۲۳ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۵:۵۴
کد خبر: ۷۷۸۳۴۶

فرزندآوری نیازمند نگاه جامع و عمیق است

فرزندآوری نیازمند نگاه جامع و عمیق است
فعال فرهنگی حوزه جمعیت و خانواده به اهمیت فرزندآوری و ضرورت برخورد جامع و چند‌بعدی به موضوع فرزندآوری اشاره کرد و اظهار داشت: اسلام نه تنها به فرزندآوری، بلکه به تمام مسائل اجتماعی نگاه چند‌بعدی دارد و نباید تنها به یک بعد از این مسئله توجه کرد.

حجت‌ الاسلام محمد مسلم وافی یزدی فعال فرهنگی در حوزه جمعیت و خانواده در گفت‌وگو با خبرنگار گروه   جمعیت و تعالی خانواده خبرگزاری رسا، به اهمیت موضوع فرزندآوری و دیدگاه‌های متفاوت گروه‌های مختلف در این زمینه اشاره کرد و بیان داشت: باید توجه داشت که نگاهی تک‌بعدی به مسائل مربوط به فرزندآوری کافی نیست، ما دو نوع نگاه به این مسأله داریم. نگاه اول، نگاهی تک‌بعدی است که عده‌ای می‌گویند فقط اعتماد به خدا کافی است و نتیجه مهم نیست، ما با این دیدگاه مخالف نیستیم اما نگاه تک‌بعدی را نمی‌پذیریم، اسلام نیز نگاه تک‌بعدی را در بحث‌های مهم مانند ازدواج یا فرزندآوری قبول ندارد، اسلام در موضوع ازدواج  اهمیت می‌دهد که فرد از چه خانواده‌ای باشد، چه ویژگی‌هایی داشته باشد و در این زمینه ارزیابی‌هایی انجام شود.

ضرورت رویکرد جامع برای تشویق به فرزندآوری

این فعال فرهنگی حوزه جمعیت و خانواده با تاکید براینکه ما باید به مسائل چند‌بعدی و جامع نگاه کنیم، بیان کرد: چند وقت پیش که در مجلس شورای اسلامی بودم یکی از نمایندگان پرسید: آیا برنامه‌ریزی برای فرزندآوری امکان‌پذیر است؟ چطور می‌توان مردم را تشویق کرد؟ و من چند نمونه از کشورهای دیگر مثل روسیه مطرح کردم و اشاره کردم که این موضوع ظرف ۵ سال قابل مدیریت است، اما تنها به شرطی که رویکرد جامع و چند‌جانبه داشته باشیم.

حجت‌الاسلام وافی به مسئولان توصیه کرد که باید به مسائل جامعه با نگاهی جامع و کلی توجه کنند و افزود: اگر ما یک برنامه درست و جامع ارائه دهیم مردم قطعاً استقبال می‌کنند، تلویزیون یک گزارش پخش کرد درباره ارتباط فرزندآوری با سلامت مادر که بسیار جالب بود، اگر خانواده‌ها بدانند چرا فرزندآوری مفید است دیگر از آن گریزان نمی‌شوند.

تحلیل گروه‌های مختلف در زمینه فرزندآوری

وی با تاکید براینکه در این مسیر چهار گروه مختلف داریم، بیان کرد: گروه‌های موافق یا مخالف فرزندآوری هر یک دلایل خود را دارند، برخی از این افراد می‌گویند به علت نبود نگرش مثبت اجتماعی، فرزندآوری به چالشی تبدیل شده است، درمقابل جمعیت‌شناسان هشدار داده‌اند که اگر امروز اقدامی نکنیم در آینده مشکلات جدی خواهیم داشت و در ۳۰ سال آینده باید میلیاردها تومان صرف خانه‌های سالمندان شود، یا ارتش و نیروی انتظامی تأکید دارند که باید نسل جوان بیشتری تربیت شود تا کشور از نظر امنیت در معرض خطر قرار نگیرد.

این فعال فرهنگی حوزه جمعیت و خانواده تاکید کرد: ما به دنبال ایجاد شرایطی هستیم که مردم آگاهانه و با نگاه صحیح وارد این مسیر شوند، گروهی وجود دارند که می‌گویند بچه بیاورید، اما به این بحث از زاویه‌ای خاص نگاه می‌کنند و گویی می‌خواهند مردم را با ترساندن و القای این ایده که اگر شما بچه نیاورید، آن گروه رشد می‌کند و ۳۰ سال دیگر وضعیت متفاوت خواهد بود به فرزندآوری وادار کنند، اما چرا باید چنین رویکردی در پیش گرفته شود؟ چرا نباید واضح بگویند که همه باید فرزند بیاورند، نه اینکه افراد را به دلیل کثرت یا کمی کسی بترسانند؟

پیروی از فرامین رهبری در موضوع فرزندآوری

حجت‌الاسلام وافی افزود: گروه بعدی کسانی هستند که از نظر اعتقادی پیرو فرامین ولایت فقیه هستند، رهبر معظم انقلاب علناً اعلام کردند که مسئولین در زمینه توجه به فرزندآوری خطا کرده‌اند، این گفته نه فقط یک پیشنهاد یا فتوا بود، بلکه یک حکم حکومتی محسوب می‌شد که اطاعت از آن برای همه واجب است، اما اگر کسی نتواند چه باید کرد؟ برای مثال خانمی که شرایط جسمی یا پزشکی‌اش اجازه نمی‌دهد، آیا گناهی دارد؟ البته در دین قانونی داریم که می‌گوید: «لایکلف الله نفساً الا وسعها»، یعنی خداوند هیچ‌کس را بالاتر از توانش تکلیف نمی‌کند.

این فعال فرهنگی حوزه جمعیت و خانواده اظهار کرد: باید قدردان این گروه باشیم، چون به حرف مولای خود گوش می‌دهند و عمل می‌کنند، ای کاش در جامعه افرادی بیشتر شوند که وقتی رهبرشان می‌گوید اقدام کنند بی‌درنگ بگویند "چشم"، داستان‌هایی از تاریخ هست که نشان می‌دهد چگونه بعضی افراد حتی در لحظات حساس، وظیفه خود را به مولای‌شان انجام می‌دهند، اگر امروز جامعه ما بخواهد به عافیت برسد، نیازمند چنین باور و روحیه‌ای است؛ نه فقط در موضوعات سخت، بلکه حتی در مسائل اجتماعی مثل جنگ نرم یا فرزندآوری تربیت چنین روحیه‌ای در میان مردم می‌تواند به تحول واقعی جامعه منجر شود.

تأکید بر پیروی از قوانین الهی

حجت‌الاسلام وافی بر اهمیت گروه چهارم تأکید کرد؛ گروهی که به صرف گفته‌های رهبر معظم انقلاب عمل نمی‌کنند، بلکه به دنبال کلام خداوند هستند و از قوانین الهی پیروی می‌کنند. اسلام حتی برای مسائل ساده‌ای مانند نحوه آب خوردن 17 حکم دارد، بنابراین چگونه ممکن است برای موضوع مهمی مانند فرزندآوری حکمی صادر نکرده باشد؟

این فعال فرهنگی حوزه جمعیت و خانواده تاکید کرد: اسلام در مورد همه این موارد صحبت کرده است؛ در مورد فرزندآوری، سن ازدواج، میزان مهریه و غیره، همه این‌ها مشخص شده؛ فقط باید مطالعه کنید، اسلام حتی قبل از سخنان رهبر معظم انقلاب این توضیحات را داده و همچنان می‌گوید، اما مشکل اصلی اینجاست که برخی گوش شنوا ندارند!

ارسال نظرات