قاضی تراز انقلاب اسلامی در اندیشه رهبر معظم انقلاب
به گزارش خبرنگار گروه سیره امامین انقلاب خبرگزاری رسا، قاضی تراز انقلاب اسلامی، بر اساس اندیشههای رهبر معظم انقلاب اسلامی، شخصیتی است که با تقوای الهی، عدالتخواهی، مردمداری و صیانت از اصول و ارزشهای اسلامی شناخته میشود. رهبر انقلاب بارها تأکید کردهاند که قاضی در نظام اسلامی باید تجسم عدالت و وجدان انسانی باشد و مسئولیت خود را همچون وظیفهای مقدس در راه تحقق حقوق مردم و اجرای حدود الهی بداند. شهیدان والامقام، علیاکبر رازینی و ابراهیم مقیسه، نمونههایی از این الگوی برجسته بودند که در نظام قضایی جمهوری اسلامی با اخلاص و ایثار درخشان ظاهر شدند.
شهید علیاکبر رازینی، یکی از شاخصترین قضات نظام اسلامی، نمونه بارز قاضی تراز بود که با شجاعت و قاطعیت در مقابله با فساد، فتنه و ضدانقلاب، عدالت را به معنای واقعی کلمه جاری کرد. او در مسئولیتهای متعدد قضایی، از جمله در دیوان عدالت اداری و قوه قضائیه، همواره بر اجرای دقیق قوانین و حقمداری تأکید داشت. شهید رازینی با اعتقاد عمیق به اسلام و انقلاب، در دفاع از حقوق مردم، حتی در سختترین شرایط، کوتاه نیامد و سرانجام در این مسیر مقدس به فیض شهادت نائل شد.
از سوی دیگر، شهید ابراهیم مقیسه نیز نمونه بارزی از قاضی تراز انقلاب بود که با روحیه انقلابی و اخلاص در خدمت، بهویژه در دوران حساس ابتدایی انقلاب، نقش مؤثری در تأمین عدالت و تثبیت نظام اسلامی ایفا کرد. شهید مقیسه در مسئولیتهای خود همواره بر حفظ کرامت انسانی، اجرای قوانین اسلامی و مبارزه با فساد پایبند بود. شجاعت و ایستادگی او در برابر تهدیدها و سختیها، بیانگر روحیهای بود که رهبر انقلاب از یک قاضی انتظار دارند.
در پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی به مناسبت شهادت شهیدان رازینی و مقیسه، دربردارنده الگوهایی الهامبخش برای جامعه قضایی کشور است و مشتمل بر اهمیت تقویت روحیه مجاهدت و شجاعت در مسند قضا است. این ویژگیها را میتوان بهوضوح در عملکرد و شخصیت این دو شهید دید. امام خامنه ای بارها اشاره داشتهاند که قاضی باید دارای روحیهای الهی باشد و هیچ مصلحتی جز اجرای حق و عدالت را در نظر نگیرد. ایشان می فرمایند:«قاضی باید مستقل باشد و تحت تأثیر کسی قرار نگیرد. با تلفن و امرِ کسی نمیشود قضاوت کرد؛ باید با وجدان و علم و حجّت شرعیِ خود قضاوت کند.» (1)
نکتهای که در اندیشه رهبر انقلاب برجسته است، اهمیت قضاوت بهعنوان یک جهاد مقدس است. ایشان قضاوت را مسیری برای خدمت به مردم و اجرای قوانین الهی میدانند و تأکید دارند که قاضی باید خود را وقف این رسالت کند. شهیدان رازینی و مقیسه، با روحیهای جهادی و با تکیه بر ایمان و تقوا، این رسالت را در عمل نشان دادند و به نمادهای عدالتخواهی و ایثار تبدیل شدند. ایشان در اینباره می فرمایند: «در میزان الهی، هر چه خطر کار بیشتر است، ارزش آن کار برتر و والاتر است. قضا نیز همینطور است. اینکه گفتهاند «رجل قضاء بالحق و هو لایعلم، فهو فیالنار»، فضلاً از آن کسی است که «قضاء بالباطل و هو لایعلم» و فضلاً از آن کسی است که «قضاء بالباطل و هویعلم»(۲)؛ برای چیست؟ برای این است که مرد قاضی بداند باری که بر دوش گرفته است، چقدر حائز اهمیت است؛ چقدر حیاتی است و چقدر در بردن این بار، باید گامها را استوار برداشت و در جای محکم گذاشت و از هر گونه سستانگاری و سهلانگاری و کوتاهی و قصور اجتناب کرد تا این بار، سالم به منزل برسد. بدیهی است که این همه تأکید را برای کاری کوچک نمیکنند. پس، این، اهمیت قضا را به ما نشان میدهد.» (2)
الگوی ارائهشده توسط این شهیدان، نشان میدهد که قاضی تراز انقلاب، علاوه بر تسلط بر قوانین و اصول قضایی، باید روحیهای انقلابی، تعهد به آرمانهای اسلامی و آمادگی برای تحمل سختیها داشته باشد. این ویژگیها تضمینکننده عدالتگستری در جامعه و پاسداری از حقوق مردم است. تأکید رهبر معظم انقلاب بر این موضوع، نشاندهنده اهمیت آن در ساختار نظام قضایی جمهوری اسلامی است. ایشان هدف قوقه قضائیه را در همین راستا تبیین کرده و می فرمایند : «هدف باید ارتقاء قوهی قضائیه باشد. به هیچ حدی نباید قانع شد، تا آن وقتی که برسیم به سقف مطلوب. باید به سقف مطلوب برسیم. و به نظر من اگرچه این راهی طولانی است، اما قابل وصول است. اینجور نیست که ما بگوئیم خودمان را و دیگران را داریم به یک آرزوی دستنیافتنی دعوت میکنیم؛ نه، قابل وصول است. شما میتوانید. در کشور، ظرفیت و استعداد یک چنین چیزی وجود دارد. باید با تلاش، با ابتکار، با خسته نشدن، با بهکارگیری امکانات و اشخاص و شخصیتهای دارای ظرفیت، این راه را پیمود و پیش رفت.» (3)
در پایان، میتوان گفت که قاضی تراز انقلاب اسلامی، همچون شهیدان رازینی و مقیسه، با تکیه بر تقوا، شجاعت، و اخلاص، نهتنها حافظ عدالت در جامعه است، بلکه الگویی الهامبخش برای دیگر مسئولان و مردم در مسیر تحقق آرمانهای انقلاب اسلامی به شمار میآید. یاد و خاطره این دو شهید بزرگوار، همواره چراغ راهی برای نظام قضایی کشور خواهد بود.
(1) بیانات در دیدار مسئولان دستگاه قضایی (۱۳۸۰/۰۴/۰۷)
(2) بیانات در دیدار مسئولان دستگاه قضایی (۱۳۷۱/۱۰/۲۳)
(3) بیانات در دیدار رئیس و مسئولان قوهی قضائیه (۱۳۹۱/۰۴/۰۷)