اروپا: نمیتوانیم برای حفظ برجام کاری بکنیم!
به گزارش خبرگزاری رسا، «هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان گفت همه طرفهای توافق هستهای باید «مسئولانه» عمل کنند، چراکه اروپا به تنهایی قادر به یافتن راهکاری برای حفظ این توافق نیست.
به نوشته خبرگزاری آلمان، ماس که با روزنامههای گروه رسانهای «فونکه» گفتوگو میکرد، در این رابطه گفت: همه باید مسئولانه عمل کنند، در غیر این صورت این ریسک وجود دارد که ما امکان حصول یک خروجی مسالمتآمیز برای حل مسئله را از دست بدهیم.
وی در واکنش به گام سوم ایران در جهت کاهش تعهد به توافق هستهای، گفت:اگر ایران دیگر نخواهد به تعهدات خود ذیل توافق وین پایبند باشد، این پیامیکاملاً غلط صادر میکند.
ماس در این مصاحبه در اظهارنظری گستاخانه به ایران توصیه کرد که به پایبندی کامل به این توافق بازگردد.
وزیر خارجه آلمان یافتن راهکاری برای پایان دادن به این مناقشه را امکانپذیر توصیف کرد، اما گفت: ما اروپاییها نمیتوانیم به تنهایی این کار را انجام دهیم، آن هم در حالی که دیگران هرچه بیشتر و بیشتر دارند مانند بازیکنان پوکر عمل میکنند (اقدامات پرریسک انجام میدهند).
اتحادیه اروپا نیز روز سهشنبه بار دیگر از گام تازه در مسیر کاهش تعهد ایران به توافق هستهای ابراز نگرانی کرد.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، یک سخنگوی این اتحادیه گفت: ما همواره به صراحت اعلام کردهایم که تعهد ما به توافق هستهای، به پایبندی کامل ایران [به این توافق] بستگی دارد. ما به ایران توصیه میکنیم که تمام فعالیتهای ناهمخوان با تعهداتش ذیل برجام را به عقب بازگردانده و از هر اقدام دیگری که حفظ و اجرای کامل این توافق هستهای را تضعیف میکند، خودداری کند.
اظهارنظر گستاخانه مقامات اروپایی در حالی است که اکنون حدود 16 ماه از خروج آمریکا از برجام و همچنین حدود 50 ماه از امضای توافق هستهای سپری شده است.
اعضای اروپایی برجام تاکنون به هیچ عنوان به تعهدات خود عمل نکردهاند. اما باگستاخی ژست طلبکار به خود گرفته و ایران را مورد مواخذه قرار میدهند.
وزیر خارجه آلمان پس از 16 ماه فرصت سوزی، اذعان کرده است که اروپا در اجرای تعهدات برجامی خود ناتوان است.
کارشناسان بارها تأکید کردهاند که اعضای اروپایی برجام نقش پلیس خوب و دولت ترامپ نیز نقش پلیس بد را ایفا میکنند. هدف مشترک اروپا و آمریکا، دائمیکردن محدودیتهای برجامی ایران و تعمیم خسارت محض توافق هستهای به دیگر مولفههای قدرت ایران از جمله توان موشکی و قدرت منطقهای است.
در این میان، اجرای تعهدات برجامی و لغو تحریمها و گشایش اقتصادی، هیچ جایگاهی در برنامه اروپا و آمریکا ندارد.
دولت باید رفتار برجامی خود را بهطور اساسی تغییر دهد.گامهای کوچک، پاسخ محدودیتهای بزرگ برجام نیست.توقف مذاکرات و از سرگیری غنیسازی 20 درصد، میتواند بخش مهمی از این تغییر رفتار باشد.
تقلای ترامپ برای نمایش مذاکره
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در جمع حامیان جمهوری خواهش در شهر «فایتویل» ایالت کارولینای شمالی مدعی شد که ایران کشورِ متفاوتی شده و خواهان مذاکره با واشنگتن درباره یک توافق جدید است.
ترامپ در ادعایی مضحک گفت: میتوانم به شما بگویم که آنها دوست دارند به معامله (مذاکره با آمریکا برای یک توافق جدید) برگردند برای اینکه وضعشان خوب نیست.
رئیسجمهور آمریکا همچنین در جمع خبرنگاران در کاخ سفید گفت: ممکن است با رئیسجمهوری ایران دیدار کنم.
وی در ادامه در اظهارنظری مضحک مدعی شد: آنها دوست دارند بتوانند مشکلاتشان را حل کنند. ما میتوانیم این مشکلات را ظرف ۲۴ ساعت حل کنیم.
اظهارات مضحک ترامپ در حالی است که در روزهای گذشته، واشنگتن تحریمهای جدیدی را علیه مردم ایران تصویب کرد.
کارشناسان تأکید کردهاند که ترامپ صرفا به دنبال نمایش مذاکره و به عبارتی، فتودیپلماسی است و اظهارات فریبکارانه وی در کنار وضع تحریمهای جدید، در یک پازل قرار گرفته و هدف، ترغیب مقامات ایران به انجام مذاکره است.
«مارک فینو» سخنگوی اسبق وزارت خارجه فرانسه گفت: تحریمهای آمریکا دسترسی ایران به دارو را دشوار ساخته است.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه با فاکس نیوز در پاسخ به این سؤال که آیا ترامپ و روحانی، رئیسجمهور ایران در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد دیدار میکنند، گفت واشنگتن برای انجام این دیدار آمادگی دارد و پیششرطی نیز برای آن ندارد. این ایران است که باید در این رابطه تصمیمگیری کند.
ادعای آمادگی برای دیدار بدون قید و شرط پیش از این هم از سوی مقامهای آمریکایی مطرح شده، اما واشنگتن در عین حال تأکید کرده که این دیدارها باید نهایتا به توقف کامل برنامه هستهای، فعالیتهای منطقهای و برنامههای موشکی جمهوری اسلامی ایران منجر شود.
پمپئو همچنین از کاهش تعهدات برجامی ایران، ابراز نگرانی کرد. این در حالی است که مقامات دولت ترامپ پیش از این مدعی بودند که برجام احمقانهترین توافق تاریخ است.
وندی شرمن، رئیس پیشین تیم مذاکرات هستهای واشنگتن با تهران نیز، ضمن ابراز نگرانی درباره گام سوم کاهش محدودیتهای برجامی گفت: ایران در دوره ترامپ، جسورتر شده است.
تهدید مشتریان نفت ایران
سیگال مندلکر، معاون وزارت خزانهداری آمریکا در امور اطلاعات مالی و تروریسم در مصاحبه با رویترز بار دیگر مشتریان نفت ایران را به تحریم تهدید کرد و گفت واشنگتن برای تحریمهای نفتی ایران معافیتی صادر نمیکند.
مندلکر افزود: ما به اعمال فشار به ایران ادامه میدهیم و همانطور که رئیسجمهور [دونالد ترامپ] گفت، هیچ نوع معافیتی برای نفت ایران صادر نخواهد شد.
دن برویلت، معاون وزارت انرژی آمریکا از اینکه چین با وجود تحریمهای واشنگتن علیه تهران، از ایران نفت خریده است، ابراز نگرانی کرد.
برویلت که در حاشیه یک اجلاس مربوط به انرژی در امارات صحبت میکرد، در مورد صادرات نفت ایران به چین، گفت: ما از خریدهایی که افراد چینی و به خصوص دولت [چین] انجام داده، بسیار نگران هستیم.
با این وجود، پکن اعلام کرده است که به خرید نفت از ایران ادامه میدهد.
هوا چانیینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین با انتقاد از «رویکردهای غلط» واشنگتن در قبال تهران، گفت آمریکا باید از اعمال فشار و تحریم علیه ایران دست بردارد.
علی چگنی، سفیر ایران در هند ضمن هشدار درباره احتمال توسل تهران به دیگر بازارهای خرید سویا و برنج، از سرگیری خرید نفت ایران توسط هند را خواستار شد.
چگنی افزود: هند، یک دوست خوب است، ما همسایه هستیم و تاریخ (دوستی) ما ریشهدار است. من (به ازسرگیری خرید نفت ایران توسط هند) امیدوار هستم. هند این موضوع را میداند که (تحریمهای علیه خرید نفت ایران)، تحریمهای یکجانبه آمریکا هستند و تحریمهای سازمان ملل نیستند.
واکنش مسکو به گام سوم
وزارت خارجه روسیه با صدور بیانیهای تأکید کرد که سومین گام از روند کاهش تعهد ایران به توافق هستهای، تهدیدی در زمینه اشاعه تسلیحات اتمی ایجاد نمیکند.
به نوشته خبرگزاری «اینترفکس»، در بخشی از این بیانیه آمده است:تعلیق تعهدات ایران ذیل توافق هستهای، نتیجه مستقیم سیاستهای بیملاحظه ایالات متحده است. فعال شدن مجدد تحقیقات سانتریفیوژی ایران از منظر اشاعه هستهای هیچ تهدیدی ندارد.
به گزارش خبرگزاریها، دفتر ریاستجمهوری روسیه با صدور بیانیهای اعلام کرد رئیسجمهور این کشور در گفتوگوی تلفنی با همتای فرانسوی خود، جزئیات وضعیت کنونی توافق هستهای با ایران را مورد بررسی قرار داده است. همچنین وزیر خارجه و دفاع روسیه در نشست خبری مشترک با همتایان فرانسوی خود، بر لزوم حفظ توافق هستهای ایران و کاهش تنشها در منطقه خلیج فارس تأکید کردند.
گزارش آژانس
خبرگزاری فرانسه نوشته است که «کورنل فروتا» سرپرست موقت آژانس بینالمللی انرژی اتمیدر گزارشی که به شورای حکام ارائه شده، نوشته است که ایران در حال نصب نسلهای پیشرفتهتر ماشینهای سانتریفیوژ است.
در بخشی از گزارش آژانس عنوان شده است که این نهاد تایید میکند که این سانتریفیوژها یا نصب شدهاند یا در حال نصب هستند: ۲۲ سانتریفیوژ IR-4، یک سانتریفیوژ IR-5، سی سانتریفیوژ IR-6 و سه سانتریفیوژ IR-6s.
خبرنگار روزنامه «وال استریت ژورنال» نیز به نقل از منابع مطلع نوشته است که ایران کار نصب زنجیره ۱۶۴ دستگاهی سانتریفیوژهای نسل دوم را آغاز کرده است.
کاظم غریبآبادی، نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره گزارش جدید آژانس گفت: ایران ۱۷ شهریور به آژانس اطلاع داد که لولههای سانتریفیوژها در دو خط تحقیق و توسعه را مجدداً نصب خواهد کرد.
غریبآبادی همچنین تأکید کرد: آژانس، یکی از نهادهای وابسته به دولت آمریکا نیست که جان بولتون بتواند دستورکار بازدیدهای مقاماتش را تعیین کند.
گفتنی است بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید در آستانه سفر فروتا مدیرکل موقت آژانس در صفحه توییترش نوشته بود: مدیرکل موقت آژانس زمانی به ایران سفر میکند که آژانس، اعضای شورای حکام را از فعالیتها و برنامه مخفیانه ایران مطلع کرده است. ما و دیگر اعضای شورای حکام مشتاق به دریافت گزارش کامل از این سفر در اسرع وقت هستیم.
بنیامین نتانیاهو وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در واکنش به گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد گام سوم کاهش تعهدات برجامی ایران، به کشورهای اروپایی توصیه کرد که برجام را لغو کنند.
این در حالی است که اروپا به هیچ عنوان به تعهدات برجامی خود عمل نکرده است.
کارشناسان پیش از این تأکید داشتند که نتانیاهو در طول مذاکرات ایران و 1+5 و همچنین در زمان امضای برجام، نقش پلیس بد را ایفا میکرد. مقامات رژیم صهیونیستی بارها از برجام تعریف و تمجید کردهاند./1360/د101/ب1