اخلاق مبارزه یکی از نیازهای اصلی فعالان عرصه جهاد است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام محمد نصر اصفهانی در ارائه مقاله خود با عنوان اخلاق مبارزه در حماسه عاشورا در کنگره علمی اخلاق و معنویت در حماسه حسینی عنوان داشت: اخلاق مبارزه یکی از نیازهای اصلی کسانی است که میخواهند فعالیتهای مبارزهای سیاسی، فرهنگی و مذهبی، به منظور اصلاح تا خشونت و انقلاب داشته باشند که متاسفانه در کشور ما و سایر کشورهای دنیا نسبت به اخلاق مبارزه کملطفی و کمتوجهی بسیاری دیده میشود.
این محقق ضمن تعریف اخلاق مبارزه عنوان داشت: اخلاق مبارزه یعنی شناسایی برخورد مناسب با مال، آبرو، جان و همراهان و مخالفان و این تعریف از آیه کریمه «یا ایها الذین آمنوا کونوا قوامین لله و شهداء بالقسط» به دست میآید و ما باید حتی نسبت به کسانی که با آن ها مخالف هستیم، انصاف داشته باشیم.
وی در ادامه ابراز داشت: در حوزه اخلاق ما سه نوع اخلاق داریم که اولی اخلاق نتیجه، دومی اخلاق وظیفه و سومی اخلاق فضیلت است که اخلاق نتیجه بر اساس نتیجه مبارزه، اخلاق وظیفه بر اساس حقوق انسانی و اخلاق فضیلت بر اساس کمال انسانی تعریف میشود و ما حضرت امام حسین(ع) را شاخص عملیاتی اخلاق فضیلت میدانیم و باید از ایشان یاد بگیریم که مبارزه باید با چه اخلاق و منشی همراه باشد.
حجت الاسلام اصفهانی با اشاره به اصول اخلاقی در مبارزه امام حسین(ع) عنوان داشت: اولین اصل ایشان در مبارزه، مبارزه مبنایی و اصولی است و مبنای ایشان در مبارزه قرآن و سنت رسول خدا (ص) بوده است که در تمام طول مسیر مبارزات خود بارها به استناد به آیات قرآن و سیره حضرت رسول(ص) صحبت و سخنرانی داشته است.
این محقق ادامه داد: اصل دوم در مبارزات ایشان، اصل مشورت است و امام مرتب با یارانشان مشورت داشتند، رهبرانی که برای مبارزه با استبداد با یارانشان مشورت نمیکنند، نشان دهنده این است که پس از رسیدن به حکومت نیز، خود آنها حکومت مستبدانهای خواهند داشت.
وی تعهد و وفای به عهد را اصل سوم مبارزاتی امام حسین(ع) دانست و افزود: اصل چهارم مبارزاتی ایشان مبارزه در ایمنی است و این به معنی این است که ایشان مراقب بودند تا در طول مبارزه حداقل ریزش را داشته باشند و به یارانشان بسیار توصیه میکردند که مراقب باشید تا به دست سربازان معاویه شناسایی نشوید.
حجت الاسلام اصفهانی، شفافیت، گفتوگوی با مخالف، قاطعیت و عدم یأس از مبارزه، سلامت و صالحیت مبارزان و همرزمان، دعوت به یاری، موجه نبودن وسیله برای هدف، عمل آگاهانه، قدرشناسی از یاران، روشنگری برای افکار عمومی، نگاه مردم سالارانه و داشتن نگاه دینی و عبادی به مبارزه و نه از برای کسب قدرت را از اصول دیگری دانست که در اخلاق مبارزاتی امام حسین (ع) میتوان یافت که به دلیل محدود بودن وقت تنها به اشارهای از آنها بسنده کرد./959/پ202/ص