۲۴ آبان ۱۴۰۲ - ۱۳:۴۵
کد خبر: ۷۴۵۸۲۱

در هوای آلوده چه مواد خوراکی را بیشتر بخوریم؟

در هوای آلوده چه مواد خوراکی را بیشتر بخوریم؟
هوای برخی از نقاط کشور از جمله پایتخت نامطلوب و حتی بهتر بگوییم سیاه و آلوده است؛ در چنین وضعیتی استفاده بیشتر از برخی مواد غذایی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

این روزها،حال هوای شهرها خوب نیست! آلودگی هوا این میهمان قدیمی نیز حالمان را دگرگون کرده و جسم و روح مان را آزرده می‌کند.

هیدروکربن‌های سرطان‌زای ناشی از سوخت ناقص مواد سوختی، انواع فلزات سنگین مثل سرب که با سوختن ترکیبات نفتی مثل بنزین و گازوئیل در هوا منتشر می‌شوند و گاز خطرناک «مونو اکسید کربن» از جمله  ترکیبات آسیب زا در زمان آلودگی هوا هستند.

 آلودگی هوا همچنین بیماری‌های قلبی و عروقی و مرگ ناشی از آن را زیاد می‌کند. این اتفاق معمولاً در افراد مستعد بیماری قلبی - عروقی مانند کسانی که بیش از 60 سال دارند یا کسانی که سابقه نارسایی قلبی دارند، رخ می‌دهد.

همچنین کسانی که دچار ناراحتی ریوی مزمن هستند یا دیابت دارند، بیش از دیگران در معرض خطرات قلبی - عروقی ناشی از آلودگی هوا قرار دارند.

 آلاینده‌های موجود شامل ترکیبات مختلفی است که از طریق هوای تنفسی وارد بدن شده، آثار مخرب آن روی بافت‌های بدن، دستگاه تنفسی و قلب و عروق بر جای می‌ماند و در طولانی مدت ابتلا به پوکی استخوان را تشدید می‌کند.

هوای آلوده بخودی خود حاوی ترکیباتی اکسید کننده و سمی است و از طرفی بدن همواره به ذراتی که در هوای آلوده وجود دارد واکنش التهابی نشان می‌دهد؛ اما ترکیبات آنتی‌اکسیدانی از این فعالیت‌ها ممانعت به عمل می‌آورند. 

مهمترین آنتی اکسیدانها ویتامین‌های C ، E، بتاکاروتن، سیلنیوم و روی هستند. این مواد مغذی به دلیل خواص آنتی‌اکسیدانی که دارند به‌ طور موثری از بروز التهابات جلوگیری کرده و موجب غیرفعال شدن رادیکال‌های آزاد موجود در هوای آلوده می‌شوند.

از سوی دیگر در زمان آلودگی هوا، جذب ویتامین D از طریق پوست به شدت کاهش می‌یابد. به همین دلیل در شهرهای بزرگ که معمولاً هوای آلوده دارند، کمبود ویتامین D از شیوع بالایی برخوردار است. افرادی که کمبود کلسیم دارند بیشتر در معرض خطر آلودگی با سرب قرار می‌گیرند.

روی از آن دسته مواد مغذی است که در هوای آلوده موجب جذب فلزات سنگین شده و دفع سرب را بالا می‌برد و از این طریق زمان تماس این ترکیبات زیانبار را در بدن به حداقل می‌رساند.

اولین نقطه‌ای که آلاینده‌ها و سموم موجود در هوا مورد حمله قرار می‌دهند، شش‌ها و سپس قلب و عروق است. شما می‌توانید با خوردن خوراکی‌های مخصوص در زمان برخورد با آلودگی‌ها، سپر مقاومتی را در برابر آن‌ها درست کنید. اما سؤال اصلی هنوز بدون جواب مانده است. در برابر آلودگی و آلاینده هوا چه بخوریم؟

چه مواد خوراکی را باید در هنگام آلودگی هوا بخوریم؟

خوراکی‌هایی که دارای ویتامین E هستند:

ویتامین E یکی از بهترین مواد برای مقابله با آلودگی هوا محسوب می‌شود. این خوراکی‌ها دارای آنتی‌اکسیدان مناسب هستند. آنتی‌اکسیدان مانند یک پاک‌کننده قوی، سموم موجود در بدن را پاکسازی می‌کند.

این ویتامین از گلبول‌های قرمز در برابر آلاینده‌ها محافظ می‌کند. ویتامین E را می‌توان در خوراکی‌های مختلفی از جمله گردو، زیتون، بادام، جگر، بسیاری از سبزیجات و… پیدا کرد.

خوراکی‌هایی که دارای ویتامین C و A هستند

ویتامین c و a نیز نقش بسیار مؤثری در محافظ از بدن در برابر آلودگی‌ها دارند. هویج، سیب‌زمینی، کره و روغن مارگارین بهترین منابع ویتامین آ محسوب می‌شوند. از طرفی انواع میوه‌ها مثل پرتقال، گریپ‌فروت، انبه، توت‌فرنگی و… نیز منابع جذب ویتامین C هستند.

شیر و لبنیات

بدن همچنان که به مبارزه با آلودگی هوا و سموم آن مشغول است، به احیای اکسیژن ازدست‌رفته هم نیاز دارد. مصرف یک لیوان شیر یا یک‌کاسه ماست در روزهایی که در معرض آلودگی قرار دارید، بسیار توصیه می‌شود. این مواد باعث تولید اکسیژن بیشتر در خون می‌شوند.

میوه‌ها و سبزیجات

میوه‌ها و سبزیجات هر چه باشند، برای مبارزه با آلودگی‌های محیطی بسیار مفید هستند. میوه‌ها خاصیت آنتی‌اکسیدانی بسیار قوی دارند.

همچنین توانایی سم‌زدایی بسیار خوبی دارند. در طول روز، یک الی دو عدد سیب، پرتقال و… بخورید. همراه با غذا از سبزیجات مختلف و کاهو بهره‌مند شوید.

کلم بروکلی در برابر آلودگی و آلاینده‌ها یک سپر دفاعی بسیار مستحکم است. گوجه‌فرنگی را فراموش نکنید. گوجه‌فرنگی سموم موجود در خون را مانند یک جاروبرقی تمیز می‌کند. رب گوجه‌فرنگی هم همین آثار را برای شما در پی دارد.

آب 

شاید خیلی ساده و پیش‌پاافتاده باشد، اما کمتر خوراکی و نوشیدنی مانند آب برای شما مفید است. آب در بدن فرایند جذب اکسیژن را تسریع می‌کند و عمل سم‌زدایی را هم به‌خوبی انجام می‌دهد. این مایه حیات همچنین ضررهای وارده از آلودگی هوا را به پوست و موی شما دفع می‌کند.

احسان قنبری نسب
منبع: فارس
برچسب ها: آلودگی هوا تغذیه
ارسال نظرات