گزارشی از دومین نشست مسئول دبیرخانه شورای عالی حوزه با رسانههای حوزوی

به گزارش خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، حجتالاسلام والمسلمین احمد فرخفال در دومین نشست مسئول دبیرخانه شورای عالی حوزههای علمیه با فعالان رسانهای حوزه با گرامیداشت یاد و خاطره شهید آیتالله سید ابراهیم رئیسی و همراهان ایشان، شخصیت رئیسجمهور شهید را مصداق «أمیرُ خیر متاع» دانست و گفت: شهید رئیسی فردی بود که مردم میتوانستند به او اعتماد کرده و از او تبعیت کنند؛ شخصیتی که هم در حیات و هم در شهادتش، منشأ برکات بود.
وی با تأکید بر جایگاه محوری ولایت در نظام اسلامی، خاطرنشان کرد: خیمهگاه جمهوری اسلامی بر ستون ولایت فقیه استوار است و فقدان آن، کشور را با چالشهای اساسی مواجه میکند.
حجتالاسلام والمسلمین فرخفال با اشاره به پیام مقام معظم رهبری به همایش یکصدسالگی حوزه، اقدامات انجامشده در پیگیری دغدغههای رهبری را مثبت ارزیابی کرد و گفت: زمان عبور از مرحله نظر و ایده و ورود به میدان عمل فرا رسیده است و از رسانههای حوزوی می خواهیم در زمینه گفتمانسازی بر محور بیانات مقام معظم رهبری همکاری کنند.
وی همچنین از در دستور کار قرار گرفتن طرحهایی برای نظام مدارک حوزوی و ارتقای جایگاه تبلیغ در حوزه خبر داد و تأکید کرد: تعامل حوزه و رسانه باید دوطرفه و مؤثر باشد.
تأکید بر بازتعریف نقش رسانههای حوزوی در مسیر تمدنسازی اسلامی
در ادامه حجتالاسلام محمدمهدی محققی، مدیرعامل خبرگزاری رسا با اشاره به پنج محور اصلی حوزه برای تحقق نوآوریهای تمدنی، گفت: سند فعلی، نخستین سند رسمی با هدف تمدنسازی است.
وی با اشاره به ضرورت «دیگریسازی» در گفتمانسازی تمدنی، پروژههای تمدنی عربستان و ترکیه را نمونههایی از این روند برشمرد و تأکید کرد: در داخل نیز با خردهگفتمانهایی همچون فردگرایی فقهی، عافیتطلبی و پاسخناپذیری مواجهیم که باید در برابر آنها بازتعریف رسانهای صورت گیرد.
مدیرعامل خبرگزاری رسا خواستار راهاندازی اتاقهای فکر تخصصی برای ایدهپردازی و آیندهپژوهی در رسانههای حوزوی شد و افزود: چالشهایی مانند متنگرایی افراطی، خودتحقیری و ضعف در تولید دغدغه برای مسئولان، نشاندهنده نیاز به نوسازی ساختاری در رسانههای حوزه است.
در ادامه نیز فعالان رسانه ای حوزه و طلاب فعال در عرصه فضای مجازی به ارائه پیشنهادات و نقطه نظرات خود پرداختند.
فعالان رسانه ای حوزه در این نشست محورهایی همچون تأکید بر نقش کلیدی رسانهها در تحقق اهداف کلان حوزه، نظارت بر انحرافات از مسیر چشمانداز رهبر انقلاب، انتقاد از حضور پررنگ بلاگرهای روحانی و غیبت نخبگان حوزوی در رسانه، بازتعریف نقش حوزه در فضای عمومی، تأکید بر روایتسازی تمدنی از حوزه و بازخوانی بیانیه رهبری، انتقاد از عقبماندگی حوزه در کنش اجتماعی و رسانهای، اهمیت روایتپردازی، استفاده از تراث تمدنیبرای تبیین آینده، ضرورت روایتسازی رسانهای از طلاب و پیوند ساختاری با نهادهای تصمیمساز، انتقاد از نبود تصویر رسانهای مناسب از طلاب و لزوم پیوند نخبگان حوزه با نظام تصمیمسازی کشور را مطرح کردند.
همچنین احیای سنتهای حوزوی، تجلیل از طلاب موفق برای احیای هویت طلبگی و تقویت روحیه جوانگرایی، هشدار نسبت به سطحیگرایی در مواجهه با بیانیهها، ابراز نگرانی از رشد پدیده بلاگری در حوزههای شهرستانی، هشدار نسبت به انفعال رسانههای حوزوی در سطح بینالملل، انتقاد از انزوای رسانهای حوزه در عرصه جهانی، کمبود نهادهای پشتیبان در حوزه، ضرورت تربیت انسان رسانهای برای مقابله با جنگ نرم و ضرورت تغییر در نظام آموزشی حوزه نیز از دیگر مباحث مطرح شده از سوی فعالان رسانه ای حوزوی در این نشست بود.