طلاب جهت ترویج مسائل دینی از مساجد و حسینیه های متروکه استفاده کنند
حجتالاسلام سید مهدی واعظ موسوی، استاد حوزه و دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، با اشاره به تعطیلات طلاب اظهار کرد: در زمانهای قدیم و در طول تعطیلات تابستان، طلاب به شهر و دیار خودشان و مناطق دیگری غیر از محل سکونت دوران تحصیل هجرت می کردند و سه ماه تابستان خود را در آن مناطق می گذراندند.
این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: طلاب در کنار هجرت به شهر و روستای خود، از تبلیغ دین دست بر نمیداشتند و در مساجد، با کرامت خاص به ترویج دین مشغول میشدند، به عنوان مثال در جایی که ائمه جماعت وجود نداشت، به عنوان امام جماعت به آن محل اعزام میشدند.
وی با اشاره به خاطرات حجت الاسلام والمسلمین قرائتی و شهید مطهری در زمینه تعطیلات تابستانی خاطرنشان کرد: حاج آقای قرائتی خاطرات زیادی از تعطیلات حوزوی دارند، ایشان در طول تابستان در شهر های مختلف جوانان را کنار هم جمع می کردند و برای آن ها علوم دینی و قرآنی را آموزش میدادند.
حجت الاسلام واعظ موسوی افزود: شهید مطهری می گوید من به نزد آیت الله بروجردی رفتم و آن جا ایشان درس موقتی را گذاشته بودند تا طلبه ها شرکت کنند و از آن بهره ببرند، در آن سال درس نهج البلاغه میرزا علی آقا شیرازی غوغا به پا کرده بود و من پس از کلاس ایشان تازه ذهنم نسبت به نهج البلاغه و معارف و حکمت های آن باز می شد.
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان این که علما خاطرات بسیار خوبی را از ایام تعطیل دارند، تصریح کرد: این نشان میدهد طلبه ها در ایام تعطیل هم خود را تعطیل نمی کردند و تنها در شیوه مطالعه خود تغییری را ایجاد میکردند تا درس هایی را که در طول 9 ماه تحصیلی خوانده نمی شد، مورد بررسی و واکاوی قرار دهند؛ همچنین بیشتر مقالات تألیفی طلاب مربوط به ایام تابستان و متعلق به زمانی بوده است که در کنار خانواده خود بودند.
ضرورت ادامه تحقیق و تألیف تابستانی در مناطق خوش آب و هوا
وی با بیان این که طلاب در طول تابستان سعی داشتند به مناطق خوش آب و هوا مهاجرت کنند، یادآور شد: طلاب همواره تلاش می کردند تا بتوانند در فضای بهتری که به دور از گرمای تابستان قم باشد، به ادامه تحقیق و تألیف خود بپردازند و درس های عقبمانده شان را جبران کنند و وظایف درسی خود را به طور کامل به انجام برسانند.
حجت الاسلام واعظ موسوی با بیان این که تفریح و گردش سالم نیز عبادت محسوب می شود، اظهار کرد: تفریح و گردش سالم نیز عبادت محسوب می شود زیرا که انسان را آماده می کند تا در سال تحصیلی با انگیزه بیشتری پیش برود؛ استفاده از این سه ماه ضروری به نظر می رسد اما باید در کنار تنفس، تفریح و لذت از شرایط نیز مهیا باشد و مطالعه را از یاد نبرند. تبلیغ و نشر دین هم در این ایام یکی از ضروریات دینی است.
این استاد حوزه و دانشگاه، ادامه داد: گاهی ایام تعطیل با محرم و صفر برخورد می کرد و یا این که در زمان های مناسبتی ایام تبلیغ بود و طلاب حتی از گرمای تابستان قم در راستای این تبلیغ استفاده می کردند. در حقیقت طلاب ایام تعطیل خود را با تبلیغ دین گره زده بودند و از منبر ها و وعظ های دینی در هیچ شرایطی فاصله نمی گرفتند.
وی با بیان این که طلبه ها در زمان های قدیم حتی اگر پیشینه زیادی نداشتند، به شهر ها و مناطق محروم می رفتند و با دو یا سه نفر نماز جماعت خود را شروع می کردند تا شناخته می شدند، گفت: پس از این که آن ها شناخته می شدند، مردم از علم و دانششان برای شناخت دین استفاده می کردند. همچنین توان و جذابیت طلبه یا واعظ سبب می شد تا مردم جذب به سمت او شوند. وعاظ مشهور نیز این چنین اند؛ طلاب نباید منتظر دعوت بمانند بلکه باید به سمت تبلیغ بروند و از مساجد و حسینیه های متروکه برای پیشرفت و ترقی استفاده کنند./864/ت302/ح