بخل ریشه در ترس انسان دارد و سبب فقر می شود
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، آیت الله سید ابوالحسن مهدوی، نماینده مجلس خبرگان رهبری، ظهر امروز در مسجد جامع اصفهان، با بیان اینکه یکی از زذائل اخلاقی بسیار بد، بخل است، گفت: کسی که بخیل است با دیگران معاشرت ندارد و بر سر سفره کسی نمینشیند تا نخواهد آنها را به سفره خود دعوت کند، این موضوع بسیار ناپسند است.
آیت الله مهدوی در ادامه افزود: کسی که بخیل است عاجز است، یعنی توانایی بخشنده بودن و سخی بودن را از دست داده است. قرآن کریم میفرماید در تمام انسانها بخل وجود دارد، گاهی برخی افراد در معنویات هم دچار بخل میشوند، به عنوان مثال حاضر نیستند در انجام امور معنوی دیگران را با خود همراه کنند.
استاد درس خارج حوزه علمیه اصفهان با تأکید بر اهمیت بخشندگی و یاری رساندن به دیگران و پرهیز از صفت بخل، اظهار کرد: گاهی بخل یک روحیهای است در وجود شخص که آثار بیرونی این صفت چیزی است که در رفتار او و اعمال او و بخل ورزیدن او مشاهده میکنیم.
وی با بیان اینکه گاهی انسان بخیل آرزو میکند به کسی نعمتی نرسد و تنها او از نعمتها برخوردار شود، خاطرنشان کرد: در روایات ذکر شده است که بخیل میخورد و عطا نمیکند و در مقابل او لئیم است که نه میخورد و نه عطا میکند، شخص لئیم از بخیل پستتر است.
آیت الله مهدوی در تعریف ایثار، عنوان کرد: اگر کسی خودش نیاز دارد اما به دیگری ببخشد ایثار کرده است، اما اگر کسی میخواهد بخشنده باشد و دچار بخل نشود، باید برای زندگی خود هزینه کند، به خانواده خود رسیدگی کند و سرریز و مازاد آن را به دیگران ببخشد.
نماینده مجلس خبرگان رهبری بخل را عامل سختی در زندگی انسان برشمرد و تصریح کرد: یکی از علتهای بخل ورزیدن ترس است، برخی افراد یک عمر مانند فقرا زندگی میکنند که مبادا فقیر شوند، ترس یک نقص در درون انسان است و ترس باعث میشود شخص حاضر به کمک کردن به دیگران نشود، در برخی افراد بخل ریشه در ترس دارد، ترس از فقر و مشکلات بخل را به دنبال دارد و چنین ترسی باعث فقیر شدن انسان خواهد شد.
وی با اشاره به ناتوانی افراد فقیر در دفاع از حق خود، اظهار کرد: کسی که فقیر است و ناتوان در مسائل مالی است در شهر خود هم غریب است، کسی که بخیل باشد و بخل بورزد مانند شخص فقیر است و همین موضوع موجب میشود دیگران با او معاشرت نکنند./1304/پ210/ب1