سجده طولانی عاملی مهم برای محو گناهان است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، آیت الله سید ابوالحسن مهدوی عصر امروز و در ساختمان هلال احمر با اشاره به آثار گناه در زندگی دنیوی و اخروی انسان ها، گفت: از جمله رفتارهای اخلاقی و معنوی که در شرع مقدس برای محو گناهان سفارش شده، سجده طولانی است.
وی در ادامه مباحث مربوط به مکفرات گناهان، یکی از چیزهایی که سبب شست و شوی گناهان می شود را سجده دانست و ابراز داشت: سجده بهترین حالت انسان در برابر پروردگار است.
آیت الله مهدوی در بیان حالت سجده، تصریح کرد: بهترین حالت انسان در برابر خداوند یعنی آن حالتی که اوج ذلت مخلوق در برابر خالق ایجاد می شود، وقتی انسان بالاترین قسمت بدنش یعنی پیشانی را در برابر خداوند به خاک می ساید، در اصل اوج ذلت خود را به خداوند به نمایش گذاشته و با این کار سبب پاک شدن گناهانش می شود.
نماینده مردم اصفهان در مجلس خبرگان رهبری با اشاره به نشانه های ظاهری حالت سجده، توضیح داد: سجده کردن بر خاک نشانه های ظاهری زیادی دارد، مثل این که انسان با این کار با خودش مرور می کند که از خاک هستم و به خاک برمی گردم.
وی با اشاره به مهم ترین دلیل سجده بر خاک، تبیین کرد: زمانی که پیشانی خود را بر خاک قرار می دهیم در اصل منیّتی که در وجود خود داریم را از بین می بریم، سجده بر خاک سبب ذلت روح ما در برابر خداوند می شود.
آیت الله مهدوی با توجه به رفتار برخی جوانان، اذعان کرد: از کسی شنیدم که فرزندی به خاطر بی سواد بودن پدرش او را در برابر رفقای خود، نوکر خطاب کرده است، این گونه رفتارهای بی ادبانه نشانه تکبر و خود پرستی افراد است و با سجده های مکرر از بین می رود.
امام جمعه موقت اصفهان با بیان این که اگر انسان خودش را برتر از بقیه انسان ها ببیند، بالاترین عیب است، افزود: انسان از کجا می داند که افراد چه مقام و منزلتی نزد خداوند دارند، برخی افراد می گویند چون سن ما بیشتر است پس حتماً عبادت بیشتری هم داریم، در صورتی که در روایت آمده، این افراد گناهان بیشتر خود را در نظر نمی گیرند.
وی ابراز کرد: برخی افراد در کلام خود با گفتن این جمله که ما که در برابر خداوند چیزی نیستیم، ادعای خضوع می کنند، این کلام خوب است ولی انسان باید تلاش کند که به چنین فهمی برسد که در برابر عظمت الهی اصلاً به حساب نمی آید، آن وقت هرگز خودش را از دیگران برتر نمی بیند.
آیت الله مهدوی با اشاره به رفتار مرحوم آیت الله جعفر کاشف الغطاء خاطر نشان کرد: خادم ایشان تعریف می کرد که گاهی مرحوم کاشف الغطاء در باغچه می نشستند و با خود می گفتند یادت نرود تو همان جعفر هستی، یعنی اسم خود را کوچک صدا می زدند تا بزرگ بینی در وجودشان به وجود نیاید.
نماینده ولی فقیه در هلال احمر اصفهان تأکید کرد: انسان باید باور کند که در مِلک خداوند ارزشی ندارد و هیچ چیز نیست، باور کند که وجود و بقایش همه در گرو خواست خداوند محقق شده است.
وی با بیان روایتی از امام صادق(ع)، افزود: امام صادق(ع) می فرمایند، «زمانی شخصی خدمت پیامبر(ص) آمد و گفت، ای رسول خدا گناهانم زیاد است و اعمال خوبم اندک، در این فرصت باقی مانده عمر من را نصیحتی کنید، پیامبر(ص) در پاسخ به آن مرد فرمودند، زیاد سجده کن، که سجده همانند بادی که برگ درختان را می ریزاند، گناهان تو را خواهد ریخت».
آیت الله مهدوی با بیان داستانی از آیت الله قاضی اظهار کرد: آیت الله قاضی در اتاق کوچکی زندگی می کردند که آن اتاق با پرده ای به دو نیم تقسیم می شد، در نیمی از اتاق خانواده شان و در نیمی دیگر پذیرای روحانیان مراجعه کننده بودند، اتفاقاً در همان قسمت از اتاق که به اصطلاح قسمت پذیرایی بود، شبانه به عبادت می پرداختند.
استاد اخلاق حوزه علمیه ادامه داد: فرزندشان نقل می کنند، شبی پدرم آنچنان در حال گریه کردن بود که از خواب بیدار شدم ببینم چه شده، دیدم پدرم همانند کسی که خجالت کشیده دستش را بر صورتش نهاده و مثل ابر بهار گریه می کند، این احساس ذلت در برابر خداوند بود که وی را عزیز کرد.
وی در پایان ذلت در برابر خداوند را از عوامل مهم عزت دانست و گفت: اگر می خواهید عزیز باشید، طوری رفتار کنید که ذلت در برابر خداوند را باور کنید، چرا که ذلت در برابر خداوند سبب عزت انسان می شود./201/867/ب1