تکرار یک حادثه تروریستی در حرم مطهر شاهچراغ (ع) چه معنا و اهدافی دارد؟
انجام سه عملیات تروریستی بافاصله یک هفته در سهنقطه مجزا از هم در منطقه تفسیرهای قابلتوجهی دارد، در اقدام تروریستی اول در «الکحاله» نزدیک به منطقه بقاع افرادی مسلح به نیروهای حزبالله حمله کرده و یکی از رزمندگان مقاومت را به شهادت رساندند، بهموازات همین عملیات تروریستی موریس سلیم وزیر دفاع دولت لبنان نیز خبر از ترور ناموفق خود در بیروت داد!
هم زمان با حوادث لبنان در سوریه نیز ماشین ترور به حرکت افتاده و در عملیاتی که داعش مسئولیت آن را بر عهده گرفت بیش از ده سرباز ارتش سوریه در «جنوب رقه» کشته شدند، رادیو فردا ارگان سازمان سیا پسازاین دو ماجرا در تحلیلی از حوادث بدون اشاره به ماهیت تروریستی حوادث نوشت که جنگجویانی ناشناس محور مقاومت را نشانه رفته و این ماجرا در منطقه ادامه خواهد داشت.
پیشبینی آمریکاییها خیلی زود نتیجه داده و کمتر از دو روز پسازاین دو عملیات سریالی یک اقدام تروریستی دیگر با همان ماهیت و همعرض با دو واقعه رویداده در لبنان و سوریه در شهر «شیراز» روی داد، در این حادثه خونین یک تروریست مسلح به حرم مطهر شاهچراغ (ع) واردشده و یکی از هموطنان را به شهادت رساند؛ داعش مسئولیت این عملیات را نیز بر عهده گرفت.
تابستان داغ خبر است نه یک حادثه!
اما راه انداختن سلسله اقدامات تروریستی در کمتر از یک هفته در سه کشور متفاوت چه اهدافی داشته و در پشتصحنه آنچه حوادثی در حال روی دادن است؟ این سؤال را حنانیا نفتالی، کارمند امنیتی رژیم صهیونیستی پاسخ داده است، این افسر اطلاعاتی ارتش اسرائیل در صبح وقوع حادثه تروریستی در شیراز در توئیتی با اشارهای تلویحی به معماری شهر شیراز کرده بود، این کد اطلاعاتی درزمانی معنا پیدا میکند که بدانیم اکانت صهیونیستی ترور آلارم نیز یکشنبه هفته قبل (همزمان با دو عملیات در لبنان و سوریه) تابستانی داغ را برای چند کشور ازجمله ایران آرزو کرده بود! این اشارات آشکار از جانب صهیونیستها صحنه حادثه را بهخوبی تشریح کرده و جزئیات آن را به نمایش میگذارد.
حالا با شناسایی عوامل اصلی میتوان سؤال دوم را نیز مطرح کرد که هدف دستگاه ادراکی و اطلاعاتی دشمن از راه انداختن دوباره ماشین ترور در منطقه چه بوده است؟ این سؤال یک پاسخ قاطع با تکیهبر تجربیات تاریخی دارد، رفتارشناسی آمریکاییها و نیز صهیونیستها نشان داده که معمولاً خشنترین و عریانترین برنامهها را بعد از بزرگترین دستاوردهای مقاومت رو میکنند تا از تهدید، فرصت بسازند و موجشکنی نمایند.
هدف از عملیات تروریستی در حرم شاهچراغ (ع) که همراه شد باعجله عجیب داعش در پذیرش مسئولیت آن، جلوگیری از فرسایش جایگاه آمریکاییها در منطقه بوده است. در دورانی که منطقه در حال بازسازی ژئواستراتژیک خود بوده و کانالهای ارتباطی جدیدی بدون ژاندارمی آمریکا را پس از جنگ اوکراین تعریف میکند، دشمن با انجام سلسله عملیات ایذایی سعی دارد از سرعت تحولات کاسته و حداقل خود را به آن برساند، هر چه قدر آمریکاییها از تحولات پرشتاب در منطقه عقب بمانند، میزان اقدامات جنگطلبانه و تروریستی را افزایش خواهند داد؛ این سطح از رفتارهای دیوانه کننده حتی ممکن است تا نقطه انتحار نیز پیش برود، راه انداختن «تابستان داغ» در خاورمیانه نشانهای روشن بر این ماجراست.
البته بهموازات راه انداختن ماشین ترور در منطقه از سوی آمریکاییها و اقمار همکار با آن دشمن تیرهای غیبی دریکی از کشورهای منطقه خورده است که در تحلیل آن ناتوان است، تابستان داغ برای مقاومت یک حادثه با برد کوتاه و برای دشمن یک خبر ناشناخته با اثری عمیق است.
چرا داعش برای عملیات تروریستی شیراز انتخاب شد؟ / گرگهای تنها به میدان آمدند
در طی دو ماه گذشته تلاش برای فعالسازی گسلهای مختلف امنیتی در برخی استانها باهدف کشته سازی، اقدامات تروریستی و خرابکارانه، تشدید اختلافات مذهبی و تحریک اقوام از سوی رسانههای معاند و گروههای تجزیهطلب و سرویسهای اطلاعاتی مستقر در منطقه بهوضوح دنبال شده است، در این کلان پروژه سعی شده است تا با اقدامات تخریبی سرعت فرسایش ضدانقلاب کاهش یابد. درحالیکه دستگاههای امنیتی کشور حداقل ۶ شبکه تروریستی را در هفتههای اخیر منهدم کردهاند، هدف دشمن از تصاعدی کردن اقدامات کور بالا بردن ضریب ناامنی بوده است.
ضدانقلاب برای تداوم آشوبها، نیاز به استفاده از شرایط قرمز امنیتی برای تحرک اقشار خاکستری به حضور در خیابان و آشوب سازی دارد، این دست عملیاتهای تروریستی علاوه بر بالا بردن روحیه تخریبشده ماشین ترور یک قرص مسکن برای تسکین آمریکاییها پس از آزادسازی ۶ میلیارد دلاری اموال ایران نیز بوده است.
گردن گرفتن این پروژه تروریستی توسط داعش نیز قابلتأمل است، با شکست تروریستهای داعش در مناطق مختلف عراق و سوریه و نبود جایابی سرزمینی در این کشور، این گروه تمرکز جمعیتی در مناطق تحت اشغال خود را ازدستداده است. این در حالی است که مدلسازمانی داعش مبتنی بر تصرف جغرافیایی و حضور نیروها در آن سرزمین و نیز تلاش برای تشکیل دولت در آن بوده اما با از دست رفتن مناطق تحت سیطره خود، عملاً پیشنیاز جغرافیایی مدلسازمانی داعش ازمیانرفته است.
از سوی دیگر نگاهی به مجله تبلیغاتی داعش به نام «رومیه» که پس از تصرف دابق در سوریه توسط نیروهای تحت حمایت ترکیه نام خود را از «دابق» به «رومیه» تغییر داد، حاکی از یک چرخش گفتمانی در مدل عملیاتی و سازمانی داعش است. در مجله «رومیه» در مطالبی با عنوان مشترک «تاکتیکهای شوالیههای ترور» به آموزش ترور و کشتن افراد بهصورت انفرادی پرداختهشده است.
این آموزشها مختص افرادی است که در قلمروی سرزمینی داعش تنها ماندهاند. به نظر میرسد با نابودی «سازمان داعش»، چنین توصیههایی از جانب سرویسهای اطلاعاتی بیشتر عملیاتی شده است. در حال حاضر شواهد موجود نشاندهنده تمایل بیشتر داعش به عملیات تروریستی در نقاط مختلف فرا سرزمینی است.
هدایت داعش با تأکید بر ایده ترور و الزام به کشتار آنان بهجای ایده خلافت که نیازمند جغرافیای متمرکز حکمرانی است؛ سرویس اطلاعاتی آمریکا و رژیم صهیونیستی در حال حاضر داعش را اینگونه توجیه کرده است که میتواند از فرصت اغتشاشات در ایران بهرهبرداری کرده و با استفاده از زمانه ضمیمهای از الگوی «گرگ تنها» دوباره به سمت نقطهیابی سرزمینی حرکت کند.
در محاسبات گروهک تروریستی داعش اینگونه برآورد شده است که انجام عملیات تروریستی در داخل خاک ایران باعث جذب هوادار در نقاط مرزی شده و فرصت برای آزادسازی شهرها و ایجاد حاکمیت در آن فراهم میشود، داعش روی مناطقی در جنوب شرق و غرب کشور حساب ویژه بازکرده و آن را مستعد مکانیابی میداند، اخبار حکایت از آن دارد که داعش این عملیات را با کمک شبکه ضاله بهائیت اجرا کرده است.
آنچه در حمله تروریستی شکستخورده به حرم شاهچراغ اتفاق افتاده، چند هدف عمده دارد:
۱- افراد غیرنظامی هدف درجهیک در این مدل از عملیاتهای تروریستی هستند.
۲-درحالیکه در اغلب کشورها آدم دزدی، گروگانگیری و بمبگذاری شیوه مرسومتری است، در طراحی دشمن استفاده از اسلحه رواج بیشتری دارد.
۳- در فرآیند رادیکال شدن و افراطیگری به نحو فزایندهای از اینترنت، رسانههای افراطی و اماکن غیرنظامی استفادهشده است.
۴- عامل تروریستی فاقد ایدئولوژی بوده (عامل تهی) و کمتر بهعنوان عامل گروههای سازمانیافته عمل میکند.
۵- تهدید سازی مصنوعی و ایجاد رخنه امنیتی دستاورد این دست اقدامات است.
اجرای سه عملیات کور در منطقه بافاصله زمانی کوتاه حکایت از آن دارد که دشمن در حال ارزیابی شرایط و ایجاد منطقه غبارآلود باهدف به هم زدن تمرکز امنیتی و مشغول سازی با اقدامات ایذایی است، عملیات تروریستی در حرم مطهر شاهچراغ نشان داد که احتمال تکرار دوباره آن دور از ذهن نیست! برای جلوگیری از «شرطی شدن امنیتی» باید یک سناریوی موازی با دشمن طراحی کرد، این بازی درخشان نیاز به صبر راهبردی، هوشمندی دارد، ساعت امنیتی منطقه را باید دوباره تنظیم کرد.