حال و هوای مدینه در شب آغاز امامت امام زمان
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از روابط عمومی بعثه مقام معظم رهبری، روز نهم ربیع الاول مصادف با سالروز به امامت رسیدن و آغاز امامت و ولایت بقیه الله الاعظم حضرت صاحب الزمان(عج) است که طبق سنت دیرینه مردم مومن و عاشقان و ارادتمندان خاندان عصمت وطهارت جشن می گیرند.
امسال نیز زائران حرم نبوی و ائمه مظلوم بقیع(ع) از سراسر دنیا و به ویژه ایران اسلامی این روز فرخنده را گرامی داشتند و به پخش شیرینی و در برنامه های جشن و سرور در هتل های محل اقامت خویش در جوار قبر مطهر رسول خدا(ص) و ائمه بقیع پرداختند.
شب گذشته برنامه های متنوع فرهنگی و جشن و سرور از سوی دفتر نمایندگی بعثه مقام معظم رهبری در مدینه منوره با حضور سخنرانان و مداحان کشورمان برای زائران ایرانی حاضر در سرزمین وحی برگزار شد که سخنرانان هدف از بعثت انبیاء و علت و دلایل عقلی و نقلی خالی نماندن زمین از حجت الهی را تشریح کرده و در باب مهدویت و انتظار و ویژگی های منتظران به ایراد سخن پرداختند.
همچنین مداحان برجسته کشوری که در سرزمین وحی و مدینه منوره حضور داشتند اشعاری در رثای امام مهدی(عج) خواندند و قرائت دعای فرج و سلامتی امام زمان(عج) وجه مشترک و شاه بیت همه این برنامه ها بود و عاشقان اهل بیت رسول خدا(ص) در این فضا و مکان معنوی در مراسم جشن آغاز امامت فرزند دلبند آن نبی الهی شرکت کردند و به مادرشان حضرت زهرا(س) تبریک گفتند.
زائران ایرانی همچنین به صورت خود جوش؛ فردی یا گروهی نسبت به تهیه شیرینی اقدام کرده بودند که پس از اتمام مراسم با ذکر صلوات های مکرر در میان حاضرین توزیع شد.
در ادامه وقایع روزهشتم ربیع الاول شهادت امام حسن عسکری(ع) و نهم ریبع الاول سالروز آغاز امامت و رهبری امام عصر(عج) را از منابع تاریخی مرور مب کنیم:
روز جمعه، هشتم ربیع الاول سال 260 هـ.ق، امام حسن عسکری علیهالسلام پس از این که نماز صبح را خواندند، بر اثر زهری که هشت روز قبل معتمد به ایشان خورانده بود، به شهادت رسید. این حادثه در شرایطی روی داد که امام یازدهم افزون بر این که مانند پدران خود زمینه را برای غیبت آماده کرده بود، شب پیش از شهادت شان، دور از چشم مأموران خلیفه، نامههای بسیاری به شهرهای شیعه نشین فرستادند. خبر شهادت امام در سراسر شهر سامرا پیچید و مردم به احترام او عزاداری کردند. به گفته مورخان، در روز شهادت امام، سامرا به صحرای قیامت تبدیل شده بود.
عثمان بن سعید عمری، به نمایندگی از حجت بنالحسن علیهالسلام متصدی غسل و کفن و دفن حضرت شد و بر اساس گفته شیخ صدوق، خود امام زمان علیهالسلام با کنار زدن عمویش جعفر که قصد نمازگزاردن داشت، بر بدن پدر بزرگوارش نماز خواند.
حکومت عباسی از مدتها پیش بر اساس سخن رسولالله صلیالله علیه و آله و امامان معصوم علیهم السلام مبنی بر این که مهدی فرزند امام حسن عسکری علیه السلام است، امام یازدهم را زیر نظر داشت و مراقب بود تا فرزندی از ایشان نماند، ولی امام یازدهم با پنهان نگه داشتن خبر ولادت فرزندش این نقشه را باطل کرده بود. پس از شهادت امام کم کم خبر فرزندی به نام مهدی علیهالسلام پخش شد و تلاش چند باره خلیفه عباسی برای یافتن امام مهدی علیهالسلام به نتیجه نرسید.
عثمان بن سعید، نائب اول امام بود و با آغاز غیبت ولی عصر علیه السلام توقیعات حضرت را به شیعیان میرساند. از همین زمان بود که شیعیان برای نخستین بار طعم غیبت را چشیدند. آغاز غیبت صغرا مصادف با آغاز امامت حضرت مهدی علیه السلام بود تا مردم آرام آرام با مفهوم تلخ و دردناک غیبت آشنا شده، بتوانند تا آن زمان که به اشتباه خود پی میبرند و به وظایف خود در برابر امامان آگاه میشوند، همچنان دیندار بمانند. در دوران غیبت صغرا چهار نایب خاص، امر وساطت میان امام علیه السلام و شیعیان را به عهده داشته و چنانکه خواهیم دید، همه آنها معروف و سرشناس بودهاند. آنان احکام دین را از وجود اقدس امام زمان علیه السلام گرفته و در اختیار شیعیان میگذاشتند.
سؤالات [کتبی و شفاهی] ایشان را به حضور امام زمان علیه السلام برده و سپس پاسخ را به شیعیان میرسانیدند و همچنین، وجوه شرعی شیعیان را با وکالتی، که از امام داشتند، میگرفتند [و به حضرت تحویل میدادند یا با اجازة ایشان مصرف میکردند] آنان جمعی بودند که امام حسن عسکری علیه السلام در زمان حیات خود عدالتشان را تأیید فرمود و همه را به عنوان امین امام زمان علیه السلام معرفی کرد و بعد از خود، ناظر املاک و متصدی کارهای خویش گردانید، و آنها را با نام و نسب به مردم معرفی کرد./840/د101/ب4