۲۵ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۲:۰۶
کد خبر: ۲۱۶۵۰۷
در گفت و گو با خبرگزاری رسا تشریح شد؛

موانع و مشکلات پیش روی گسترش فرهنگ حجاب و عفاف و نقش حوزه های علمیه در ترویج آن

خبرگزاری رسا ـ مدیر استانی حوزه‎های علمیه چهارمحال و بختیاری در گفت و گو با رسا، به بررسی موانع و مشکلات پیش روی گسترش فرهنگ حجاب و عفاف و نقش حوزه‌های علمیه در ترویج این امر خطیر و راهکارهای پیش روی آن پرداخت.
عفاف و حجاب
اهمیت حجاب و پوشش اسلامی تا جایی است که خداوند متعال در بسیاری از سوره‌های قرآن کریم از عفاف و حجاب به عنوان یکی از ضروریات یاد می‌کند و آن را حافظ انسان‌ها و مقابل بسیاری از بیماری‌های جسمی و روانی می‌داند. از نظر اسلام، حجاب فقط اختصاص به زن ندارد، بلکه نوعی پرده در میان روابط زن و مرد است.
 
در اسلام حجاب مانع گمراهی، خودنمایی و حافظ حرمت آداب عفت و حیا می‌شود؛ هدف اسلام از حجاب این است که یک زن مسلمان با فراغت کامل بتواند وظایف و رسالت اساسی خود را به پایان برساند که از این میان، حفظ نسل انسان، پرداختن به شئون خانه‌داری، تربیت فرزندان و اهمیت دادن به آن از مهم‌ترین این وظایف است.
 
دین مبین اسلام حجاب را به عنوان عامل مهم حفظ و اعتلای شخصیت فردی، تحکیم بنیان خانوادگی، عفت و اخلاق اجتماعی بر زن واجب فرموده و حضرت یوسف(ع) و حضرت مریم(س) را به عنوان اسوه‌های عفاف و پاکی معرفی کرده است.
 
رعایت و ترویج فرهنگ عفاف و حجاب یکی از دغدغه‌های امروز جامعه اسلامی به شمار می‌رود؛ یکی از موضوعات حساس در جنگ نرم نیز همین موضوع است که از سوی رهبر معظم انقلاب و بسیاری از علما بارها مورد تأکید قرار گرفته است.
 
اکنون که دیگر خبری از جنگ‌های سخت و رو در رو نیست، دشمنان دست به جنگ نرم زده‌اند تا بتوانند پایه و ریشه حکومت اسلامی‌مان را از بین ببرند و یکی از زمینه‌های حساس جنگ نرم، موضوع «عفاف و حجاب» است که اینک در جامعه به شکل‌های گوناگونی خود را نشان می‌دهد.
 
از آن جایی که موضوع حجاب و عفاف، یکی از موضوعات مهم کشور و یکی از دغدغه‌های رهبر معظم انقلاب در سال‌های گذشته به حساب می‌آید، خبرنگار خبرگزاری رسا در شهرکرد بر آن شد تا در در گفت و گویی با حجت الاسلام سید محمد احمدی، مدیر استانی حوزه های علمیه چهارمحال و بختیاری، به بررسی موانع و مشکلات پیش روی گسترش فرهنگ حجاب و عفاف و نقش حوزه‌های علمیه در ترویج این امر خطیر و راهکارهای پیش روی آن بپردازد. متن گفت و گو به شرح زیر است:

رسا ـ به نظر حضرتعالی حوزه علمیه تاکنون چه مقدار از ظرفیت خود را برای گسترش و حفظ حجاب اسلامی به کار برده است؟

تا آنجایی که بنده اطلاع دارم، شاید به صورت خاص این موضوع، یعنی گسترش فرهنگ حجاب در برنامه‌های آموزشی یا پژوهشی یا تبلیغی حوزه مطرح نبوده است، اما به صورت عموم یعنی تبلیغ معارف دینی، طبیعتا در ضمن تبلیغ‌ها ممکن است به این موضوع پرداخت شده باشد؛ اما به عنوان یک کار ویژه و خاص، تا آن جایی که بنده خبر دارم و فکر می‌کنم، اقدام خاصی صورت نگرفته است؛ اما این مسأله به عنوان یک موضوع از موضوعات معارف اسلامی مورد توجه فضلا، مبلغان و خطبا بوده است.
 
رسا ـ آیا نقش حوزه‌های علمیه و طلاب در ترویج حجاب فقط یک نقش موضعی بوده است؟

کسانی که به این حوزه ورود کرده‌اند، غالبا از طریق انگیزه‌های شخصی و احساس مسؤولیت الهی از طرف خودشان بوده است و عرض کردم تا آن جایی که بنده اطلاع دارم، این مسأله به صورت یک نقشه جامعی که ابعاد مختلف آن در نظر گرفته شده باشد و برای هر بخشی برنامه‌های خاصی در نظر گرفته شده باشد، ترسیم نشده و به این شکل نبوده است؛ بنابراین یک نگاه جامع، کلان و دورنگر نسبت به مسأله ترویج فرهنگ حجاب نداشتیم و به خاطر همین هم شاید رقبای فرهنگی ما توانستند از این فرصت استفاده کنند و تأثیرگذاری خودشان را در فضای فرهنگی کشور مخصوصا در بین نسل جوان قوت دهند.

رسا ـ مبلغان چه استفاده‌هایی از ایام تبلیغی به خصوص در ماه مبارک رمضان و ماه محرم برای گسترش فرهنگ حجاب و عفاف دارند؟

حجاب در حال حاضر یکی از نمادهای فرهنگ اسلامی است. حتی در دنیای غرب هم یه این نکته توجه دارند و این مخالفت‌هایی که الان با حجاب زنان مسلمان در غرب صورت می‌گیرد، به همین جهت است که حجاب را به عنوان یک نمادی از فرهنگ دینی و اسلامی تلقی می‌کنند؛ بنابراین برای ما هم یک اهمیت ویژه دارد. ضمن این که تأثیرات عمیقی که حجاب یا بدحجابی بر ساختار خانواده، مباحث اخلاقی جامعه و در پایداری خانواده یا خدای نکرده در سستی خانواده می‌تواند داشته باشد، بر کسی پوشیده نیست.

نکته مهم این است که حوزه به صورت عمومی و از مدارج بالاتر آن در سطح مراکز مدیریتی گرفته تا آحاد طلبه‌ها و مبلغان، به این موضوع توجه داشته باشند؛ مخصوصا که در حال حاضر به نظر می‌رسد جریان‌های فرهنگی رقیب یا معاند ما نسبت به مسأله حجاب سرمایه گذاری کلان کرده‌اند؛ یعنی آن تلاشی که در رسانه‌های عمومی وابسته به جریان فرهنگی غرب‌گرا برای آسیب زدن به این آموزه و این نهاد دارد صورت می‌گیرد، نشان دهنده تلاش دشمن برای آسیب زدن در این حوزه از دین است؛ از این رو ضرورت دارد که هم طلاب و فضلا و هم برنامه ریزان و مدیران نسبت به این موضوع به صورت ویژه توجه داشته باشند.

بهترین فرصت ارتباط رو در رو با مردم هم ایام تبلیغی به خصوص ماه مبارک رمضان و ماه محرم است؛ گر چه نباید این فعالیت‌های فرهنگی به این ایام خاص منحصر باشد، اما بهترین زمان‌ها که دل‌ها آماده است و شرایط مهیا است و ارتباط مستقیمی میان حوزه‌های علمیه و مبلغان حوزه با بدنه مردم برقرار می‌شود، به نظر می‌رسد همین مناسبت‌های خاص است.

رسا ـ به نظر حضرتعالی متولی امر ترویج فرهنگ حجاب چه نهادی باید باشد؛ یعنی خود حوزه صرفا باید به این مبحث ورود کند یا نه با توجه به این که حکومت اسلامی تشکیل شده است، حکومت به ویژه دولت باید نقش ویژه‌ای در این بخش داشته باشد؟

مسأله حجاب ابعاد مختلفی دارد؛ یک بعد آن مسأله فرهنگی و آموزش فرهنگی و درونی سازی این ارزش است که شاید مسؤولیت اساسی آن بر عهده حوزه‌ها است که در واقع مسؤول گسترش فرهنگ دینی در جامعه هستند؛ اما این موضوع ابعادی دیگری هم دارد. مخصوصا کنترل فضای جامعه و تقویت زمینه‌های درونی سازی و انتقال آن به فضای بیرونی که مسؤولیت آن بر عهده نهاد حاکمیت است و باید با همه توان در آن ورود داشته باشد؛ نمی‌شود شما به دنبال درونی سازی یک ارزش در جامعه باشید، اما فضای بیرونی جامعه هیچ تناسبی با این فرهنگ نداشته باشد؛ بنابراین اگر بخواهیم این اقدامات اثربخش باشد، باید حتما این همراهی و هماهنگی، یعنی اقدامات حاکمیتی با فعالیت‌های فرهنگی وجود داشته باشد.

این بخش از کار، ابعاد مختلفی دارد و باید یک تقسیم کار درستی صورت بگیرد. البته سیاستی که هم حاکمیت و دولت بایستی به آن توجه داشته باشند و هم حوزه به عنوان یک نهاد فرهنگی باید مد نظرش باشد، این است که در مرحله نخست از سیاست رفق و مدارا و تدریج و موعظه حسنه استفاده شود و از روش‌هایی که موجب اشمئزاز و یا سخت گیری‌هایی که ممکن است آثار منفی بر جای بگذارد، تا حد ممکن باید اجتناب کرد. البته در یک جاهایی نمی‌شود جامعه را رها کرد و اجازه داد که دیگران سوء استفاده کنند؛ اما به هر حال اصل حاکم بر این فعالیت‌ها بایستی سیاست رفق و مدارا و تدریج باشد.
 
/9457/403/ر
سجاد محمدی فارسانی
ارسال نظرات