دستور ساواک برای اخراج طاهره صفارزاده از دانشگاه + اسناد
طاهره صفارزاده در سال ۱۳۱۵ ه ش در شهرستان سیرجان به دنیا آمد. در رشتهی ادبیات جهان و ترجمه، دکترا گرفت و از سال ۱۳۴۹ به عنوان استادیار در رشته زبان و ادبیات انگلیسی در دانشگاه ملی (شهید بهشتی) مشغول به کار شد. مشارالیها به علت سرودن اشعار انتقادی، مورد حساسیت ساواک قرار گرفت و در فروردین سال ۱۳۵۷ از تدریس کنار گذاشته شد. طاهره صفارزاده از شاعران متعهد انقلاب اسلامی است که در تدوین کتب دانشگاهی در مؤسسه سمت نقش مؤثری داشت. او در سال ۱۳۸۰ ترجمه فارسی و انگلیسی قرآن کریم را به دست انتشار سپرد که مورد استقبال قابل توجهی قرار گرفت. صفارزاده در 4 آبان ۱۳۸۷ در سن ۷۳ سالگی دار فانی را وداع گفت.
اما طاهره صفارزاده از جمله استادانی بود که در دوران رژیم پهلوی با تیغ حذف ساواک از دانشگاه اخراج شد. صفارزاده به دلیل مواضع سیاسی خود مورد تعقیب ساواک بود. در خرداد 1354 ساواک در سندی با امضای پرویز ثابتی «درباره طاهره صفارزاده استاد زبان انگلیسی دانشگاه ملی ایران» خواستار شناسایی تمایلات و وابستگیهای سیاسی او شده است.
این مراقبتها ادامه داشت تا در دی ماه 1356 پرویز ثابتی دستوراخراج او از دانشگاه ملی را صادر کرد: « نامبرده بالا صلاحیت خدمت در دانشگاه مذکور و مراکز عالی آموزشی را ندارد خواهشمند است دستور فرمائید اقدامات لازم معمول نتیجه را باین اداره کل اعلام دارند.»
در سند دیگری به تاریخ 2 فروردین 1357 با سربرگ وزارت علوم و آموزش عالی دفتر وزیر و با قید «خیلی محرمانه» درباره حبیباله پیمان، محمدباقر مومنی و طاهره صفارزاده استادیار دانشگاه ملی ایران «بلافاصله دستور داده شد به خدمت آنان خاتمه دهند.»
با توجه به عضویت صفارزاده در کانون نویسندگان، اعضای کانون مزبور در پی حمایت حقوقی از او برآمدند. « اسلام کاظمیه با کریم لاهیجی وکیلی دادگستری تماس حاصل و اظهار داشت: طاهره صفارزاده را از دانشگاه ملی اخراج کردند و باو اطلاع دادهاند که این کار بدستور ساواک صورت گرفته و حقوق سه ماه تابستان وی را نیز نخواهند داد. شما وکالت او را قبول کنید.
کریم لاهیجی گفت: ما که حالا با دانشگاهها در افتادهایم و وکالت 600 دانشجوی دانشگاه تهران را قبول کردهایم وکالت خانم صفارزاده را هم قبول میکنیم.
توضیح: طاهره صفارزاده از اعضاء کانون غیررسمی نویسندگان میباشد که عدم صلاحیت وی به دانشگاه ملی اعلام گردیده است. بدیهی است که کریم لاهیجی در دفاع از طاهره صفارزاده از مدارک مربوط استفاده خواهد کرد از این رو اصلح است که نظر مقامات دانشگاه ملی در اینمورد جلب گردد تا در ارائه هرگونه مدارکی به بانوی مورد نظر دقت لازم را مبذول دارند.»
علاوه بر این دلایل نامعلومی برای اخراج صفارزاده مطرح شد. در حاشیه سند دیگری آمده است:« محترماً آقای دکتر قرشی رئیس دانشگاه روز 23/5/37[57] تلفنی اظهار نمودند که طاهره صفارزاده بایشان مراجعه و گفته شرحی بنویسید و بدهید که چرا بادامه کار من در دانشگاه مخالفت شده و در این مورد کسب نظر نمودند که گفته شد این اقدام در اجرای یک تصمیم کلی و مصوبه بوده و دادن نامه بدست مشارالیها کار صحیحی نیست.»