ایران تحت قویترین نظام راستیآزمایی هستهای قرار دارد
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از فارس، «یوکیا آمانو» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سخنرانی افتتاحیه در میزگرد «اجلاس راهبردی بلد» گفت ایران تحت قویترین نظام بازرسی قرار دارد.
آمانو در این میزگرد گفت: «دو سال پیش، آژانس بینالمللی انرژی اتمی، نقشی مهم در حصول توافق بینالمللی برجستهای درباره برنامه هستهای ایران موسوم به برنامه جامعه اقدام مشترک (برجام) ایفا کرد».
وی سپس درباره نظارت بر اجرای برجام توضیح داد: «آژانس در حال حاضر بر اجرای تعهدات هستهای ایران طبق برجام نظارت دارد و آن را مورد بررسی قرار میدهد و بعنوان چشم و گوش جامعه بینالملل عمل می کند».
آمانو درباره نقش برجام گفت: «برجام یک دستاورد روشن برای راستیآزمایی هستهای است. ایران در معرض قویترین نظام راستیآزمایی هستهای قرار دارد. بازرسان ما 24 ساعت تمامی هفته در صحنه حضور دارند. ما با استفاده از دوربینهایی که به طور دائم مستقر هستند و از طریق تجهیزات دیگر، به تأسیسات هستهای نظارت داریم».
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی تصریح کرد: «ایران بسیاری از محدودیتهای اعمال شده بر برنامه هستهای اش را پذیرفت و برنامه هستهای این کشور در مقایسه با قبل کوچکتر است. دسترسی آژانس به سایتها و اطلاعات توسعه یافته است».
وی سپس با اشاره به این موارد ادامه داد: «مورد ایران نشان می دهد که حتی موضوعات پیچیده و چالشی در صورتیکه تمامی طرفین، به مذاکره-نه خود مذاکره بلکه مذاکرهای با هدف رسیدن به نتیجه-متعهد باشند، به طور مؤثری قابل رفع شدن است».
آمانو تأکید کرد: «آژانس با پایبندی به دستورالعمل فنی خود و نه منحرف شدن به سوی سیاست، توانست سهم مهمی را ایفا کند و اعتماد تمامی طرفین را حفظ کند».
مدیرکل آژانس همچنین به بحث کره شمالی اشاره کرد و گفت: «در خصوص مسئله کره شمالی، بازرسان ما مجبور شدند در سال 2009، این کشور را ترک کنند. از آن زمان، کره شمالی به توسعه سلاحهای هستهای ادامه داد. موشکهایی را پرتاب کرد و کشورهای دیگر را تهدید کرد. کشوری که قبلاً یک تهدید منطقهای به حساب می آمد، هماکنون به یک تهدیدی برای صلح و امنیت جهان تبدیل شده است».
وی ادامه داد: «آژانس به شدت از طریق تصاویر ماهوارهای و اطلاعات عمومی برای جمعآوری و ارزیابی اطلاعات مربوط به برنامه هستهای کره شمالی تلاش میکند. در صورتیکه تحولات سیاسی این امکان را فراهم کنند، بازرسان ما آمادگی دارند در کوتاه مدت به کره شمالی بازگردند».
آمانو در خصوص استفاده کشورهای در حال توسعه از مواد هستهای گفت: «فکر نمیکنم که افزایش استفاده از فناوری هستهای لزوماً خطری به همراه داشته باشد. این به مفهوم یک فرصت برای همه است».
وی تصریح کرد: «رویکرد صحیح، تعامل است. استفاده از فناوری هستهای نیازمند تعهدات زیادی است. کشورها میبایست به تعهدات بین المللی مهمی بپیوندند، قوانین هستهای را مقرر کنند و سازمانهای نظارتی، ایمنی و امنیت و اجرای پادمانها را به همراه دیگر موارد تضمین کنند».
آمانو اینگونه ادامه داد: «آژانس می تواند کمکهایی را برای تقویت زیرساخت هستهای کشورها که به کاهش خطرات کمک میکند، ارائه دهد».
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی تصریح کرد: «رویکرد غلط، جلوگیری کشورها از دسترسی پیدا کردن به فناوری هستهای است. چنین رویکردی عملی نیست و خلاف چارچوب قانونی بین المللی است و هیچ مشروعیتی ندارد. در حقیقت این مسئله برای ایمنی، امنیت و عدم اشاعه هستهای خطرناک است زیرا در چنین موردی، کشورها ممکن است بدون زیرساخت مناسب هستهای به فناوری هستهای دسترسی پیدا کنند»./۱۳۲۵//۱۰۲/خ