گزارشی از نشست رونمایی و تجلیل از کتاب «ظهر روز اربعین»

به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، نشست تجلیل از کتاب «ظهر روز اربعین» با محوریت زندگانی و مجاهدتهای شهید حجتالاسلام محمدحسن دهقانی روز شنبه 23 اردیبهشتماه 1404 با حضور حضور نویسنده، عوامل تهیه و و نشر این کتاب در سالن شهید حجت الاسلام دهقانی خبرگزاری رسا برگزار شد.
حجتالاسلام محمد حسن رضائی استاد حوزه و دانشگاه در این نشست با اشاره به جایگاه والای شهدا بهویژه شهدای طلبه، بیان کرد: رهبر معظم انقلاب در بیانیهای اخیر خود به سخن امام خمینی (ره) اشاره کردند که روحانیت پیشتاز میدان جهاد و شهادت است و این قشر الگوی این مسیر پرشکوه به شمار میرود.
این استاد حوزه و دانشگاه تاکید کرد: اگر در دیگر ادیان نیز جستوجو کنیم، روحانیون آنها مانند روحانیت شیعه در میدان جهاد و شهادت چنین حضور پررنگی داشته باشند.
وی با نام بردن از چهرههایی چون شهید اول، شهید ثانی، شیخ فضلالله نوری و شهید مدرس، تأکید کرد: روحانیت همواره در تقابل حق و باطل نقش محوری ایفا کرده و در راه مبارزه با ظلم جان خود را فدا کرده است. در انقلاب اسلامی و دوران دفاع مقدس نیز شمار شهدای روحانی نسبت به سایر اقشار جامعه بیشتر بوده است.
حجت الاسلام رضایی: شهید حجتالاسلام دهقانی نسبت به مسائل انقلاب حساسیت خاصی داشت و به ولایت مطلقاً معتقد بود؛ تمام وجودش را وقف رهبر معظم انقلاب کرده بود.
این استاد حوزه و دانشگاه افزود: در جریان دفاع از حرم بیش از صد روحانی در عراق و بیش از پنجاه نفر در سوریه به شهادت رسیدند. اگر بخواهیم جریانهای انقلابی را بر اساس محوریت شهدا تحلیل کنیم باید دید کدام جریانها بیشترین شهید را تقدیم کردهاند.
حجتالاسلام سید محمد امیر علوی مسئول پژوهش و جمعآوری مطالب کتاب «ظهر روز اربعین» در ادامه نشست اظهار داشت: شهید دهقانی سالهایی از عمر خود را در شهر بابک گذراند و سپس به یزد بازگشت. ما تنها شناختی اجمالی از وی داشتیم و همیشه برایمان این پرسش وجود داشت که چگونه به چنین جایگاهی از معنویت و اثرگذاری رسیدهاند.
حجت الاسلام علوی ادامه داد: نقطه آغاز نوشتن این کتاب از جایی بود که جمعی از دوستان مدرسه حقانی برای زیارت اربعین به کربلا رفته بودند و پس از بازگشت خبر شهادت حجتالاسلام دهقانی از سوی یکی از همحجرهایهایم اعلام شد. داغ این خبر تازه بود و فرصت سوگواری نیافته بودیم. یکی از دوستان پیشنهاد داد هر کسی اگر خاطرهای از شهید دارد بازگو کند تا شناختی عمیقتر از وی حاصل شود.
حجت الاسلام علوی در ادامه بیان کرد: شهید دهقانی در کلاس میگفت: دلیل اینکه هیچگاه درس تجوید را رها نکردهام، این است که این درس برای من چیزی جز عشقورزی با قرآن نیست.
حجتالاسلام علی حاجآخوند دبیر سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا در این نشست با اشاره به اهمیت نقش رسانهها در پاسداشت مقام شهدا به ویژه شهدای روحانی، اظهار داشت: کتاب «ظهر روز اربعین» تنها روایتگر بخشی از زندگی پرفراز و نشیب شهید حجتالاسلام دهقانی است؛ روحانی وارستهای که نهتنها در عرصه علم و تبلیغ دین بلکه در میدان عمل و مجاهدت نیز حضوری فعال و الهامبخش داشت.
دبیر سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا تاکید کرد: این کتاب سندی زنده از ارادت یک روحانی انقلابی به اهلبیت(ع) و آرمانهای اسلام ناب محمدی است.
وی در ادامه با بیان اینکه شهید دهقانی در مقطعی از زمان بهعنوان دبیر سرویس در همین مجموعه رسانهای فعالیت میکرد، افزود: شهید دهقانی از جمله نیروهایی بود که با اخلاص، بصیرت و تعهد مثالزدنی در فضای رسانهای فعالیت میکرد. رویکرد انقلابی و دغدغهمندی وی نسبت به مسائل فرهنگی و اجتماعی الگویی ماندگار برای تمام فعالان رسانهای است. افتخار داریم که سالن جلسات خبرگزاری رسا به نام این شهید والامقام نامگذاری شده است.
امیرحسین خالقی عضو گروه پژوهشی کتاب «ظهر روز اربعین» در ادامه نشست با اشاره به دوران تحصیل خود در مدرسه ملاصادق از تجربههای عمیق و ماندگاری سخن گفت که در کنار شهید دهقانی و تحت آموزشهای او رقم خورده است.
خالقی تصریح کرد: کلاسهای رسمی مدرسه که با تدریس شهید دهقانی همراه بود نهتنها آموزشهای علمی بلکه پرورش روحی و اخلاقی را نیز در بر میگرفت. شهید دهقانی با بیانی شیرین و متین احکام دین را به گونهای ارائه میداد که هر شنوندهای را مجذوب میکرد. روشهای نوآورانه او در تدریس بر دلها مینشست و بسیاری از مفاهیم دینی و اخلاقی را از سطح به عمق جان ما میبرد.
وی افزود: در کنار این کلاسها دورههای مهارتی متنوعی چون تندخوانی و روشهای مطالعه برگزار میشد که فضای یادگیری را پویا و هدفمند میساخت. اما آنچه این دورهها را متمایز میکرد روح معنویت و اخلاص حاکم بر محیط مدرسه بود که شهید دهقانی نقشی اساسی در ایجاد آن داشت.
خالقی بیان کرد: برای ثبت و روایت گوشههایی از این زندگی پربرکت، بیش از ۱۵ مصاحبه با خانواده، دوستان، شاگردان، همسایگان و همکلاسیهای شهید انجام گرفته است. این کار را نه صرفاً بهعنوان یک پروژه پژوهشی بلکه بهعنوان یک وظیفه اخلاقی و دینی انجام دادیم و هر گفتوگو دریچهای تازه به ابعاد شخصیتی و معنوی شهید میگشود و ما را بیش از پیش به عظمت روح او واقف میکرد.
علی سعیدی آریا ویراستار کتاب «شهید ظهر اربعین» نیز در این نشست از روند تدوین و انتشار این اثر ارزشمند سخن گفت و با اشاره به جایگاه والای شهادت در فرهنگ اسلامی اظهار داشت: استاد شهید مرتضی مطهری در سخنان خود تأکید میکند که در روایات اسلامی برای نشان دادن عظمت و ارزش برخی از کارها از مقام شهید و خون شهید یاد میشود. این امر نشانگر آن است که شهید نهتنها خود خدمت بزرگی انجام داده بلکه زمینهساز خدمت دیگران نیز میشود.
سعیدی آریا با اشاره به آشناییاش با این پروژه فرهنگی توضیح داد: ما در سال ۱۳۹۹ وارد حوزه علمیه شدیم در حالی که شهید عزیز در روز اربعین سال ۱۳۹۷ به فیض عظیم شهادت نائل آمده بودند و با توجه به فاصله زمانی توفیق دیدار و خدمت مستقیم به این شهید را نداشتیم، اما وظیفه خود دانستیم تا گوشهای از حیات پربرکت و مسیر جهاد ایشان را به ثبت برسانیم.
وی افزود: با تلاش جمعی دوستان و همراهان صوتهای ارزشمند مصاحبهها با خانواده، دوستان و همرزمان شهید گردآوری، پیادهسازی و ویرایش شد. پس از طی مراحل تدوین و بازبینی نهایی این مجموعه در قالب کتابی با عنوان شهید ظهر اربعین منتشر شد.
وی تاکید کرد: این کتاب که حاوی خاطرات، روایتهای مستند و تأملات درباره سیره این شهید مدافع حرم است، اکنون در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و در غرفه « انتشارات حماسه یاران» عرضه شده و در اختیار علاقهمندان به فرهنگ ایثار و شهادت قرار گرفته است.