۱۶ تير ۱۳۹۶ - ۰۱:۲۶
کد خبر: ۵۰۹۷۳۵
معاون پژوهش مؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام:

معرفت نفس به معنای شناخت نقشه درونی انسان ها است

معاون پژوهش مؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام با بیان این که در جهان امروز برقراری تعامل و حلقه اتصال میان رشته ای بین فضای معرفت دینی و مشاوره های روانشناسی ضرورت دارد، گفت: امروز باید فن مشاوره توام با هستی شناسی اسلامی باشد.
حجت الاسلام والمسلمین واسطی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجت الاسلام عبد الحمید واسطی، معاون پژوهش مؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام، عصر پنجشنبه در نشست نسیم معرفت در باب الهادی حرم مطهر رضوی در سلسله مباحث معرفت افزایی به بررسی جایگاه اسلام و ذات اقدس خداوند متعال در روان انسان ها پرداخت.

وی با بیان این که در جهان امروز برقراری تعامل و حلقه اتصال میان رشته ای بین فضای معرفت دینی و مشاوره های روانشناسی ضرورتی بی بدیل و انکار ناشدنی دارد، تصریح کرد: امروز باید فن مشاوره توام با هستی شناسی اسلامی و دینی باشد.

حجت الاسلام واسطی با ارائه فرمی به روانشناسان درباره معرفی شخصیتیشان اظهار کرد: بدون شک در مسیر زندگی چند دهه ای انسان ها و در فراز و فرود حوادث و رویداد های زندگی فردی از شما خواسته می شود تا خودتان را بدون توجه به درجات و مدارج تحصیلی و مشخصات شناسنامه ای و بر اساس دیدگاه خودتان تفسیر کنید.

معاون پژوهش مؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام در ادامه شناخت افکار، رفتار، آرزوها، خلقیات، احساسات و عواطف، روابط با بیرون، لذت ها، تهدید ها، فرصت ها، مسئولیت ها، محدودیت ها، نیازها و امیال، تفکر و تصمیم گیری، توانمندیها و ضعف ها، سبک زندگی و دغدغه ها و علائق را از مهمترین محورهای خودکاوی انسان ها دانست.

وی با بیان این که در یک تصویر سازی نقاش می تواند تا شما را به خطا انداخته و بر اساس ایده و اندیشه خود تصویر ذهنی ایجاد کند که دوگانه به نظر بیاید، خاطر نشان کرد: در چنین تصویری شما هر آنچه به سمت جزییات حرکت می کنید به واقعیت نزدیکتر می شوید و عملا در هر رویداد تا زمانی که مرزهای آن را به خوبی نشناسید نمی توانید جزییات آن را درک و فهم کنید.

حجت الاسلام واسطی با بیان این که دید خرد نگر و کلان نگر سرانجام منتهی به تشخیص جزئیات و روابط رویداد ها و وقایع پیرامونی می شود، یادآور شد: تشخیص روابط عناصر درونی و بیرونی در خودکاوی امری ضروری بوده و می تواند تا شما را به عنوان روانشناس و تحلیلگر به ریز جزییات آنچه می خواهید برساند.

معاون پژوهش مؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام به مفهوم پیچیدگی اشاره کرد و با بیان این که در فضای روان درمانی تا زمانی که تار و پود های روانی پیچیده مراجعه کننده از هم باز نشود، امکان درمان او وجود ندارد، گفت: امروز در جامعه نیز روابط علت و معلولی نوعی نظام را شکل می دهد که تا زمانی که ابهامات آن رفع نشود پیچیدگی در آن به چشم می خورد.

وی با بیان این که در هر وقایع و رویدادی تا زمانی که تناقض ها را حل و فصل نکنید پیچیدگی و ابهام در آن موضوع از بین نمی رود، بیان کرد: اگر مرز های هر رویدادی معین نشود امکان دقیق سازی وجود ندارد و در آن پیچیدگی دیده می شود.

حجت الاسلام واسطی با بیان این که معرفت نفس در قدم نخست به منزله شناخت و ترسیم نقشه درونی خود انسان هاست، تصریح کرد: هر یک از شما به عنوان روانشناس متبحر باید نقطه ثقل خودتان را که استناد همه عناصر خودکاوی به آن صورت می گیرد بیابید و شاخص نسبی مشترک وجودیتان را بر اساس دیدگاه اندیشمندان جهانی تعیین کنید.

معاون پژوهش مؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام با اشاره به شاخصه های انسان سالم از دیدگاه دین مبین اسلام بیان کرد: انسان سالم از دید اسلام مستمرا به دنبال ارتقا آگاهی از خود و جهان پیرامونی بوده وبه دنبال شفاف سازی و دقیق سازی آنچه می دانسته می رود و به دقت برای زندگی خود معنا تعریف و تبیین می کند.

وی با بیان این که افق دید انسان در محاسبات و تصمیم ها همه هستی است، خاطر نشان کرد: انسان سالم با تمام توان به دنبال فعال سازی قوای درونی خویش بوده و برای دستیابی به خواسته اش بر دیگران و محیطش تاثیر منفی نمی گذارد، همیشه محبت می کند، انرژی بخش است، در قبال کل هستی احساس مسئولیت می کند و رفتارش بر اساس این مسئولیت پذیری تنظیم می شود و به عبارت بهتر آینده اندیشی دراز مدت و دور اندیشانه دارد.

حجت الاسلام واسطی  معنا داری، واقع بینی، بندگی، وظیفه شناسی، ارتباط با هستی، امنیت عاطفی، تعهد و مسئولیت پذیری، عقلانیت، آگاهی یابی و استقلال در رفتار را از شاخصه های مشترک انسان سالم از دیدگاه اندیشمندان مختلف دنیا دانست و با بیان این که شاخصه ها و مصادیق انسان سالم از دیدگاه اسلام نسبت به دیدگاه دیگر اندیشمندان همچون فروید، راجرز و فرانکل طرفداران بیشتری دارد، تاکید کرد: با ادبیات اسلامی بسیاری از نفوس جذب دین می شوند./۲۰۲/۸۶۴/ب۱

ارسال نظرات