آرزوهای خود را امشب از خداوند طلب کنید
به گزارش خبرگزاری رسا، رجب ماه پر برکتی است که اعمال بسیاری برای آن ذکر شده. پیامبر اکرم(ص) در فضائل این ماه می فرماید: «هر کس یک روز از ماه رجب را روزه بگیرد، موجب خشنودی خدا می شود و غضب الهی از او دور می گردد و دری از درهای جهنم بر روی او بسته می شود.»
اعمال ماه های رجب و شعبان، جهت آماده ساختن روح برای شرکت در میهمانی ماه مبارک رمضان است و جهت درک ماه میهمانی خدا باید از قبل، خود را برای آن آماده کنیم.
لیلة الرغائب اولین شب جمعه ماه رجب است و در وصفش فضیلت های بسیاری را برشمرده اند. گویند در این شب درهای رحمت الهی به سوی زمینیان گشوده شده است و عرشیان همه آماده اند تا در بزم دعا و نیایش زمینیان حضور یابند.
معنای لیلة الرغائب
آیت الله مکارم شیرازی در کتاب «مفاتیح نوین» در معنای «لیلة الرغائب» می نویسد: «یعنی شبی که به خاطر پاداش ها و فضیلت های فراوانی که دارد، مورد میل و رغبت فراوان است و یا به معنای «شب پاداش های فراوان» است؛ زیرا «رغائب» جمع «رغیبة» است که هم به معنای «کار مورد رغبت» آمده است و هم به معنای پاداش و عطای فراوان.(مفاتیح نوین، ص608، پاورقی)
برکات شب آرزوها
ازجمله فضیلتهایی که برای آن برشمردهاند این که به سبب شرافت این شب، گناهان بسیار از کسانی که اعمال خاصی را انجام دهند آمرزیده میشود.
نحوه خواندن نماز این شب
روز پنجشنبه اوّل ماه رجب را روزه میدارى و چون شب جمعه آن فرا رسد، بین نماز مغرب و عشا، دوازده رکعت نماز(به صورت 6 نماز دو رکعتی) مى گذارى.
در هر رکعت از این دوازده رکعت، یک مرتبه حمد و سه مرتبه سوره اِنّا اَنْزَلْناهُ و دوازده مرتبه سوره قُلْ هُوَ اللّهُ اَحَدٌ مى خوانى.
پس از پایان نماز،70 مرتبه مى گویى: اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ النَّبِىِّ الاْمِّىِّ وَ عَلى آلِهِ
پس به سجده میروى و 70 مرتبه مى گویى: سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِکَةِ وَ الرُّوحِ
پس سر ازسجده برمیدارى و 70 مرتبه مى گویى: رَبِّ اغْفِرْ وَ ارْحَمْ وَتَجاوَزْ عَمّا تَعْلَمُ اِنَّکَ اَنْتَ الْعَلِىُّ الاَعْظَمُ
پس باز به سجده میروى و 70 مرتبه مى گویى: سُبُّوحٌ قُدّوُسٌ رَبُّ الْمَلائِکَةِ وَ الرُّوحِ
پس حاجت خود را مى طلبى که انشاءالله برآورده خواهد شد.
پیامبر اکرم(ص) در این رابطه می فرماید: «قسم به آن که جانم در دست اوست، هیچ بنده یا کنیزی از بندگان و کنیزان خدای این نماز را به جای نمی آورد مگر اینکه خداوند گناهان او را ببخشد؛ اگر چه گناهان او مانند کف دریا و به عدد شن و به وزن کوهها و به عدد برگهای درختان باشد و روز قیامت هفتصد نفر از خویشان خود را که همگی سزوار آتش باشند شفاعت میکند.
هر کس این نماز را بگذارد، چون شب اوّل قبر او شود، حقّ تعالى ثواب این نماز را به سوى او به نیکوتر صورتى، با روى گشاده و درخشان و زبان فصیح بفرستد. پس به او گوید: اى حبیب من! بشارت باد تو را که از هر شدّت و سختى، نجات یافتى! آن فرد گوید: تو کیستى؟ به خدا سوگند! که من رویى بهتر از روى تو ندیدم و کلامى شیرینتر از کلام تو نشنیدهام و بویى بهتر از بوى تو نبوییدم.
گوید: من ثواب آن نمازم که در فلان شب از فلان ماه از فلان سال به جا آوردى. امشب نزد تو آمدم تا حقّ تو را ادا کنم و مونس تنهاییت باشم و وحشت را از تو بردارم و چون در صور دمیده شود من در عرص قیامت بر سر تو سایه خواهم افکند. پس خوشحال باش که هیچ خیری را از دست نخواهی داد.(اقبال، ص632)
لیلة الرغائب و نامگذاری ملائکه الهی
عارف کامل و واصل مرحوم میرزا جواد ملکی تبریزی، استاد اخلاق و عرفان نیز در کتاب «المراقبات» خویش مینویسد: «نخستین شب جمعه ماه رجب را «لیلة الرغائب» نامند؛ زیرا در این شب فرشتگان بر زمین نزول میکنند. از پیامبر اکرم(ص) روایت شده است که فرمود: از اولین شب جمعه در ماه رجب غافل نشوید؛ زیرا شبی است که فرشتگان آن را «لیلة الرغائب» مینامند. این نامگذاری به این جهت است که هنگامی که مقداری از شب گذشت، هیچ فرشتهای در آسمانها و زمین نمیماند، مگر اینکه در کعبه و اطراف آن جمع میشوند».
ایشان سپس درباره اعمال این شب می نویسد: «بهتر است کسی که این حدیث را می شنود، در این شب، زیاد بر فرشتگان صلوات فرستاده تا تکلیفی را که آیه تحیت(سوره نساء، آیه 68) برای صلوات فرستادن به عهده ما گذاشته، به اندازه توانایی انجام داده باشد».
توصیه مراجع پیرامون اهمیت لیله الرغائب
در مورد این شب شریف آیت الله صافی گلپایگانی پیامی به مؤمنین دادند که با هم می خوانیم:
بسم الله الرحمن الرحیم
و قال ربکم ادعونی استجب لکم
عن رسول الله: لله فی ایام دهرکم نفحات الا فتعرضوا لها
نسایم رحمت الهی که همواره و بی انقطاع در وزیدن است؛ در اوقات شریفه و زمان های خاص بیشتر است.
لیله الرغائب شب اولین جمعه ماه شریف رجب، یکی از این فرصت های شریف است که سفارش فرمودهاند اهل دعا و توجه و معرفت آن را غنیمت شمارند و از برکات آن بهره مند گردند.
چنان که فرمودهاند دعا مغز عبادت و بندگی خداوند متعال است: الدعاء مخ العباده
حقیقت عبودیت و پرستش، خدا را خواندن و از خدا خواستن و به درگاه او عرض نیاز و حاجت کردن است.
امید است مؤمنین این فرصت مبارک را برای تجدید عهد با خدا و توبه و انابه غنیمت شمارند و با توسل و تمسک به ذیل عنایات حضرات معصومین به خصوص حضرت بقیه الله(عج) در شرایط کنونی برای اعلاء کلمه اسلام و قضای حوایج همه مسلمانان و رفع مشکلات و نصرت اهل ایمان خصوصا در یمن و بحرین عزیز دعا کنند و از خدا خذلان استکبار جهانی و عوامل و عمال او را در منطقه و دفع شر آل سعود و آل خلیفه را مسألت نمایند.(پایگاه اطلاع رسانی آیت الله العظمی صافی گلپایگانی، پنج رجب المرجب 1432)
آیت الله وحید خراسانی در این شب توصیه هایی دارند و می فرمایند: «فردا شب لیلة الرغائب است؛ شب جمعه اول رجب. مؤمنین در مساجد دعا کنند: خدا شر این ملحدین و آن کفار را از شیعیان سوریه، از شیعیان بحرین، قطع کند؛ امروز وظیفه همه دعا برای نجات شیعه است.(پایگاه اطلاع رسانی آیت الله وحید خراسانی، در درس تفسیر 25/02/1392)
حجت الاسلام شریفی
/9464/704/ر