زیاد شد، در حالی که قبل از انقلاب تنها گفتن بسم الله الرحمن الرحیم از سوی یک سخنران تعجب انگیز بود.
حضرت آیت الله مکارمشیرازی عنوان کرد: امروز قرآن به زبان های مختلف منتشر شده است؛ عرض می کنم که مجلس شما بسیار پرارزش است و برنامه شما مورد عنایت خدا و پیامبر و اهل بیت(ع) است که باید به خوبی اطلاع رسانی و رسانه ای شود، چراکه رسانه و اخبار امروز حرف اول را می زند و ان شاءالله همه شما در سایه قرآن موفق و سربلند باشید./1330/ج