علیت از نظر کانت
به گزاش خبرنگار خبرگزاری رسا، رضا بخشایش نویسنده کتاب«علیت از نظر کانت» در سال 1343در تهران متولد شد وتحصیلات خود را تا مقطع دکتری و سطح خارج حوزه ادامه داد. وی در زمینه فلسفه به مطالعات تخصصی پرداخت و از اساتید بزرگی چون وحید خراسانی، سید کاظم حائری و محقق داماد کسب فیض کرد. از آثار دیگر او می توان به انسان از دیدگاه ده متفکرو صفات خدا در الهیات غرب اشاره کرد.
کتاب«علیت از نظر کانت» دیدگاه های کانت و تفسیر ویژه او را از علیت به تفصیل کاویده است. فصل اول کتاب به تعریف مفاهیم موردنظر کانت چون ابژه علیت، کثرت، خود یابی و... می پردازد.
دیدگاه پیشینیان کانت همچون افلاطون، ارسطو، مالبرانش، لایب نیتس، اسپینوزا، هیوم و.... درباره علیت رد فصل دوم آمده است. نویسنده در فصل سوم به سیر تحول فکری کانت درباره علیت تا قبل از نقد عقل محض پرداخته و تقسیم بندی احکام و حسیات استعلابی(زمان) را در ادامه آورده است.
مطالب کانت در تحلیل مفاهیم به خصوص توضیح خاستگاه مفهوم علیت که کانت از آن به استنتاج متافیزیکی یاد می کند بحث بعدی است.استنتاج استعلابی کانت ودیدگاه دو تن از شارحان وی یعنی یوئینگ و کمپ اسمیت در دو فصل بعدی کتاب آمده است.
مباحث شاکله سازی همراه با توضیح و نقد در فصل هشتم کتاب ودر فصل نهم، مطالب کلی تحلیل اصول، تمثیل اول(جوهر) وتمثیل سوم(مشارکت) نقل و نقد شده است. همه مطالب و عین عبارت های کانت در تمثیل دوم، ترجمه و سپس توضیح ونقد شده ودیدگاه هفت تن ازشارحان وی درباره تمثیل دوم نقل و نقد شده است.
در فصل سیزدهم به نقادی جدل استعلایی تعارض سوم و چهارم که به علیت مربوط می شود، پرداخته و در ادامه بین کانت و پیشینیان او مقایسه کرده است. نویسنده، کتاب خود را با آخرین ارزیابی ها ونقد از موضوع اثر به پایان برده است.
کتاب علیت از نظر کانت نوشته رضا بخشایش در 744 صفحه برای نخستین بار درسال گذشته از سوی انتشارات بوستان کتاب منتشر و در یازدهمین همایش کتاب سال حوزه به عنوان اثر برگزیده معرفی شده است./916/ن601/ع