۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۶:۰۰
کد خبر: ۷۷۹۵۱۲

آیا تعرفه‌های ترامپ در بلند مدت به نفع آمریکاست؟

آیا تعرفه‌های ترامپ در بلند مدت به نفع آمریکاست؟
سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ می‌تواند به رکود اقتصادی و کاهش بهره‌وری منجر شود.

دونالد ترامپ در پیدا کردن استعاره برای بی‌نظمی‌ها مهارت دارد. وقتی در هفته گذشته هم سهام و هم اوراق قرضه کاهش یافتند و نگرانی‌هایی در مورد ثبات مالی به وجود آمد، ترامپ گفت که این صرفاً وضعیت افرادی است که «کمی عصبی شده‌اند». بعد از اینکه برخی تعرفه‌ها را به مدت ۹۰ روز تعلیق کرد، گفت که تمام این آشفتگی‌ها تنها «هزینه انتقال» به سمت بازسازی شکوهمند اقتصاد آمریکا است. او چنین بیان کرد که «در نهایت، این تبدیل به یک چیز زیبا خواهد شد». ترامپ، به عبارت دیگر، در تلاش است داستان خاصی درباره سیاست‌های خود بگوید: اینکه آمریکایی‌ها درد کوتاه‌مدت خواهند کشید اما سود بلندمدت خواهند برد. آشفتگی هفته‌های گذشته سوالاتی را در مورد هر دو طرف معامله بزرگ او مطرح می‌کند. آیا درد کوتاه‌مدت بسیار بدتر از آن چیزی خواهد بود که استعاره‌های او به آن اشاره دارند؟ و آیا واقعاً سودهای بلندمدت محقق خواهند شد؟

پیامدهای کوتاه‌مدت تعرفه‌های ترامپ در این مقطع راحت‌تر قابل تشخیص است. برای چند ماه است که شکافی میان نظرسنجی‌های ضعیف و داده‌های سخت و مقاوم‌تر وجود داشته است. شاخص احساسات مصرف‌کنندگان دانشگاه میشیگان، که یکی از شاخص‌های مهم است، در آوریل به ۵۰.۸ سقوط کرد، که دومین سطح پایین آن در تاریخ است. نگرانی‌ها در مورد تعرفه‌ها عامل اصلی این سقوط است: مصرف‌کنندگان فکر می‌کنند که قیمت‌ها در سال آینده ۶.۷٪ افزایش خواهند یافت، که بالاترین میزان پیش‌بینی تورم در بیش از چهار دهه گذشته است. گزارش‌های اخیر اکونومیست نشان می‌دهند که نگرانی‌ها در مورد تعرفه‌ها تأثیر زیادی بر تمامی ابعاد اقتصاد گذاشته و باعث کاهش اعتماد مصرف‌کنندگان شده است.

اعتماد به سیاست‌های ترامپ پس از پیروزی انتخاباتی او به شدت افزایش یافت، زیرا مدیران امیدوار بودند که اقدامات حمایتی، از جمله کاهش مقررات و کاهش مالیات‌ها به اجرا درآید. اما در ماه‌های اخیر، تمرکز تک‌بعدی او بر تعرفه‌ها منجر به معکوس شدن این روند شده است. شاخص خوشبینی کسب‌وکارهای کوچک که توسط فدراسیون ملی کسب‌وکارهای مستقل منتشر می‌شود، به مدت سه ماه متوالی کاهش یافته است. گزارش‌های اکونومیست نشان می‌دهند که این کاهش در خوشبینی کسب‌وکارها به وضوح نشان‌دهنده تأثیر منفی تعرفه‌ها و سیاست‌های اقتصادی ترامپ است.

ممکن است وسوسه شوید که این نظرسنجی‌ها را بیشتر مربوط به احساسات مردم بدانید تا واقعیت. بازار کار همچنان در وضعیت خوبی قرار دارد و پیگیری‌های مکرر از هزینه‌های کارت اعتباری همچنان قوی هستند. با این حال، جزئیات وضعیت کمتر خوش‌بینانه است. به نظر می‌رسد که مصرف‌کنندگان برای مقابله با افزایش قیمت‌ها به دلیل تعرفه‌ها، خریدهای الکترونیکی و خودروها را جلوتر انداخته‌اند. و داده‌های رسمی استخدام با تأخیر منتشر می‌شوند. معیارهای خصوصی نشان می‌دهند که ممکن است شاهد افزایش اخراج‌ها باشیم. گزارش‌های اکونومیست نشان می‌دهند که این تغییرات در رفتار مصرف‌کنندگان می‌تواند نشانه‌ای از بحران اقتصادی باشد که به سرعت در حال شکل‌گیری است.

داستان اصلی در حال حاضر داستان عدم قطعیت بالای در حال افزایش است. در ۹ آوریل، زمانی که تعرفه‌های «متقابل» ترامپ اجرایی شدند، اقتصاددانان گلدمن ساکس پیش‌بینی کردند که احتمال وارد شدن آمریکا به رکود طی ۱۲ ماه آینده ۶۵٪ باشد، که پیش‌بینی شدیدی از یک بانک معتبر است. به محض اینکه این پیش‌بینی صادر شد، ترامپ اعلام کرد که تعرفه‌ها را به مدت ۹۰ روز به تعویق می‌اندازد، و گلدمن ساکس پیش‌بینی خود را به ۴۵٪ کاهش داد. این بهترین خلاصه‌ای است از چشم‌اندازهای کوتاه‌مدت اقتصاد: یک شانس ۵۰/۵۰ برای اینکه آیا امسال دچار رکود می‌شود یا خیر؛ سرنوشت آن تا حد زیادی به تغییرات سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ بستگی دارد. به‌تنهایی، این وضعیت به وضوح یک بدتر شدن جدی از چند ماه پیش است، زمانی که اکثر پیش‌بینی‌ها پیش‌بینی می‌کردند اقتصاد آمریکا امسال حدود ۲.۵٪ رشد خواهد داشت. گزارش‌های اکونومیست نشان می‌دهند که این تغییرات در پیش‌بینی‌ها نشان‌دهنده تأثیر فوری سیاست‌های ترامپ بر پیش‌بینی‌های اقتصادی است.

پیامدهای بلندمدت به جایی که تعرفه‌های ترامپ به پایان خواهند رسید بستگی خواهد داشت. دلیل زیادی برای خوش‌بینی وجود ندارد. حمایت‌گرایی با تخصیص منابع به سمت شرکت‌ها و صنایعی که در غیر این صورت در سطح جهانی دچار مشکل می‌شوند، کارایی را تشویق می‌کند. یک مطالعه که در سال ۲۰۲۲ توسط بانک جهانی منتشر شد، داده‌های ۱۵۱ کشور از سال ۱۹۶۳ تا ۲۰۱۴ را مورد بررسی قرار داد. این مطالعه نشان داد که افزایش تعرفه‌ها تقریباً چهار درصدی، به طور متوسط، منجر به کاهش حدود ۰.۴٪ تولید ناخالص داخلی پس از پنج سال می‌شود. این امر، به نوبه خود، به دلیل کاهش نزدیک به ۱٪ بهره‌وری نیروی کار است. گزارش‌های اکونومیست نشان می‌دهند که این مطالعات نشان‌دهنده اثرات منفی بلندمدت سیاست‌های حمایت‌گرایانه است که ممکن است در آینده اقتصاد آمریکا را تحت تاثیر قرار دهد.

تعمق در چنین مطالعاتی برای تحلیل اقدام فعلی ترامپ رضایت‌بخش نیست. اقدامات تعرفه‌ای او از مرزهای تحلیل‌های متعارف فراتر رفته است. حتی با در نظر گرفتن معافیت‌های اخیر او برای گوشی‌های هوشمند و سایر محصولات الکترونیکی، نرخ متوسط تعرفه مؤثر که آمریکا اعمال کرده، از ۲.۵٪ سال گذشته به بالای ۲۰٪ امسال افزایش یافته است—تقریباً پنج برابر بیشتر از افزایشی که در مطالعه بانک جهانی بررسی شده است. گزارش‌های اکونومیست نشان می‌دهند که این افزایش نرخ تعرفه‌ها می‌تواند به طور جدی رقابت‌پذیری جهانی آمریکا را تحت تأثیر قرار دهد و به ضرر مصرف‌کنندگان آمریکایی تمام شود.

علاوه بر این، فقط نگاه کردن به اینکه تعرفه‌ها چگونه بر تجارت تأثیر می‌گذارند، دیدگاهی محدود است. بیشتر مطالعات بر روی حساب جاری تمرکز دارند، چرا که اثر اولیه تعرفه‌ها کاهش واردات است. اما اثر معکوس آن در حساب سرمایه بروز می‌کند که به صورت کاهش جریان‌های مالی نشان داده می‌شود. برای آمریکا، این به معنی تقاضای کمتر خارجی برای دارایی‌های آن است. از ابتدای آوریل، بازدهی اوراق قرضه ده‌ساله خزانه‌داری آمریکا به نصف درصد افزایش یافته است. در بلندمدت، یکی از نتایج محتمل این است که خود آمریکایی‌ها باید اوراق قرضه دولت را بیشتر خریداری کنند، که منجر به انحراف پول‌هایی می‌شود که می‌توانست به سرمایه‌گذاری خصوصی وارد شود. گزارش‌های اکونومیست نشان می‌دهند که این امر می‌تواند موجب افزایش بدهی‌های عمومی آمریکا و کاهش سرمایه‌گذاری خصوصی در سال‌های آینده شود.

مدل بودجه پِن-واتر، یک گروه تحقیقاتی، سعی کرده تأثیر این موضوعات را بر روی تجارت و سرمایه ترکیب کند. این گروه پیش‌بینی می‌کند که در طول سه دهه آینده، این تغییرات منجر به کاهش GDP آمریکا حدود ۸٪ و کاهش دستمزدها حدود ۷٪ نسبت به مسیر پیش از تعرفه‌ها خواهد شد. جالب‌ترین نکته این است که پیش‌بینی می‌شود که سرمایه‌گذاری کل آمریکا بیش از دهم کمتر از آنچه که پیش از این بوده، خواهد بود. در نتیجه، آمریکا کشوری خواهد بود با جاده‌های کهنه‌تر، فرودگاه‌های قدیمی‌تر و کارخانه‌های فرسوده‌تر، علی‌رغم تلاش‌های ترامپ. گزارش‌های اکونومیست نشان می‌دهند که این تحلیل‌ها نشان می‌دهد که سیاست‌های ترامپ ممکن است به کاهش زیرساخت‌ها و کارآیی اقتصادی در آینده منجر شوند.

تمام این برآوردها باید با کمی احتیاط در نظر گرفته شوند. چرخه تهدید، اقدام و پس‌گرفتن ترامپ به این معنی است که اقتصاددانان، مانند شرکت‌ها و مصرف‌کنندگان، در زمین لرزان هستند زمانی که تأثیرات تعرفه‌ها را بررسی می‌کنند. حتی اگر سیاست‌های او واضح باشد، پیش‌بینی‌ها در مورد وضعیت اقتصاد در چند دهه آینده بیشتر حدس و گمان خواهند بود. با این حال، توازن احتمالات به وضوح نشان می‌دهد که وضعیت امسال بد خواهد بود و ممکن است در سال‌های آینده حتی بدتر شود. گزارش‌های اکونومیست نشان می‌دهند که کارشناسان اقتصادی پیش‌بینی می‌کنند که وضعیت اقتصادی آمریکا به دلیل سیاست‌های تجاری ترامپ به طور جدی تحت فشار قرار خواهد گرفت.

ارسال نظرات