هدایت و سعادت در گرو پیروی از پیامبر و اهلبیت است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، آیتالله سید جعفر سیدان در هفتمین اجلاس سالانه غدیر در هتل الغدیر مشهد، به بحث درباره موضع «نابترین عصاره خطابه غدیر، پیروی تام و تمام از خاندان عصمت طهارت (ع)» پرداخت.
وی با قرائت بخشی از خطابه غدیر، گفت: امیدواریم خداوند ما را در مسیر فهم پیام معجزه آسای غدیر قرار دهد و نشر این پیام را از مسائل مهم زندگی ما قرار دهد.
این استاد عالی حوزه علمیه ادامه داد: شخصیت امیرمؤمنان (ع) در جهت مهمترین مسئله زندگی انسانها که مسأله هدایت است و ارزندهترین روش زندگی انسانها که عمل به برنامههای ارزنده است تبلور دارد و برای موفقیت در دو مسأله علم و عمل، پیروی و متابعت از وجود امیرمؤمنان (ع) است.
توجه دادن مردم به مرجعیت همهجانبه امیرمؤمنان
وی به جملهای از فراز 33 خطابه غدیر «فَهُوَ الَّذی یَهدی إلَی الحَق» اشاره کرد و بیان داشت: علی (ع) شخصیتی است که بهسوی حق هدایت میکند؛ این جمله کوتاه دارای مفهومی گسترده است که بهطور مطلق و بدون هیچ قید، هدایت بهسوی حق در ارتباط با مهمترین مسائل، معارف الهی، اوصاف حق، مسائل اجتماعی، اخلاقی، عبادی، فردی و همه شؤون زندگی در رابطه با آنچه سعادت انسانها در آن است را به امیرمؤمنان (ع) بخشیده است.
آیتالله سیدان اضافه کرد: هرکه بخواهد در معارف توحیدی اشتباه نرود، از آرای بر خاسته از محدودیتهای فکری و آرایی که سندی برای صحت آنان نیست، در امان بماند و به اوج شناخت حضرت حق در ارتباط با معارف الهی برسد، از راه پیروی از امیرمؤمنان (ع) میسر است.
وی یا اشاره به فراز دیگری از خطابه غدیر، «مَعاشِرَ النّاس، تَدَبُرِ القُرآن، وَ فَهَمُوا آیاتِه، وَالنظُرُوا إلی مُحکَماتِه وَ ما تَطَّبِعُوا مُتَشابِهَه ...»، اظهار داشت: در این فراز پیامبر فرمودند: «مردم در قرآن تدبر کنید، آیات قرآن را بفهمید، به محکمات بنگرید و به متشابهات آن توجه نکنید، سوگند به خدا که کسی توضیح و تفسیر نمیکند برای شما الا آنکه من دست او را گرفتهام، او را بلند نمودهام به دو دستم و اعلام میکنم که هرکه من مولای اویم، علی مولای اوست»
اذعان اسناد اسلامی به برتری مولا علی (ع)
این استاد عالی حوزه علمیه، غدیر را موقعیت هدایت گری و شناخت بخشیدن به انسانها در مسیر سعادت عنوان کرد و بیان داشت: ابن ابی الحدید در خصوص افضلیت فکری و معارف امیرمؤمنان (ع) میگوید: «همگان از توجه به این مطلب به دور هستند و تنها شخصیتی که در عرصه این میدان یگانه است، امیرمؤمنان (ع) است».
وی با بیان اینکه شناخت معارف عمیق امیرمؤمنان (ع)حقایق پنهان بسیاری را برای انسان آشکار میسازد، ادامه داد: ایشان در خطبهای در خصوص امر توحید میفرمایند: «مِنَ التُوحید، إنَّ لا تَتَوَهَّمَه وَ مِنَ العَدلِ إن لا تَتَهَمَه...»؛ اصل وجودت خداوند با فطرت اثبات میشود اما درباره ذات احدیت این موضوع قابلتوجه است که هر آنچه انسان درباره خداوند توهم کند، غیر از وجود خداوند است؛ خداوند متعال را نباید به هیچ عمل خلافی نسبت دهیم زیرا هیچ قبیح، خلاف و ظلمی از او سر نخواهد زد، خداوند عدل کامل است.
آیتالله سیدان اظهار داشت: موضعگیریهای امیرمؤمنان در خصوص آرای بشری بسیار قوی و چشمگیر است، تنها در یک خطبه حدود 12 مورد در برابر آرای بشری که افرادی بزرگ آنان را مطرح کردهاند موضعگیری کرده و مفاهیم عمیقتری بیان نمودهاند.
احاطه امیرمؤمنان (ع) بر تمام جنبههای زندگی
وی بابیان اینکه بیانات امیرمؤمنان(ع) در ارتباط با مسائل غیر معارفی همچون مسائل اجتماعی و حکومتی بسیار مبهوتکننده است، تصریح کرد: در نامهای که در رابطه با مسأله حکومت به مالک اشتر ارسال کردند، هر فراز آن تعلیمی بیمانند است.
این استاد عالی حوزه علمیه خطاب به حاضران، گفت: خدا رحمت کند کسی را که هوای نفسش را ترک کند؛ برخی خواستههای انسان معقول و مشروع نیست اما او میخواهد انجام دهد؛ محور شدن انجام خواستههای نفسانی برای انسان بسیار خطرناک است.
وی تأکید کرد: از زیانهایی که برای انسان جبرانی ندارد این است که او خود را فراموش کند همانطور که امام صادق (ع) فرمودند: «کسی که از هوای نفس خود پیروی کند ، دشمنش را خوشحال کرده است»./9315/پ203/ج