تکیه بر نظم و شعر در مرثیه خوانی هنر است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام مرتضی وافی مدیر عامل مؤسسه خانه خورشید شب گذشته در ششمین جلسه از نشست های آموزشی فن رثا و هنر مرثیه خوانی که در سالن همایش زیرزمین مدرسه عالی دارالشفا برگزار شد، با بیان این که یکی از موضوعات مهم در مرثیه خوانی استفاده از شعر و ادبیات است، گفت: شعر و ادبیات جایگاه ویژه ای در اقناع مخاطب دارد.
وی با اشاره به این که یکی از شرط های موفقیت در تبلیغ اقناع کنندگی در مخاطبان است، افزود: برای تفهیم مطالب گوناگون پیش از نثر می توان از اشعار و ادبیات آیینی استفاده کرد، استفاده از اشعار از اثر گذاری بیشتری برخوردار است.
این مبلغ دینی با اشاره به ماندگاری مرثیه های مذهبی اظهار داشت: در میان مرثیه ها، مرثیه های مذهبی ماندگارتر هستند؛ همچنین در میان مرثیه های مذهبی، مرثیه های مربوط به ائمه(ع) و در میان مرثیه های اهل بیت(ع) روضه امام حسین(ع) از ماندگاری و حرارت بیشتری برخوردار است.
وی ادامه داد: تکیه بر نظم در مرثیه خوانی هنر است، اگر فردی از اشعار و ادبیات آیینی در مرثیه های خود استفاده کند افزون بر اقناع و تأثیرگذاری بر مخاطب، بهره های فراوانی شامل حال مجلس و آن شخص می شود.
حجت الاسلام وافی با اشاره به انواع شعر ابراز داشت: مرثیه خوان باید با انواع اشعار آشنایی اجمالی داشته باشد، به عنوان مثال باید ویژگی های غزل، قصیده، مثنوی، دوبیتی و قطعه را بداند؛ قصیده کامل ترین شعر است که به صورت معمول برای توضیح یک واقعه تاریخی از ابتدا تا انتها است.
وی عنوان کرد: غزل حالت مناجات و مدح دارد که نهایتا 13 بیت است، اصل غزل برای ذکر مصائب نیست اما می توان از غال غزل برای مرثیه سرایی استفاده کرد که به آن غز مرثیه می گویند؛ بخش شدا شده از یک شعر قطه نام دارد.
مدیر عامل مؤسسه خانه خورشید با اشاره به اشعار دوبیتی و رباعی خاطرنشان کرد: دوبیتی و رباعی شعری است که در آن شاعر سعی می کند که تمام مطلب مقصود خود را در غالب دو بیت بیان کند.
وی با اشاره به انواع سبک شعری گفت: سبک عراقی، سبک خراسانی و سبک هندی انواع سبک شعر را تشکیل می دهند؛ گاهی یک بیت شعر می تواند از یک منبر مفصل بیشتر اثر گذار باشد، رهبری در توصیه خود به مداحان فرمودند که شعر صائب بخوانید، شعر صائب لطیف شده سبک هندی است.
حجت الاسلام وافی افزود: معمولا در سبک هندی دیدگاهی وجود دارد که در بیشتر سبک های دیگر این بینش دیده نمی شود، کسانی که با شعر صائب آشنا شوند به یقین دیدگاهشان با دیگر دیدگاه ها متفاوت می شود.
وی با بیان این که بخشی از مرثیه سرایی را استفاده از اشعار تشکیل می دهد، اظهار داشت: اشعاری که در مرثیه سرایی استفاده می شود باید عوام فهم و خواص پسند باشد./1323/پ202/ی