۰۹ دی ۱۳۸۹ - ۱۲:۰۵
کد خبر: ۹۴۴۱۸
حجت الاسلام و المسلمین ری شهری:

رمز موفقیت محققان دینی جامع نگری و تقوای پژوهشی است

خبرگزاری رسا ـ رییس دانشکده علوم حدیث با بیان این‌که جامع نگری پژوهشی نیاز امروز پژوهشگران مسلمان است، گفت: استفاده از تجارب دیگر محققان و پژوهشگران، رعایت تقوای پژوهشی، گرفتار غرور علمی نشدن، اولویت بندی پژوهشی و استمداد از خداوند از مهم‌ترین راه‌های موفقیت ‌پژوهشگران دینی است.
حجت الاسلام والمسلمين ري شهري رييس دانشكده علوم حديث
به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا به نقل از مرکز خبر حوزه، حجت الاسلام و المسلمین ری شهری، شب گذشته در نشست علمی پژوهشی نگاه نو که از سوی معاونت پژوهش حوزه در محل مؤسسه دارالحدیث قم، برگزار شد، در سخنانی با موضوع اخلاق پژوهشی، رعایت اخلاص، به کارگیری تمام توان فکری و پژوهشی، جامع نگری پژوهشی و استفاده از تجارب دیگر محققان و پژوهشگران، رعایت تقوای پژوهشی، گرفتار غرور علمی نشدن، اولویت بندی پژوهشی و استمداد از خداوند را هفت ویژگی لازم برای موفقیت یک پژوهشگر دانست.

اخلاص پژوهشی

این محقق و پژوهشگر حوزوی ادامه داد: متأسفانه امروزه گاهی مشاهده می شود که شخصی کارهای پژوهشی یک فرد از قبیل کتاب، مقاله علمی و ... را با اندکی دخل و تصرف در آن به نام خود ثبت می کند که این کار ناشایست، از اخلاق اسلامی و تقوای پژوهشی به دور است.

وی با طرح این سؤال که از نظر قرآن و روایات چه ویژگی هایی برای یک پژوهشگر لازم است؟، گفت: اولین ویژگی لازم برای یک پژوهشگر مسلمان، داشتن اخلاص و برای خدا قلم زدن است.

رییس مؤسسه دارالحدیث افزود: در متن پژوهش تنها مطرح کردن روایت و استفاده از آن ها کافی نیست، بلکه باید بیان روایات همراه با درایت باشد و این درایت با تحقق اصل اخلاص در وجود آن پژوهشگر میسر خواهد شد.

وی ادامه داد: با تحقق اصل اخلاص در وجود پژوهشگر مسلمان، دیده های بصیرت و نورانیت در او پدید می‌آید و بهتر می تواند حقیقت را بنویسد.

بکارگیری تمام توان فکری و پژوهشی

حجت الاسلام و المسلمین ری شهری در بیان دومین ویژگی لازم برای یک پژوهشگر مسلمان، اظهار داشت: به کارگیری تمام توان فکری و پژوهشی، دومین ویژگی لازم برای یک پژوهشگر اسلامی است؛ چرا که اگر تحقیق یا پژوهشی بخواهد نیازی از نیازهای جامعه را برطرف کند، باید پژوهشگر با تمام توان خود وارد آن مبحث علمی شود.

جامع‌نگری در پژوهش

وی تصریح کرد: جامع نگری پژوهشی پژوهشگر در زمینه پژوهشی که قصد انجام آن را دارد، ضرورت و لازمه دیگر یک پژوهشگر مسلمان است که باید نسبت به آن بسیار حساس باشد؛ چرا که این ویژگی در صورت توجه، یکی از ویژگی های بسیار مهم در موفقیت پژوهشگر خواهد بود.

این استاد حوزه، با بیان این که پژوهشگر لازم است تمام آن چیزهایی که در زمینه تحقیق خود لازم می بیند را مطالعه کند، تأکید کرد: پژوهشگری که می خواهد در کار خود موفق باشد و به نتایج صحیحی برسد، نباید به یک مورد پژوهشی در یک زمینه خاص اکتفا کرده و باید نظرات محققان مختلف در زمینه مورد نظر خود مراجعه و آن ها را به دقت مطالعه کند.

وی با بیان این که برای موفقیت یک پژوهشگر اسلامی استفاده از تجربه پژوهشی علما و محققان بسیار ضروری است، تصریح کرد: استفاده از تجربه محققین و عالمانی که در زمینه مورد نظر یک فرد که قصد کار پژوهشی در عرصه خاصی را دارد، می تواند بسیار مؤثر باشد.

حجت الاسلام و المسلمین ری شهری، ادامه داد: انسان وقتی می خواهد مساله ای را مورد پژوهش قرار دهد، باید تجربه کسب کند، از این رو نباید توقع داشت از همان ابتدایی که برای اولین بار قلم پژوهش به دست می گیرد، پژوهشگر شود.

وی اضافه کرد: تجربه آموزی بسیار مهم است، چرا که استفاده از تجربه ها، علم های جدیدی را به انسان اضافه می کند.

تقوای پژوهشی

رییس مؤسسه دارالحدیث، گفت: نکته چهارمی که یک پژوهشگر باید به آن دقت کند، تقوای پژوهشی است که این تقوای پژوهشی سلسله نکاتی است که باید پژوهشگر مسلمان برای رسیدن به موفقیت و نتیجه مطلوب آن ها را رعایت کند.

وی در تشریح بیشتر رعایت تقوای پژوهشی با بیان این نکته که نباید این نکته مهم را فراموش کرد، گفت: برای مثال در مساله ای اگر احاطه علمی کاملی پیدا نکردیم، اظهار نظر نکنیم.

گرفتار نشدن به غرور علمی

حجت الاسلام و المسلمین شهری گرفتار غرور علمی نشدن را پنجمین ویژگی لازم موفقیت پژوهشگر برشمرد و اظهار داشت: هرگاه انسانی دچار غرور علمی شود، این امر مانع پژوهش مطلوب و رسیدنش به حق و حقیقت خواهد شد.

اولویت بندی پژوهش

این استاد حوزه ادامه داد: اولویت بندی پژوهشی ششمین ضرورتی است که باید توسط یک پژوهشگر اسلامی رعایت شود.

وی افزود: بسیار مهم است که موضوعات نیاز سنجی شده و بررسی شود که مردم و جامعه چه نیازهایی دارند تا نسبت به آن ها اولویت بندی کنیم.
استمداد پژوهشگر از خداوند متعال

حجت الاسلام و المسلمین ری شهری، در بیان ویژگی هفتم پژوهشگر اسلامی، گفت: استمداد از خداوند و کمک خواستن از او نکته بسیار مهم دیگری است که پژوهشگران و کسانی که قصد تحقیق در موضوعی را دارند باید به آن توجه کنند، چرا که استمداد از خداوند متعال برای این که ما را به آن چیزی که حق است، هدایت کند بسیار لازم و ضروری است.

وی در پایان خاطرنشان ساخت: در مورد ویژگی های یک پژوهشگر از نظر قرآن و روایات می توان یک رساله و کتاب به نام اخلاق پژوهشی از نگاه قرآن و حدیث نوشت. /901/د102/س
ارسال نظرات