کمک معیشتی ۴۰۰ و ۳۰۰ هزار تومانی برای دهکهای مختلف در نظر گرفتهایم
به گزارش سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، آیت الله سید ابراهیم رئیسی رییس جمهور شامگاه امروز در پنجمین گفتگوی زنده تلویزیونی خود با مردم، اظهار داشت: مسئله جان مردم مسئله و دغدغه اصلی دولت در بدو تشکیل دولت سیزدهم و متاسفانه روزانه در کشور 700 کشته داشتیم اما به لطف خدا امروز به 7 کشته رسیدهایم.
وی افزود: با دیپلماسی و تخصیص ارز توانستیم واکسن به کشور وارد کنیم و اکنون شرایط جامعه به جایی رسیده است که ما دیگر تعطیلاتی در تحصیل و اصناف و بازار نداریم و امروزه کشور به جایی رسیده است که فارغ از وارد کردن واکسن به خودکفایی در تولید واکسن رسیده است.
رییسجمهور در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در روزهای اول دولت، نگرانِ ذخایر کالاهای اساسی و ذخایر ارزی بودیم اما امروز این نگرانی رفع شده است؛ امروز به مردم این اطمینان را می دهم که در ذخایر کالاهای اساسی مشکلی نداریم و دولت تمام تدبیر خود را گذاشته است تا مشکلی بر معیشت و زندگی مردم وارد نشود.
وی تصریح کرد: با شرایطی دولت را پذیرفتیم که در پرداخت حقوق مردادماه مشکلاتی داشتیم اما توانستیم این مشکلات را حل کنیم و همچنین هیچ استقراضی از بانک مرکزی صورت نگرفته است.
آیت الله رئیسی با بیان اینکه در دولت سیزدهم اقدامات سازندهای صورت گرفته است، بیان داشت: در سال گذشته ما مشکلات مالی فراوانی داشتیم اما بدون تاخیر حقوق و دستمزد کارکنان دولت پرداخت شده است.
رییسجمهور با اشاره به ذخایر ارزی کشور، تاکید کرد: با روی کار آمدن دولت سیزدهم فروش نفت، دو برابر شده است و همچنین از جهت فروش نفت دیگر نگرانی وجود ندارد و نسبت به افزایش تجارت خارجی که حجم تجارت ما امروز به ۱۰۰ میلیارد دلار رسیده است که این رقم کاملا متفاوت است با قبل.
وی در ادامه عنوان داشت: در ارتباط با کشورهای همسایه و کشورهایی که معتقدیم تعامل با آنها حوزه تجارت و همکاری ما در توسعه اقتصادی ما باید تاثیر گذار باشد که این آغاز شده و در ابتدای راه هستیم.
آیت الله رئیسی افزود: یکی از مهمترین چالش های دولت کسری بودجه بود. ۴۵۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه دولت با آن مواجه است، اما بدون اینکه استقراض از بانک مرکزی شود یا خلق پول صورت بگیرد، با کسب درآمد هایی که دولت می توانست داشته باشد این کسری جبران شد و سال ۱۴۰۰ را علیرغم که در ابتدا بیان می شد دولت با کسری بودجه چه خواهد کرد؟ توانستیم با تدبیر، این کسری بودجه را جبران کنیم.
وی ادامه داد: یا بیان می شد تورم ۴۰ درصدی که امروز وجود دارد تا پایان سال ۱۴۰۰ به ۶۰ درصد خواهد رسید اما تورم سیر نزولی پیدا کرد و به ۳۶ درصد رسید و این موارد نگرانی های بود که در ابتدای دولت وجود داشت.
رییسجمهور با بیان اینکه یکی از مسائل پیش روی جدی کشور مسئله ارز ترجیحی است، تصریح کرد: اقتصاددان ها همواره نسبت به این مسئله به دولت هشدار می دادند و بیان می شد که یکی از معضلات کشور است که باید برای آن چاره کرد.
آیت الله رئیسی با اشاره به اصلاح ارز ترجیحی بیان داشت: تخصیص ارز ترجیحی از سال ۹۷ شروع شد به کالاهای زیادی اختصاص پیدا کرد لکن از زمان ابتدا کاملا مشخص بود ارز ترجیحی یا دو قیمت برای ارز مشکلات جدی برای کشور ایجاد خواهد کرد.
وی افزود: اما زمان که گذشت دولت قبل کاملا متوجه این مورد شد که این مورد فساد و مشکلاتی را برای مردم ایجاد کرده است لذا تلاش کرد این ارز را از کالاهای مختلفی حذف کند نهایتا رسید به ۶ و ۷ کالای اساسی که شاید اگر این موارد هم در آن زمان که قیمت ارز قیمت پایین بود همان زمان تدبیر می شد برای اینکه ارز ترجیحی سامان پیدا کند از الان خیلی کم هزینه تر بود.
رییسجمهور بیان داشت: ارز ترجیحی اصولا تولید را هم تهدید می کند و باعث افزایش واردات می شود دوما مسئله کاهش بهرهوری را در کشور و در اقتصاد به وجود می آورد و سوما باعث رانت و فساد و قاچاق در کشور میشود که خیلی از اقتصاددانان و صاحب نظران به تخصیص این ارز هشدارهایی داده بودند.
آیت الله رئیسی افزود: باید اصلاحاتی در تخصیص ارز ایجاد می شد که دولت از مسائلی که پیش رو بود مسئله ارز ترجیحی و این که چگونه با این موضوع می خواهد برخورد کند.
وی با اشاره به برنامه دولت درباره ارز ترجیحی، تاکید کرد: در همان ابتدا دولت قبل ۸ میلیارد دلار در قانون بودجه ۱۴۰۰ قرار داده بود که مصارفی که ارز ترجیحی خواهد داشت و در آغاز دولت با پایان این میزان مواجهه شد یعنی در ابتدای دولت ۸ میلیارد دلار تمام شده بود لذا در دولت مطرح شد و در قالب یک لایحه دو فوریتی به مجلس ارسال شد و با توجه به این که دولت و کشور به ارز ترجیحی نیاز دارد و اگر حذف شود باید مابهالتفاوت آن به مردم داده شود این لایحه فوریت آن رای نیاورد و در نتیجه دولت تصمیم گرفت که به نحوی مسیر را ادامه دهد اما زیرساخت لازم نیاز دارد و هم نیازمند اقناع سازی نیازمند بودیم.
رییسجمهور گفت: این که بیان می شود چرا دولت در ابتدای خود دست به این مورد زده است اولا دولت شتابزده عمل نمی کند بلکه موضوع را مدت ها در دستور کار دولت است و این مسئله در دولت و هم در مجلس بحث و بررسی شده است و ابعاد مختلف موضوع و کاملا تبیین شده است.
آیت الله رئیسی تصریح کرد: دولت شانی برای خود قائل نیست جز خدمت رسانی به مردم و این مسئله به عنوان یک موضوع ضرورت دارد به عنوان اصلاح اقتصادی صورت گیرد و تصمیم سخت را گرفت و نباید از آن فرار کرد و باید به ابعاد آن توجه داشت.
وی با بیان اینکه امروز همه به اینکه ارز ترجیحی و چند نرخی حل شود متفق هستند، گفت: شاید در زمان و نوع اجرا آن مسئله باشد اما بالاخره باید در یک نقطه ای اتفاق نظر کرد که انجام شود و دولت این تدبیر را اندیشید که باید قانون مجلس اجرا شود پس بعد از قانون بودجه ۱۴۰۱ برای دولت تکلیف شده ارز ترجیحی موجود نیست بلکه آن چیزی تکلیف شده باید ارز به صورت ETS باشد یعنی ارز نیمایی یا به نحوی ارز آزاد پس آن چیزی که پیش بینی شده است جبران آن هم پیش بینی شده است که اگر ارز به صورتETS بود یعنی وارد کننده باید با ارز آزاد کالای اساسی را وارد کند طبیعتاً این اقدام در بازار تاثیر خواهد گذاشت و جبران آن در قانون پیش بینی شده است.
رییسجمهور تاکید کرد: ابتدا باید مردم در جریان اقدامات قرار بگیرند اما برخی شرایط اقتصادی، جهانی و منطقهای بر روی سیاست ها تاثیر گذار است اما باید اقداماتی صورت گیرد که واکنش ما انفعال یا خنثی نباشد بلکه فعال باشد لذا دولت هم برنامه دارد و هم به نحوی کار از یک جایگاه تخصصی برخوردار است.
وی در ادامه تصریح کرد: حذفی برای ارز ترجیحی در کار نیست؛ بلکه عادلانه و مردمی سازی این نوع ارز انجام خواهد شد.
رییسجمهور افزود: ما برای سه دهک کمدرآمد، ۴۰۰ هزار تومان و برای دهک های بالاتر ۳۰۰ هزار تومان کمک معیشتی نقدی در نظر گرفته ایم.
آیت الله رئیسی گفت: همه مردم از نان و دارو یا بنزین برخوردار هستند و به هیچ وجه قیمت آن ها تغییر نخواهد کرد. و همچنین یارانه کمک معیشتی نقدی تا یک یا دو ماه ادامه خواهد داشت تا کالابرگ الکترونیکی آماده شود.
ادامه دارد . . .