راهکارهای تداوم بهار مساجد
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از شبستان، ماه رمضان، علاوه بر بهار قرآن، بهار مساجد نیز هست، زیرا مردم در این ماه بیش از هر زمانی، از این خانههای خدا استقبال می کنند، موضوعی که در شبهای قدر به اوج خود میرسد.
همچنین بسیاری از هیئات مذهبی، صرفا در ماه رمضان، برنامههای خود را (معمولا از نصف شب تا سحر) در مساجد برگزار میکنند، مردم در ماه رمضان با روی دیگری از برخی مساجد روبرو میشوند، رویی خوش که با مهربانی، پذیرای مردم در تمام ساعات روز از صبح تا سحر هستند.
استمرار این رویه در مساجد، موجب تحقق رویکرد «مسجد برقرار» آرمان «مسجد تراز اسلامی» و هدفگذاری «محلهی مسجد محور» میشود، راهکارهای تحقق این موضوعات، فراوان هستند که در ادامه تعدادی از آنها میآیند:
ـ بازبودن درهای مساجد در ساعات بیشتری از شبانهروز: به ویژه دو ساعت پیش و پس از اذان.
ـ حضور منظم، مستمر و فعال ائمه جماعات و ایجاد فضای گفت و گو میان آنان با مردم.
ـ طراحی، اجرا و اعلام برنامههای مساجد: به گونهای که عناوین آنها در معرض دید عموم نمازگزاران قرار گیرند و انجام شوند.
ـ نظافت، نوسازی و تجهیز امکانات مساجد، رنگ آمیزی آنها: که کمتر به این موضوع توجه میشود و بعضا با آن مخالفت هم میشود، مطمئنا نقش موثری در افزایش جذابیت مساجد دارد.
ـ برگزاری منظم و دقیق برنامههای متنوع و جذاب با استفاده از نظرات و توانمندیهای گروههای مختلف سنی به ویژه جوانان و فرهیختگان.
ـ تعویض قرآنها و کتب ادعیه و زیارات فرسوده با کتب نو: بهتر است کتابهای دینی، ترجمه فارسی روان و ساده داشته باشند.
ـ بیان فضیلت انجام اعمال دینی در مساجد توسط مبلغان و ائمه جماعات: طرح این موضوع در مناسبتهای مختلف مذهبی نقش موثری در جذب حداکثری مردم به این خانههای خدا دارد، تبیین اینکه آبادی مساجد صرفا به ساخت یا نوسازی آنها نیست، بلکه حضور در آنها مهمتر است.
ـ پذیرایی از نمازگزاران هر چند با یک استکای چای.
ـ برخورد مناسب ائمه جماعات، خادم و سایر دست اندرکاران مساجد با مردم به ویژه کودکان و جوانان.
ـ ایجاد فضای نشاط و شادابی در مسجد: به گونهای که افراد احساس کنند حضورشان در مساجد موجب تقویت روحیه معنوی و زدودن زنگارهای تلخ امور دنیوی میشود.
ـ فعالسازی مراکز جانبی در مساجد مانند صندوقهای قرضالحسنه، درمانگاهها، وزشگاه ها و حوزه های علمیه.
ـ حضور ائمه جماعات و مبلغان جوان، بانشاط، فعال، آگاه از مسایل ایران و جهان و آشنا با امکانات و تجهیزات روز دنیا: برای مثال در عصر حاضر، آشنا با فضای مجازی و شبکههای اجتماعی باشند.
ـ اصلاح وضعیت ظاهری و افزایش تعداد سرویسهای بهداشتی و روشوییهای مساجد.
ـ استفاده از ظرفیت و توانمندی بانوان در طراحی و اجرای برنامههای مسجدی: این مورد موضوعی است که در مناسبتهای مذهبی و ملی پررنگ است و پس از آن، جای خالیاش احساس میشود.
اجرایی شدن این راهکارها شاید در ابتدا ساده به نظر بیایند، اما گاهی در حین سادگی، از آنان غفلت میشود، اما میتوانند راهگشای مساجد در حل مشکلات و همراهی با مردم در آبادانی معنوی محلات شوند.
همراهی و همکاری سازمانها و نهادهای فرهنگی، اجتماعی و خدماتی با مساجد، ضروری است، این موضوعی است که بسیاری از کارشناسان مسجدی و فرهنگی بر آن تاکید دارند./۱۳۲۵//۱۰۲/خ