تغییر و تحول در حوزه باید با حفظ اصول اولیه همراه باشد
حجت الاسلام والمسلمین سید ابوالحسن حسن زاده، امام جمعه موقت اهواز و مسؤول بعثه مقام معظم رهبری، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا در اهواز، خاطرنشان کرد: در اصل تحول حوزه های علمیه علی رغم تفاوت زمانها و با تأکید و تکیه بر اصول تغییرناپذیر حوزه، اختلافی وجود ندارد.
امام جمعه موقت اهواز گفت: نباید به بهانه تغییر و تحول در حوزه های علمیه اصول ثابت و تغییرناپذیر دگرگون شود.
مسؤول بعثه مقام معظم رهبری با بیان اینکه بخش آموزش حوزه چه در بخش متون آموزشی و چه افزوده شدن آموزش های مورد نیاز طلاب با توجه به علوم و نیازهای جدید، نیازمند تحول است، خاطرنشان کرد: اصول اولیه اینگونه موارد در حوزه وجود دارد، اما به شکل جدید باید از سوی حوزه به مباحثه گذاشته شوند.
این مقام مسؤول در ادامه با اشاره به اینکه مباحث کلام جدید، هرمنوتیک و مباحث روانشناسی در طول زمان ایجاد و باید در حوزه به آنها توجه شود، افزود: در حوزه به هیچ وجه مخالفت و مقاومتی درباره تحول حوزه ها وجود ندارد؛ همچنانکه در این زمینه شاهد تغییر کتاب معالم دین به عنوان نخستین کتاب مورد مطالعه طلاب در اصول دین بودیم.
حجت الاسلام والمسلمین حسن زاده گفت: نگرانی از آن است که به اسم تحول و تغییر زمان، دست از اصول اولیه برداریم و نیز در اصول باید شیوه ها و متون جدید آموزشی را داشته باشیم.
وی به بحث سطح بندی و نیازسنجی در تحول حوزه اشاره و ابراز داشت: خواندن تخصصی فقه و اصول برای همه طلاب نه ممکن است و نه لازم، اما مباحث جدید همچون فلسفه، کلام و مباحث اقتصادی همچون بانکداری ضروری است.
امام جمعه موقت اهواز با اشاره به گذر سال ها از پیروزی انقلاب اسلامی و عدم تغییر محتوای بانکداری، ابراز داشت: محتوای بانکداری تغییر شکلی داده اما تغییر ماهوی نداده است، به ویژه با فتوای امام راحل که حیله های فرار از ربا را جایز نمی دانستند.
مسؤول بعثه مقام معظم رهبری تغییر و تحول در حوزه های علمیه را لازم برشمرد و خاطرنشان کرد: این تغییر و تحول باید با حفظ اصول و عدم تجدید نظر در آنها باشد و این اصول را در مباحث اعتقادی، فقهی و اخلاقی با شیوه های جدید در ابتدا به طلاب و حوزه های علمیه و سپس جامعه منتقل کنیم.
حجت الاسلام والمسلمین حسن زاده در پایان تصریح کرد: علمای بلاد با توجه به ارتباط مستقیم با مردم در تشخیص و شناسایی نیازهای جامعه و انتقال آنها به فقها، علما و کارشناسان بسیار مؤثر هستند، تا فقها و علما معارف ناب قرآن و امامان معصوم(ع) را با الهام گیری از منابع اصیل در اختیار مردم قرار دهند./302/9456/ب1