۲۷ تير ۱۳۹۵ - ۱۰:۲۳
کد خبر: ۴۳۸۴۰۷
معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری مشهد:

سانسور قیام گوهرشاد حاصل بی تدبیری در استفاده از ابزارهای هنری است

جلیلی با بیان این که قیام گوهرشاد امروز سانسور شده در صورتی که مهم ترین اتفاق بیست ساله اول شمسی همین قیام گوهرشاد تلقی می شود، گفت: امروزه سانسور شده هایی که کارهای هنری و فرهنگی برایشان انجام نشده کم نیستند، اگر ما همین کشف حجاب رضاخانی را درست تبیین کرده بودیم، به رفع چالش حجاب کمک زیادی می کردیم.
وحید جلیلی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، وحید جلیلی، معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری مشهد، شب گذشته در حسینیه هنر با بیان این که سوالات و شبهاتی که امروز ذهن ها را درباره قیام گوهرشاد مشغول می کند، نشان از این دارد که در این مقوله کم کاری کرده ایم، گفت: وقتی بر واقعیات مسلم تاریخی کار فرهنگی انجام نمی دهیم شبهات زیاد می شوند.

 

وی با بیان این که امروز خاطرات و دست نوشته های آیت الله مدرس پیدا و در کتاب گنجینه های خواف منتشر شده است، تصریح کرد: در این کتاب آمده است رییس شهربانی از سوی رضاخان مامور می شود به خواف برود و وضعیت مدرس را گزارش کند، هنگامیکه از مردم سوال می کند آنان می گویند در سلول زندانی است. رییس شهربانی تقاضا می کند سلولش را به من نشان دهید و می گویند برای اینکه نور نباید ببیند پرده ها را کشیده اند و نمی گذارند او آیت الله مدرس را ببیند؛ در این جریان می شود کنترل رضاخان بر آیت الله مدرس را درک کرد.

 

معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری مشهد ادامه داد: آیت الله مدرس آن کسی است که ملک الشعرای بهار با آن درجه از هنر خویش می گوید از زمان حمله مغول به بعد تاریخ ایران شخصیتی چون ایشان ندیده و مدرس را شخصیت عظیم تاریخی می خواند. در خاطرات مدرس این چنین آمده که یکسال به من اجازه ندادند موهایم را کوتاه کنم و می گوید فکر نمی کنم جدم به اندازه من اذیت شده باشد، رضاخان با وجود همه فشار ها با زبان روزه او را آزار می دادند و با مدرس با عظمت و عالم برخورد وحشیانه می کردند.

 

درک زنده خفقان دوران رضاخان از زبان جانبازان قیام گوهرشاد

جلیلی با بیان این که علی رغم کمکاری های صورت گرفته، در ماجرای قیام گوهرشاد امروز  کارهای خوبی انجام شده است، تصریح کرد: مصاحبه هایی که امروز از پیشکسوتان که حاضران به قیام گوهرشاد بودند، گرفته می شود، می توان هنوز در حرف هایشان فضای خفقان آن دوران را احساس کرد.

 

وی با بیان این که امروز پس از 80 سال  از واقعه گوهرشاد، هنوز مسائلی درباره شهدای گوهرشاد برایمان شفافسازی  نشده است، یادآور شد: در تاریخ شفاهی هاروارد و ضد انقلاب هایی که در لس آنجلس زندگی می کنند، رقم بالای هزار شهید برای قیام گوهرشاد اعلام کرده اند.

 

معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری مشهد با بیان این که در جریان قیام گوهرشاد دو گونه شهید وجود دارد که یک عده همان جا شهید شدند و یک عده از قتلگاه خود را بیرون کشیدند،  یادآور شد: آن اندازه که باید در تبیین حجاب و ابعاد هویتی آن تا کنون عمل می کردیم، اقدامی انجام نداده و خودمان را ضعیف نشان دادیم.

 

برخورد رسانه ملی با بدحجابی پسندیده نیست/ برای نشر حجاب و عفاف در پی تصویب قانون نباشیم

جلیلی با بیان این که  مشکل جمهوری اسلامی بر سر کارهایی است که انجام نداده، خاطر نشان کرد: امروز فرهنگ و تمدن ایرانی با وجود آسیب شناسی ها و نقد ها در جایگاه خوبی قرار دارد، استراتژی مدیریت فرهنگی نیز به این اذعان دارد و امروز اگر حصارهای ذهنی فروبریزد جریان فرهنگ متفاوت می شود. زمان شاه چون حصار ذهنی وجود داشت خانواده ها هیچ گاه برای خرید تلویزیون نمی رفتند.

 

وی در پاسخ به سوال یکی از فعالان فرهنگی مبنی بر نحوه برخورد با بدحجاب ابراز کرد: در بحث ماهواره نظام برخورد چندانی نمی کند اما مشروعیت نیز نمی دهد، ما نیز نباید به بی حجابی مشروعیت بدهیم، امروز همان کسی که حجاب را رعایت نمی کند نیز می داند حجاب ارزش است و نباید از بی فرهنگی های این چنینی کوتاه آمد و با تساهل و تسامح برخورد کرد بلکه باید بر سر مواضع انقلابی خودمان ایستادگی کنیم.

 

معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری مشهد در پاسخ به سوال یکی از فعالان فرهنگی مبنی بر کارهای عملی برای رواج عفاف و حجاب گفت: برای حجاب و عفاف نباید منتظر تصویب قانون باشیم بلکه امروز غرب برای عادی کردن فسق و فجور ده ها محصول فرهنگی تولید می کنند، برخورد صدا و سیما با حجاب و عفاف امروز مصداق همین مدعاست و  باید به صدا و سیما نگاه آسیب شناسانه داشت.

 

لزوم دنبال کردن هنر طبیعی توام با هنر انقلابی

جلیلی با بیان این که اسلام می خواهد زنان در جامعه حضور فعال داشته باشند و برای همین حجاب را تشریع کرده است، تاکید کرد: امروز متاسفانه حضور فعال زنان مسلمان بازنمایی  خوبی در رسانه های جمهوری اسلامی نشده و خانم های شاغل در آیینه هنر ما باززتابیده نشده اند.  

 

وی با بیان این که باید به دنبال هنر طبیعی توام با هنر انقلابی باشیم، یادآور شد: هنر طبیعی به این مفهوم است که امروز در هر شهر بزرگ دنیا صدها نفر به خاطر مطالبه فرهنگی قتل عام شدند، هشت سال بعد از آن به اندازه یک موزه باید اثر هنری وجود داشته باشد و شما امروز در تمام مشهد یک کارت پستال برای قیام گوهرشاد نمی بینید، هنر باید به زشتی و زیبایی جامعه واکنش نشان دهد.

 

سانسور قیام گوهرشاد حاصل بی تدبیری در استفاده از ابزارهای هنری است

معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری مشهد با بیان این که قیام گوهرشاد امروز سانسور شده در صورتی که مهم ترین اتفاق بیست ساله اول شمسی همین قیام گوهرشاد تلقی می شود، ابراز کرد: امروزه سانسور شده هایی که کارهای هنری و فرهنگی برایشان انجام نشده کم نیستند، اگر ما همین کشف حجاب رضاخانی را درست تبیین کرده بودیم، به رفع چالش حجاب کمک زیادی می کردیم.

 

جلیلی با بیان این که غفلت ما توام با همت غرب نتیجه ای جز رواج بد حجابی ندارد، یادآور شد: در نظام های ارزشی و نظامی باید خلا ها را دید و به افق های بالاتر برای پیشرفت و ترقی نگاه کرد.

 

وی افزود: رضاخان اعتقاد داشت دین زنان را به بند کشیده و گفت می خواهم زنان ایرانی را برای پیشرفت آزاد کنم حتی اگر شده صد ها نفر را قتل عام کنند تا این اتفاق بیافتد، اما او این کار را در مسجدی انجام داد که به اسم یک زن نامگذاری شده و این یک پارادوکس است. خانم گوهرشاد صد ها سال قبل از رضاخان قوم وحشی و غارتگری چون تیمور را به قومی فرهنگ پرور هنر دوست تبدیل کرد.

 

معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری مشهد با بیان این که اسلام و تمدن اسلامی و تربیت دینی قوم غارتگر تیمور را در عرض یک نسل به انسان هایی فرهیخته مبدل کرد، گفت: در آن زمان تجدد غرب زده رضاخانی به اسم آزادی و پیشرفت با وحشیانه ترین اشکال مبارزه کرد. 

 

فاز اول و دوم قیام گوهرشاد، تکمیل خاطرات و تولید محصولات رسانه ای است

جلیلی با بیان این که قیام گوهرشاد زمینه زیادی برای کار فرهنگی دارد، تصریح کرد: این روز ها در فاز اول قیام گوهرشاد به دنبال جمع آوری خاطرات هستیم که نکات و خاطرات خوبی برای قیام گوهرشاد  از تمام کشور جمع آوری شده است، در یکی از اینها  از خانمی متولد 1287 جانباز کشف حجاب در شاندرمن گیلان  فیلم  گرفته اند که سربازان رضاخان دست او را شکسته اند، فاز دوم ما نیز تبدیل این خاطرات به محصولات رسانه ای است و برای قیام گوهرشاد بدون شک باید صدها داستان و رمان تولید کرد.

 

وی با بیان این که امروز شعرا فعال شده و اشعار فاخری محضر  مقام معظم رهبری در خصوص قیام  گوهرشاد خواندند، خاطر نشان کرد: درحوزه گرافیک و رمان کارهای خوبی صورت گرفته،  22 هزار دقیقه فیلم تهیه شده و  در تئاتر نیز مرداد ماه کاری برای قیام گوهرشاد  پخش خواهد شد، حداقل صد جلد کتاب می توان از این واقعه تولید کرد و اینها باید با دید فرهنگسازی و به عنوان هویت بخشی برای مشهد مطرح باشد.

 

معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری مشهد در پاسخ به سوال یکی از فعالان فرهنگی مبنی بر نقش بهلول در جریان قیام گوهرشاد ابراز کرد: برخی نسبت به بهلول بدبین هستند، بهلول در تهییج مردم به قیام گوهرشاد نقش محوری داشته اما اصل قضیه با بازداشت آیت الله قمی آغاز شد  که  ایشان در تهران برای تذکر به رضاخان می رود اما رضاخان او را بازداشت می کند و بهلول در این جریان ها میانداری می کند اما کل ماجرا در بهلول خلاصه نمی شود  و قیام گوهرشاد عمیق تر از این حرف هاست.

 

ابزار هنر تنها راه انتقال پیام قیام گوهرشاد به مخاطبین عام است

جلیلی با بیان این که برای رسیدن پیام قیام گوهرشاد به مخاطب عام باید از ابزار هنر استفاده کرد، یادآور شد: امروزه  همانطور که در برخی حوزه های تخصصی وفور نیروهای حزب اللهی را داریم، در برخی فضاها نیز این کمبود احساس می شود؛ به نظر من کارگردان شدن از پزشک شدن کار سخت تری نیست اما  استعداد های جامعه ما به درستی هدایت نمی شوند و خلا امروز نیز حاصل همین بی تدبیری هاست.

 

حضور گرم جوانان انقلابی در عرصه هنر و رسانه پس از فتنه 88

وی با بیان این که از بعد از فتنه موج هجوم طیف بچه های حزب اللهی در عرصه های هنری و رسانه ای صورت گرفته و در جشنواره عمار نیروهای مخلص کم نیستند با اشاره به همه فعالان فرهنگی این گونه خطاب کرد: بارها گفته ام  شما باید حلقه توزیع باشید، امروز دست ما بر خلاف 20 سال پیش پر است و در هر عرصه ای که ورود کنیم با اینکه خلا و کمکاری وجود دارد اما آثار خوب و فاخر نیز کم دیده نمی شود.

 

در جامعه عطش نسبت به آثار فاخر فرهنگی وجود دارد

معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری مشهد با بیان این که امروز ده ها جلد کتاب محتوایی و جذاب در طراز بالایی داریم که در دسترس مردم و مخاطب عام وجود دارد، بیان کرد:  کتاب هایی که هر چند ماه یکبار مقام معظم رهبری معرفی می کنند، را بخوانید و کاری کنید همین ها را نسل جوان بخوانند.

 

جلیلی با بیان این که امروز به برخی آمار ها امیدوار می شویم، اظهار کرد: در جامعه امروز که تیراژ کتاب 500 نسخه شده است، کتاب دا 500 هزار نسخه  به فروش می رود و این نشان می دهد برای کار خوب فرهنگی عطش وجود دارد،  ما امروز بیش از دویست فیلم و انیمیشن در زمینه عمار داریم و باید طیفی وارد این حوزه شوند که اثر گذار باشند و امروز در فضای دانشگاهی بهترین کار همین هاست.

 

لزوم تقویت قدرت طبابت فرهنگی جامعه اسلامی/ فقر پزشکان فرهنگی در جامعه امروز محسوس است

وی با بیان این که  امروز دارو زیاد تولید کردیم اما نسخه نویس لازم داریم، گفت: امروز نیازمند کسانی هستیم  که دارو ها را بشناسند و بگویند این اندازه دارو در بازار فرهنگی هست و مریض را تشخیص بدهند که نیاز به کدام یک از محصولات فرهنگی دارد، بدون شک هر چه شما اطلاعاتتان دریاره داروهای فرهنگی بیشتر باشد، قدرت طبابت فرهنگیتان بیش تر می شود،

 

معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری مشهد افزود: مشکل امروز ما این است که صد ها هزار فعال فرهنگی داریم که نسبتی با فرهنگ ندارند، یکی از مشکلات عمده امروز ما این است که دسترسی به داروخانه های فرهنگیمان ضعیف است اما باید بدانیم هر چه مصرف فرهنگی بالا رود، قدرت طبابت نیز بالا رفته و باید ظرفیت های فرهنگی جامعه را در هر حوزه ای شناخت و آسیب شناسی کرد.

 

جلیلی الگو سازی برای نسل جوان را از کارهایی خواند که در توان است و خاطر نشان کرد: امروز وقتی پزشک نسبت به فرد عام کتابی را معرفی می کند، ارزش بالاتری دارد، بنابراین باید پزشکان فرهنگی داشته باشیم، در این مسیر باید هر کس هر آنچه را در توان دارد، برای گسترش دامنه فرهنگی انجام دهد.

 

وی با بیان این که باید فرهنگ را در مویرگ ها و بدنه جامعه تزریق کرد، ادامه داد: امروز عرصه فرهنگ ابتکار و خلاقیت می طلبد، اگر همین محافل نباشد فردای فرهنگیمان خوشایند نیست و این محافل مبارک است./201/864/ب1

ارسال نظرات