دولت باید در حوزه فرهنگ دینی مردم فعالانه حضور داشته باشد
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از روابط عمومی بعثه مقام معظم رهبری، حجت الاسلام و المسلمین سید علی قاضی عسکر، در جمع کارکنان و کارمندان سازمان حج وزیارت و بعثه مقام معظم رهبری با تبریک اعیاد شعبانیه اظهار داشت: حقیقتا امانت پیغمبر یعنی عترت رسول خدا، بزرگترین سرمایه برای امروز ما است و اگر به آن توجه ننماییم آسیب جدی خواهیم دید چون هر چه که داریم از قرآن و سنت و برکت اهل بیت عصمت و طهارت است. طبق حدیث شریف «لو لا حجه لساخت الارض باهلها» اگر ما زنده ایم سر سفره اهل بیت نشسته ایم و به برکت وجود آنها ما میتوانیم زندگی کنیم و باید دنباله رو صادقی برای اهل بیت باشیم و بدانیم که همه زندگی و وجود انها برای ما درس است.
وی با گرامیداشت رحلت امام خمینی (ره) افزود: ایام رحلت حضرت امام (ره) را در پیش داریم که خوشبختانه همه ساله در چنین روزی رهبر معظم انقلاب سخنرانی مهمی ایراد م و نکات مهمی را برای مردم بیا ن میکنند که چراغ راهی برای حرکت آینده ملت شریف ایران است. انشاءالله همه با به کار گیری این رهنمودها به موفقیتهای بزرگی دست پیدا کنند.
نماینده ولی فقیه در امور حج وزیارت، سپس به تشریح دیدگاه اسلام در ارتباط با رابطه دین و حکومت پرداخت و اظهار داشت: نکاتی این روزها سر زبانها است که من احساس میکنم قابل جمع است و ما نباید وقت خود را بیهوده با این گونه مسائل تلف کنیم. چون هم در قرآن و هم در روایات به طور مبسوط در این باره سخن گفته شده است.
وظیفه حکومت دینی نیزدفاع از فرهنگ دینی و ترویج دین و اخلاق در جامعه است
وی افزود: یک سوی مساله این است که اساسا انسان مختار آفریده شده است و قرآن هم میفرماید انا هدیناه السبیل اما شاکرا و اما کفورا: ما راه را به مردم نشان میدهیم آنها میخواهند شکر گذار باشند و یا راه ناسپاسی را در پیش بگیرند.
دنیا مقدمه ای است که انسان کارهای خود را انجام دهد و فردای قیامت نتیجه اش را ببیند. اگر خوب عمل کرده باشد به بهشت میرسد و اگر بد عمل کرده باشد به جهنم میرود و حتی خود پیامبر (ص) هم نمیتواند مردم را مجبور به دین داری کند چون دین جبری دین بی فایده ای است. قرآن خطاب به پیامبر میفرماید انما انت مذکر لست علیم بمسیطر: شما موظفید به ارشاد و تذکر دادن به مردم اما سلطه بر مردم به این معنی ندارید که هر چه بگویی بپذیرند و تسلیم شوند.
پیغمبر (ص) نسبت به ایمان آوردن مردم حریص بود ولی هیچ گاه این ایمان را به مردم تحمیل نمیکرد و آنقدر این مساله مهم است که خداوند به پیامبر دلداری میدهد که «طه ما انزلنا علیک القرآن لتشقی»: که ای پیامبر ما شمارا نفرستادیم که این قدر غصه بخوری و خود را به رنج و مشقت بیاندازی.
آیه لا إکراه فی الدین قد تبین الرشد من الغیّ نشانگر این است که دین تحمیلی نیست و اگر قرار بود تحمیلی باشد پیغمبر و ائمه به شکل دیگر عمل میکردند و این مطلب درستی است. اما وظیفه حکومت دینی نیزدفاع از فرهنگ دینی و ترویج دین و اخلاق در جامعه است.
عضو شورای سیاست گذاری ائمه جمعه اضافه کرد: در روایتی صریحا آمده است: صیر الدین حصن دولتک، دین را قلعه محکم حکومت و دولت خود قرار بده. منشور حکومت امیر المومنین در نهج البلاغه نامه پنجاه و سوم که به نامه مالک اشتر معروف است یک دستور حکومتی است. یعنی حکومت را موظف میکند که در زمینه فرهنگ و امور دینی فعالیت کند.
امام خمینی (ره) و مردم به خاطر حکومت دینی که در ایران ایجاد شده است قیام کردند و شهید دادند. مردم اگر در صحنه ماندند و مال و جان خود را در این راه ایثار کردند به خاطر این بود که دین و قوانین دینی پیاده شود و افکار نورانی اسلام در جامعه گسترش یابد.
دولت باید در حوزه فرهنگ دینی مردم فعالانه حضور داشته باشد
حجت الاسلام و المسلمین قاضی عسکر افزود: نگرانی مهم این است که در این غوغاهایی که اخیرا ایجاد شده اصل مساله گم شود و متاسفانه بازیهای سیاسی موجب پریشانی افکار مردم شود اگر از مردم سئوال شود که آیا وظیفه دولت فقط تهیه نیازهای مادی مردم است؟ مردم در پاسخ میگویند هم نیازهای مادی مهم است و هم اینکه دولت باید در حوزه فرهنگ دینی مردم فعالانه حضور داشته باشد. ما باید فرهنگ دینی را در جامعه توسعه دهیم. اگر نان و آب مردم تامین شود ولی فرزندان آنها در معرض فساد قرار گیرند برایشان قابل پذیرش نیست. در این صورت اعلام میکنند که حاضرند نان و آب نداشته باشند ولی فرزندان آنها سالم زندگی کنند. حتی کسانی هم که زیاد مذهبی نیستند، توجه به فرهنگ را بسیار با اهمیت میدانند.
وی به ذکر نمونه هایی از مصادیق فرهنگ دینی پرداخت و افزود: وقتی اعلام میشودکه باید در مقابل ظلم وتعدی در جامعه ایستاد این یک اصل دینی است. آیات و روایات بسیاری ظلم را مورد مذمت قرار داده است. دین را نمیشود از مسائل حکومتی جدا کرد.
حاکم اسلامی وظیفه اش این است که فرهنگ دینی را در جامعه توسعه دهد
بحث ولایت فقیه که امام (ره) مطرح کردند همین بود که دین و حکومت دینی با هم عجین هستند و نمیتوان آنها را از هم جدا کرد. حاکم اسلامی وظیفه اش این است که فرهنگ دینی را در جامعه توسعه دهد. بسیاری از امور زندگی انسان در جامعه امور دینی محسوب میشود.
امروز که کشور با کمبود آب مواجه است مرتبا شنیده میشود در مصرف آب باید صرفه جویی شود این مساله یک مساله دینی است. چرا که قرآن صریحا میگوید «لا تسرفوا» و یا میفرماید: «ان الله لایحب المسرفین» وقتی که میگویند در ادارات باید کار مردم راه انداخته شود و این یک مساله دینی است. اسلام توصیه کرده که حوائج مردم را برطرف کنید و حتی میگوید این که مردم گاهی به خاطر رفع حوائجشان به شما مراجعه میکنند یک نعمت الهی است تا به وسیله شما گره از کار یک مومن باز بشود و شما از این طریق ثواب ببرید. باز کردن گره کارهای مردم و حل کردن مشکلات آنها یک کار دینی است.
در خصوص بهداشت اسلام اعلام کرده است که حفظ جان مسلمان واجب است. این یک حکم شرعی به این گونه است که اگر کسی متکفل آن نباشد بر عهده همه ما است که جان یک مسلمان را حفظ کنیم.
کنترل نرخهای بازار یک مساله شرعی است. اسلام اعلام کرده که احتکار و ربا حرام است اینها مسائلی دینی و حکومتی است. در نظام ولایی و دینی تفکیک بین حوزه دین و حوزه حکومت امکان پذیر نیست در منطق اسلامی در هر نقطه ای از جهان به کسی ظلم شود و به کمک او نشتابی مسلمان نیستی.
مسائل مالی، اداری و… در حوزه دین تعریف شده است
حجتالاسلام والمسلمین قاضی عسکر افزود: مسائل مالی، اداری و… در حوزه دین تعریف شده است. عهد نامه مالک اشتر دلیل بسیار روشنی است برای نحوه حکومت داری. امام علی (ع) در این نامه میفرماید حقوق کارمندان را باید به گونه ای پرداخت که دچار فساد نشوند.
امام خمینی (ره) نیز میفرماید سیاست ما عین دیانت ما است ودیانت ما عین سیاست ما است به این معنا که هر دو با هم آمیخته است و همه باید الهام گرفته از دین باشد.
اگر حکومت از دین فاصله گرفت مردم را به راحتی نمیتوان اصلاح کرد
از سوی دیگر در روایات آمده است الناس علی دین ملوکهم، مردم بیشتر تابع حکومت هایشان هستند اگر خدای ناکرده حکومت از دین فاصله گرفت مردم را به راحتی نمیتوان اصلاح کرد. مانند رژیم قبل که مساجد و منابر کارخود را انجام میدادند و رژیم هم کار خود را انجام میداد و آن همه بی بند وباری و فساد در جامعه حاکم بود.
توسعه فرهنگ دینی هم وظیفه مراجع و علما و حوزههای علمیه است و هم وظیفه حکومت
سرپرست حجاج ایرانی افزود: در شرایط کنونی نباید مسائل اساسی کشور فراموش شود. دین داری و توسعه فرهنگ دینی هم وظیفه مراجع و علما و حوزههای علمیه است و هم وظیفه حکومت. بستر فراهم کردن برای معارف دینی وظیفه همگان است. همه مردم وظیفه دارند امر به معروف و نهی از منکرکنند و این فریضه برای همه واجب شرعی است. نمیتوان گفت عده ای امر به معروف کنند و عده ای این کار را نکنند. البته افرادی نیز باید به طور خاص در این باره اموزش ببینند.
نماینده ولی فقیه در امور حج وزیارت در نتیجه گیری از این بخش از سخنان خود گفت: به نظر میرسد که مساله از نظر دینی کاملا روشن است مساله روز جامعه ما این گونه مسائل نیست و مسائل جدیتری در جامعه ما وجود دارد. باید به فکر آینده باشیم و خطرات بسیاری نسبت به جامعه اسلامی وجود دارد و دشمنان در کمین اند.
در شرایطی که از یک سو گروه 1+ 5و تحریمها به کشور ما فشار میآورد و از سویی مشکلات داخلی نیز وجود دارد باید تمام عقل و دانش و توان خود را به کار گیریم و به حل مشکلات بپردازیم.
مراسم دینی باید آسیب شناسی شود
سرپرست حجاج ایرانی در بخش دیگری از سخنان خود بر ضرورت آسیب شناسی مراسم دینی تاکید کرد و افزود: ما متاسفانه در عزاداریها و اعیاد نتوانستیم برخی از مشکلات و آسیبها را برطرف کنیم. برخی افراد اشعاری را به سبک ترانه و به شیوه غربی میخوانند و نام این را بزرگداشت ائمه معصومین میگذارند این همه معارف ائمه را کنار گذاشته ایم و شیوههای نامناسب را جایگزین آن کرده ایم.
وی افزود: این افراد فکر میکنند کار درستی میکنند. قرآن میفرماید: زیانبارترین مردم ان کسانی هستند که فکر میکنند کار درستی را انجام میدهند ولی اشتباه عمل میکنند.
حجتالاسلام والمسلمین قاضی عسکر در خصوص حفظ حرمت ائمه اظهار داشت: وزانت حرمهای ائمه باید حفظ شود. شئون ائمه باید مورد توجه باشد. اگر کف زدن و به سبک غربیها و خواندن ترانه به سبک غربیها برای بزرگداشت یاد ائمه (ع) کار خوبی بود حتما ائمه معصوین به عمرو بن حمق و یا دعبل خزاعیها سفارش میکردند که چنین کارهایی را انجام دهند. ایا آنان چنین اشعاری را در مقابل ائمه میخواندند؟ اشعاری که اینان در رثای اهل بیت میخواندند دارای معانی و مفاهیم بلندی بوده است.
آرامش بخشیدن به جامعه از جمله وظایف حکومت است
وی در پایان آرامش بخشیدن به جامعه را از جمله وظایف حکومت دانست و گفت: متاسفانه هر چند وقت یک بار یک موضوعی مطرح و هنوز تمام نشده اختلاف دیگری شروع میشود آرامش بخشیدن به جامعه وظیفه حکومت و حکومتگران است. باید افکار عمومی را آرام و مردم را به آینده امید وار کرد. باید اجازه داد دین در جامعه تحقق یابد و جوانها به توسعه امیدوار شوند.
حجتالاسلام والمسلمین قاضی عسکر در پایان سخنان خود با تجلیل از امام امت، شهدای 15 خرداد و جانبازان انقلاب اسلامی اظهار داشت: امیدواریم که خداوند به همه عنایت کند تا بتوانیم پاسدار خون شهدا باشیم. سالگرد ارتحال حضرت امام و ایام پانزده خرداد نیز در پیش است. یاد امام و شهدا و جانبازانی که در این راه ایثار کردند را گرامی میداریم. امروز روز جانباز است وقتی به دیدار این جانبازان میرویم با استواری مثال زدنی ایستاده اند باید قدر این شهدای زنده انقلاب را بدانیم و فرصتها را از دست ندهیم./917/د102/ج