دومین مناظره نامزدها در رسانه ملی؛
رضایی: رفتار دولتمردان با فرهنگ و هنر نامناسب است
خبرگزاری رسا ـ کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری از فقر و بیکاری به عنوان بعد تأثیرگذار در فرهنگ نام برد و گفت: دین و اعتقادات مردم با تحریمهای اقتصادی و مشکلات به جای مانده از گذشته در وضعیت خطر است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، محسن رضایی در دومین مناظره انتخاباتی هشت نامزد یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به مدت چهار دقیقه به بیان رئوس رویکردها و برنامههای فرهنگی اجتماعی خود را پرداخت و با اشاره به حدیثی از پیامبر اکرم(ص)، گفت: برای سخن از فرهنگ باید به فقر و دغدغههای مردم توجه شود.
وی با طرح این سؤال که آیا بیکاری به عزت جوانان را لطمه نمیزند و آنان را به فساد و اعتیاد نمیکشاند، تصریح کرد: با چه زبانی باید گفت که به اقتصاد توجه کنید و به اقتصاد برسید، هزار تومانی امروز برابر سیصد تومان سال گذشته است، این حرف برای کسانی که وضع خوبی دارند، مهم نیست اما برای اکثریت این وضع تکان دهنده است.
این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با تأکید بر اینکه اعتقادات و ایمان جوانان نباید تضعیف شود، افزود: از یک طرف تحریمهای اقتصادی و از طرف دیگر مشکلات به جای مانده از گذشته این خطر را به وجود آورده که هم نظام جمهوری اسلامی و هم دین و اعتقاد مردم در وضعیت خطر است.
وی گفت: اگر احساس خطر نبود و اگر این تواناییهایی لازم را در خود فراهم نکرده بودم به هیچوجه پا در عرصه رقابتهای انتخاباتی نمیگذاشتم، امروز فقر و بیکاری بعد تأثیرگذار در فرهنگ است تا حل نشود مانند گردی است که هرچه برف میبارد بخار میشود.
رضایی با بیان اینکه رفتار دولتمردان در مسائل فرهنگی بسیار مؤثر است، اظهار کرد: اگر علما و امرا خوب عمل کنند جامعه هم فرهنگی میشود و خوب عمل خواهد کرد.
وی رفتار فرهنگی جناحها و رفتار دولتمردان را با فرهنگ و هنر نامناسب ارزیابی کرد و با بیان اینکه شورای انقلاب فرهنگی در مسائل فرهنگی پیشرفت مهمی نداشته است، گفت: دولتمردان از ورزش و هنر چه میخواهند که تا اتفاقی میافتد دخالت کرده و وضع را بدتر میکنند.
پس از طرح دیدگاههای محسن رضایی درباره مسائل فرهنگی، نامزدهای دیگر به مدت دو دقیقه به نقد نامزد پرداختند، اگر نقدی نداشتند میتوانستند زمان خود را ذخیره کرده و در بخشهای دیگر استفاده کنند و اگر به زمان بیشتری نیاز داشتند میتوانستند نقطه نظرات خود را ایراد کرده و از وقت آنان در بخشهای دیگر برنامه کاسته میشد.
سیدمحمد غرضی با بیان اینکه آیا تصور آقای رضایی از فرهنگ یک موضوع مقطعی در عرض زمانی خاصی است یا فرهنگ یک ملت در طول تاریخ حرکت میکند، اظهار کرد: اگر در یک مقطعی فرهنگ مورد تهاجم قرار گیرد، فرهنگ یک موجود زنده است میتواند خود را نگه دارد یا تسلیم گرفتاریها میشود.
وی افزود: از فرمایشات آقای رضایی اینگونه استنباط کردم که برخی گرفتاریها مانند بیکاری و فقر میتواند در فرهنگ مردم نفوذ کند و فرهنگ را به صورتی که میخواهد شکل بدهد، سؤال این است که آیا فرهنگ یک موجود زنده است در طول حرکت میکند یا در عرض.
محمدرضا عارف گفت: بهتر بود آقای رضایی جزئیات برنامه خود را مطرح میکردند به ویژه رویکردشان را در حل مشکلات فرهنگی و هنری و مسائل اجتماعی که با آن روبهرو هستیم، مطرح میکردند چه راهکاری برای رهایی از این وضعیت در بخشهای فرهنگی داریم.
سعید جلیلی، اگرچه مسائل اقتصادی را مهم ارزیابی و بر رفع آن تأکید کرد، اما با بیان اینکه فرهنگ یک مقوله در کنار مسائل اقتصادی نیست بلکه فضای حاکم بر همه اینها است، افزود: از ظرفیت فرهنگ چگونه میخواهیم در حل مشکلات اقتصادی استفاده کنیم.
وی ادامه داد: اگر یک فضای فرهنگی صحیح در اقتصاد داشته باشیم میتوانیم بسیاری از مشکلات را حل کنیم، مطالبی که مقام معظم رهبری با عنوان شعار سال مطرح میکنند مانند اصلاح الگوی مصرف، کار مضاعف و انضباط اقتصادی، عمده ناظر به فرهنگ اقتصادی است.
جلیلی با بیان اینکه اگر فرهنگ حاکم شود بسیار بیشتر از قوانین و راهکارهای اجرایی مؤثر خواهد بود، تصریح کرد: فرهنگ حاکم باید چگونه در اقتصاد و سیاست شکل بگیرد تا بتوانیم از عنصر فرهنگ به موقع و مناسب استفاده کنیم.
این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری همچنین گفت: اگر بتوانیم فرهنگ اقتصادی را گفتمان حاکم بر جامعه کنیم به اندازه دهها قانون میتواند برای رفع مشکلات اقتصادی کمک کند.
علی اکبر ولایتی، نیز سخنان دکتر رضایی را درباره شورای عالی انقلاب فرهنگی صحیح ندانست و گفت: با توجه به عضویت بنده در این شورا شاهد هستم که تلاش بسیار ارزشمندی در جهت احیای فرهنگ اسلامی و ایرانی در این شورا صورت میگیرد.
وی با بیان اینکه مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی حکایت از نگاه عمیق و گسترده آن به مسأله فرهنگ و تقویت فرهنگ اسلام و ایران دارد، افزود: یک اشکال در این زمینه آن است که مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمانت اجرایی ندارد.
ولایتی تأکید کرد: رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی را رییس جمهور به صورت سنتی انتخاب میکند و هر مقداری که دولت بودجه اختصاص داد و مصمم بود برای اجرای این تصمیمات فرهنگی شاهد اجرایی شدن تصمیمات فرهنگی هستیم.
غلامعلی حداد عادل، با بیان اینکه از دکتر رضایی تعجب میکنم بدون اینکه درباره خود فرهنگ و برنامههای فرهنگی صحبت کنند وارد بحث اقتصادی شدند، گفت: در این شکی نیست که بالاخره وضع معیشتی بر اخلاق و فرهنگ اثر میگذارد اما مشکلات اقتصادی برای یک سال اخیر است.
وی پرسید: آیا قبل از این یک سال مشکل فرهنگی نداشتیم و آیا اگر مشکل فرهنگی عمدتا ناشی از فقر است پس جای تقوا کجاست که بتواند در بین فقر اخلاق و ارزشها را حفظ کند؛ آیا آنها که مرفه و ثروتمند هستند مشکل فرهنگی ندارند.
حداد عادل با بیان اینکه بسیاری از مشکلات فرهنگی ناشی از اشکالات فرهنگی و سبک زندگی ما است، تصریح کرد: بدون یک تغییر نگرش فرهنگی نمیتوان به اقتصاد مقاومتی برسیم و بعد انتظار داشته باشیم که قدری درباره خود فرهنگ صحبت کنیم.
حجتالاسلام حسن روحانی، با تشکر از دکتر رضایی که به دو مسأله مهم در این زمینه اشاره کردند، گفت: ما امروز مشکلات بسیار زیادی در بخش فرهنگ داریم که باید به آنها بیشتر توجه کنیم اول اینکه باید فضای فرهنگی ما برای فعالیت فرهنگی دارای امنیت باشد.
وی افزود: اصحاب فرهنگ و آنهایی که میتوانند تولید فعالیت فرهنگی کنند نباید دغدغه خاطر داشته باشند که بسیاری از این دغدغهها بیمورد است، هرگز نباید از سانسورهایی نگران بود که برخی ضرورت ندارد و میتوان آنها را حذف کرد.
حجتالاسلام روحانی با بیان اینکه قوانین را میشود به صورت شفاف تدوین کرد تا اصحاب هنر بتوانند خلاقیت داشته باشند، گفت: فضا وقتی ناامن شود خلاقیت کشته میشود و دیگر خلاقیتی وجود ندارد تا هنرمند ایدهای را به وجود آورده و آن ایده را تبدیل به هنر و آن هنر را به کالای فرهنگی قابل عرضه به جامعه تبدیل کند.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری امنیت فضای فرهنگی و امن شدن آن را مهم ارزیابی کرد و با تأکید بر صیانت از باورهای دینی افزود: امروز باورهای دینی مورد هجمه وسیع قرار گرفته و متأسفانه برخی مسؤولان به جای اینکه باورهای مردم را تقویت کنند در سالهای اخیر باورها را تضعیف کردهاند و هر مدیریت ناکارآمدی را به یکی از مقامات دینی یا به امام دوازدهم نسبت دادهاند.
وی با بیان اینکه باید عقلانیت را در فهم مسائل دینی ترویج کنیم، تصریح کرد: امروز قشریگری در جامعه رواج پیدا کرده و بالاتر از آن خرافات به نام دین در جامعه رواج پیدا کرده است، ادامه داد: باید رفتار دینی را ترویج کنیم و برویم سراغ باورها، اینقدر به بایدها تکیه نکنیم و هر روز بخشنامه و دستورالعمل صادر نکنیم.
حجتالاسلام روحانی افزود: اگر باورها را تقویت کنیم مردم خودشان بلد هستند چگونه این فرهنگ را تقویت کنند چون میدانند فرهنگ زندگی و باور و هنجار آنان است، باید در زمینه باورهای دینی به مسأله صیانت بپردازیم تا هم دین را از خرافات و از افکار موهوم جدا کرده و هم راه واقعی برای تقویت فرهنگ جامعه به ویژه فرهنگ دینی و ملی آماده و مهیا کنیم.
محمدباقر قالیباف، گفت: از مجموعه توضیح دکتر رضایی این برداشت را پیدا کردم که به هر حال نگاه اقتصاد و اقتصادمحوری نسبت به فرهنگ اولویت بیشتری دارد، اگر چنین نگاهی باشد این سؤال را دارم که فلسفه یک نظام اسلامی چیست و چه فرقی بین نظام اسلامی با دیگر نظامها وجود دارد.
وی افزود: اگر به دنبال رشد و تعالی انسانها هستیم آیا نگاه فرهنگی و تربیتی برای ما یک اولویت نیست، اگر حفظ استقلال باشد یک اولویت نیست؛ اشکالهای عمدهای تاکنون در دولتهای مختلف بوده و کارنامه قابل قبولی در حوزه فرهنگی نداریم و همین نگاه غلط، فرهنگ را مظلوم کرده است.
این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: اقتصاد و سیاست باید تحت تأثیر فرهنگ باشد وگرنه اساس نگاه ما به نظام و انقلاب اسلامی و فلسفه حکومت ما که تربیت انسانها است زیر سؤال میرود.
محسن رضایی در مدت سه دقیقهای که فرصت داشت به نقدهای صورت گرفته پاسخ دهد، با بیان اینکه خوشحال است بحثهای جدی و صادقانه مطرح شود، گفت: از صحبتهای برخی برمیآید که بیش از حد در تهران زندگی میکنند، در حالی که من به دویست و پنجاه شهرستان رفتهام.
وی با بیان اینکه در انتخابات گذشته اخطار کرده که اگر این وضع ادامه پیدا کند به سمت پرتگاه میرویم، بر حل مشکلات فقر و بیکاری تأکید کرد و افزود: مشکل سیاست، دین و فرهنگ را تهدید میکند؛ هنوز وارد برنامههایم نشدهام و خواهم گفت فرهنگ چه تأثیری بر اقتصاد و سیاست دارد.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به اینکه رویکردها مهمتر از حرفها است و باید وزیر ارشادی که انتخاب میکنیم به بیان این رویکردها بپردازد، اظهار کرد: اینکه از ظرفیت فرهنگ چه استفادهای میخواهم برای اقتصاد کنم در برنامههایم خواهیم گفت.
وی گفت: سال اول دفاع مقدس وضعیت فرهنگی مناسبی نداشت اما در سال دوم هویتسازی شد و برای اولین بار پس از سقوط حکومت عثمانی هویت ما در دوران دفاع مقدس شکل گرفت، آنهایی که از شورای عالی انقلاب فرهنگی دفاع میکنند ما هویت را تحویل شما دادیم اما شما چه کار کردید آیا توانستید هویت فرهنگی را در کشور احیا کنید.
رضایی ادامه داد: کاستیهای جدی در این شورا وجود دارد که قابل دفاع نیست، این معماری که در کشور داریم کجایش با معماری اسلامی سازگار است، کدام بخشنامه را صادر کردید که بخواهید چارچوب معماری اسلامی را مشخص کنید./920/پ202/ج
ارسال نظرات